ATI Mobility Radeon X600 - přijíždí první PCI Express

11. 6. 2004 06:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Miklík

Minulý týden jsme vám v článku o novém rozhraní ATI Axiom slíbili, že se příště podíváme blíž na první kartu, která novou sběrnici využívá. Onou kartou je nedávno představená Mobility Radeon X600 a my vám dnes přinášíme její podrobnější popis. Stane se stejně nekompromisním vítězem nad dosavadními favority obou hlavních grafických táborů jako její nově uvedené desktopové sestry?

ATI Mobility Radeon X600 - přijíždí první PCI Express

X600 je prvním grafickým čipem pro přenosné počítače určeným výhradně pro novou sběrnici PCI Express. Jak jsme vás již nedávno informovali, ani u této technologie se ATI nedokázala dohodnout se svým největším rivalem, nVidií, na jednotné implementaci. Na rozdíl od stolních počítačů proto u notebooků budou existovat dvě platformy pro grafické karty, mezi nimiž si budou muset výrobci notebooků a uživatelé vybrat. Zatímco nVidia vsadila se svým návrhem pod názvem MXM na širokou spolupráci s výrobci čipů a notebooků ve snaze prosadit jej jako průmyslový standard, ATI se může spolehnout na svůj 73 procentní podíl na trhu s mobilními produkty. Podle vyjádření ATI tedy nebude Axiom prosazovat jako standard, ale jako otevřené řešení s možností větších úprav ze strany dalších výrobců hardwaru. ATI jim tak bude jako již dříve dodávat jen čipy s referenčním designem a bude na výrobcích notebooků, jak jej zapracují do svého konkrétního produktu.

Této strategie se drží i čip X600, uvedený současně s technologií Axiom. Podle návrhu Axiomu je nabízen ve dvou základních variantách podle typického využití: v základní verzi pro notebooky s orientací na výkon a v podobě s integrovanou pamětí (64 nebo 128 MB) pro tenké a lehké přenosné počítače (zde pro zajímavost dodejme, že MXM od nVidie počítá vždy se třemi řadami: výkonnostní, pro "klasické" uživatele a pro lehké notebooky. Zdá se tedy, že z pohledu ATI je u mainstreamového, klasického uživatele méně pravděpodobný požadavek na vyšší grafický výkon). Rychlost podle standardu PCI Express je pak u prvních verzí Mobility Radeonu X600 x16 (4 GB/s jedním směrem).

Architektura čipu vychází z dosavadního lídra mobilní grafiky ze stáje ATI, Mobility Radeonu 9700. Jádro čipu však prošlo několika vylepšeními, které mu poskytly předpoklady pro vyšší výkon i užitnou hodnotu. Těmi je kromě čtyř renderovacích pipelines především technologie LCD-EE (LCD Enhancement Engine) pro vysokou kvalitu zobrazování na širokoúhlých panelech. Stejný výsledek pak na klasických LCD obrazovkách nabízí rozšíření LRTC (LCD Response Time Compensation), které by mělo zlepšovat dojem z přehrávání videa či her na "pomalých" LCD panelech s vyšší dobou odezvy. Samozřejmostí je podpora DirectX 9.0 a Smartshader 2.0, novinkou je pak vylepšený systém správy napájení Powerplay ve verzi 5. Součástí výbavy je pak řada doplňků pro podporu multimédií, jako je integrovaný TV výstup, hardwarová akcelerace přehrávání DVD, enkodér pro digitální televizi HDTV či duální RAMDAC o frekvenci 400 MHz.

Základní parametry nové karty shrnuje spolu s přehledem jejích hlavních konkurentů následující tabulka:

 Taktování čipuTaktování pamětíPočet pixel-pipelineDirectXMax. pamětiRychlost sběrnice
nVidia GeForce FX Go5600350 MHz350 MHz49128 MB2,1 GB/s
nVidia GeForce FX Go5700350/450 MHz600 MHz49128 MB2,1 GB/s
ATI Mobility Radeon 9600 Pro300-350 MHzod 300 MHz49128 MB2,1 GB/s
ATI Mobility Radeon 9700až 450 MHzaž 530 MHz49128 MB2,1 GB/s
ATI Mobility Radeon X600390 - 450 MHz500 - 600 MHz49128 MB4 GB/s (jedním směrem)

ATI Mobility Radeon X600 je stejně jako Mobility Radeon 9700 vyroben 13 mikronovou technologií low-k. V módu, kdy jej uživatel nezatěžuje (idle), spotřebovává okolo 1 W energie; při plné zátěži si pak řekne o 9 až 10 wattový příděl.

První přenosné počítače s Mobility Radeonem X600 by se na trhu měly objevit již v průběhu června tohoto roku, pro český trh raději počítejme s několika týdny zpoždění. Tyto notebooky budou typicky určené jako náhrada za stolní počítače (desktop replacement), které jako první využijí potenciál nového grafického výkonu ve službách náruživých hráčů. Z pohledu papírových předpokladů je možné očekávat určitý nárůst výkonu oproti Mobility Radeonu 9700, ačkoliv takový skok, jaký předvádí stolní varianta nových grafických čipů od ATI i nVidie, se nejspíš konat nebude. Pro ATI je klíčová podpora pro rozjezd Axiomu, resp. platformy PCI Express. První čipy pro masové uživatele notebooků s tímto rozhraním lze však podle plánů společností očekávat až někdy v průběhu příštího roku. Jakmile se však PCI Express ukáže jako perspektivní (a to dříve či později díky tlaku hlavních výrobců nastane), její nástup bude nejspíš rychlý. Sama ATI věří, že již v druhé polovině příštího roku bude většina přenosných počítačů vybavena PCI Express rozhraním. Nechme se překvapit; každopádně vývoj je nezadržitelný a jako uživatelé na tom můžeme jenom získat.

Související články:
ATI přichází s vlastním řešením PCI Express pro notebooky
MXM - PCI Express grafické moduly pro notebooky

Technologie

Diskuse