RECENZE: IBM ThinkPad X31 - mobilita především

25. 9. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Mobilita - to je asi nejvýstižnější charakteristika notebooku ThinkPad X31 firmy IBM, který je pokračovatelem série X30. Jeho klíčovými dispozicemi jsou miniaturní rozměry, díky nimž ho lze snadno přenášet i v aktovce, a pak implementace technologie Centrino s mobilním procesorem Pentium-M, který zajišťuje dostatečný výkon i při nízké spotřebě a umožňuje dosáhnout dobré provozní doby při práci na baterie.

IBM ThinkPad X31 - mobilita především

Hlavní designové prvky přístroje jsou stejné jako u všech ostatních modelů IBM. Jediné, co se napříč řadami mění, jsou celkové rozměry a rozmístění konektorů, jinak není problém přechodu mezi jednotlivými typy, protože systém ovládání i rozmístění všech hlavních prvků zůstává konstantní. Celý korpus X31 je v klasické černé barvě s titanovým vyztužením víka a rozměry 273 x 223 x 24,9 mm - tedy téměř shodnými jako u formátu A4. Nizoučká hmotnost 1,6 kg předurčuje ThinkPad X31 k cestování, kdy může majitel mít svou kancelář neustále při sobě.

Důsledkem malých rozměrů je však skromnější displej s úhlopříčkou pouhých 12,1 palců, ale dostatečným rozlišením XGA 1024 x 768. O provoz grafiky se stará čip ATI Mobility RADEON se 16 MB videopaměti, který pro standardní provoz kancelářských aplikací i Internetu bohatě postačuje, ale při přehrávání DVD videa se obraz v rychlých scénách rozmazával a při vyšších požadavcích už výkon nestačil a obraz se trhal. Zvuk je také slabší stránkou přístroje, protože vychází z jednoduchého monoreproduktoru na spodní straně notebooku a není schopen zachytit všechny jemné nuance. X31 není stavěna jako multimediální přístroj takže slabší zvuk až tak nevadí, ovšem uživatel, který by toužil po lepším výstupu, může připojit externí reproduktorky nebo investovat do doplňující dokovací stanice, která mimo jiné vymoženosti obsahuje dva integrované stereoreproduktory poskytující mnohem lepší výstup.

Pracovní plocha poskytuje všechen komfort jako ostatní modely ThinkPad. Klávesnice se skládá z 88 kláves s bílými popisky (testovaný vzorek, který můžete vidět na našich fotografiích, české popisky postrádal, prodávané notebooky jsou však plně lokalizovány do českého prostředí) a pro lepší orientaci má modře zvýrazněnou klávesou Enter. Celkové rozložení klávesnice usiluje o co nejvěrnější přiblížení k PC, proto jsou klávesy F1 až F12 děleny do skupinek po čtyřech, Ins, Del, Home, End, PgUp a PgDn jsou v jednou bloku v pravém horním rohu a nalevo od nich opět pohromadě PrtSc, ScrLk a Pause. Přestože je u X31 pro klávesnici minimum místa, využívá maximálně disponibilní plochu a velikostí je téměř srovnatelná s PC - uživatelé by tedy neměli mít problémy s přechodem. Snad jen se mi zdály příliš krátké opěrky pro ruce, což je daň za celkově malé rozměry přístroje, ale víceméně je to otázka zvyku a také stylu psaní na klávesnici.
Na další ovládací prvky je pracovní plocha poměrně skoupá a téměř všechny je nalezneme v liště nad klávesnicí. Je zde samozřejmě tlačítko Power pro zapínání notebooku, tři tlačítka pro ovládání hlasitosti (zesílení, zeslabení a mute) a typické modré tlačítko Access IBM určené pro spouštění speciálních utilit IBM. Při startu počítače slouží pro vstup do Setupu nezávislého na operačním systému, kde lze nastavovat hardware počítače, ale také provádět recovery systému (tedy kompletní návrat stavu operačního systému k továrnímu nastavení). V prostředí Windows pak spouští aplikaci s podrobnou nápovědou, zálohováním nebo updatováním systému.
Indikační diody jsou rozmístěny na dvou místech. Čtyři se nacházejí v již zmiňované liště nad klávesnicí a slouží k indikaci zapnutého notebooku, aktivity disku a Caps a Num Lock, další tři jsou ve spodní hraně víka pod displejem a signalizují jednak zapnutou bezdrátovou síť, jednak stav dobíjení baterie a spánkový režim (tato dvě jsou duplicitně i na opačné straně víka, aby byla vidět i při zavřeném notebooku).
Jako polohovací zařízení je implementován - typicky pro IBM - TrackPoint se dvěma tlačítky myši a třetím rolovacím a podporuje i funkci press to select, tzn. při poklepání se chová jako levé tlačítko myši.
Při psaní o klávesnici nesmím vynechat ani zmínku o žárovičce v horní hraně víka, která v tmavém prostředí slouží k iluminativnímu osvětlení klávesnice. Její světlo není nijak výrazné, ale pro základní orientaci bohatě postačuje a uživatel nemusí ve tmě naklánět víko s displejem, aby viděl na klávesnici.

Protože X31 spadá do kategorie vysoce mobilních zařízení, nepřekvapí, že disponuje technologií Centrino - to je také největší změna oproti předchůdci X30. Mobilní procesor Intel Pentium taktovaný na frekvenci 1,4 GHz poskytuje spolu s 256 MB paměti DDR dostatečný výkon pro standardní kancelářský software i aplikace s vyšší výpočetní náročností. Paměť lze v případě potřeby rozšířit až do 1 GB. Pro ukládání dat je k dispozici disk s kapacitou 40 GB, je však nutné mít na paměti, že systém pro recovery si z něj ukousne poměrně velkou část - cca. 5 GB. Na optickou ani disketovou mechaniku už v přístroji místo nevybylo a je možné je připojit externě nebo přes dokovací stanici.
Ostře sledovaným kritériem u tohoto typu mobilních zařízení je výdrž baterie. V našem standardním* redakčním testu vydržela interní baterie s udávanou kapacitou 4400 mAh dodávat elektrickou energii po dobu 4 hodin a 27 minut. Navíc je možné přikoupit druhou baterii označovanou Extended-Life Battery o hmotnosti 0,45 kg a udávanou kapacitou 3600 mAh, která se k notebooku připojuje přes replikační port a v redakčním* testu notebook s oběma bateriemi vydržel pracovat po dobu celých 8 hodin a 14 minut navrch! Notebook poměrně inteligentně postupuje při jejich vybíjení tak, že nejprve používá přídavnou a pak interní baterii. Opačné pořadí je potom dodržováno při dobíjení baterií z elektrické sítě.

Vybavení porty není tak široké jako u větších notebooků, ale pro běžnou práci by mělo bohatě dostačovat. ThinkPad X31 obsahuje paralelní port, 2 rychlé USB porty verze 2.0, port IEEE 1394 (FireWire), VGA výstup na externí monitor, infračervený IrDA port, zásuvky RJ-45 (síťová karta, volitelně může být i gigabitová!) a RJ-11 (modem), 3 audiokonektory (sluchátka, mikrofon a line in), slot pro PC Card Typ II, kombinovanou čtečku pamětí CompactFlash použitelnou i pro Microdrive a na spodní straně replikační port pro připojení dokovací stanice. Mimoto je součástí testovaného notebooku integrovaná bezdrátová síť WiFi.

K notebooku IBM ThinkPad X31 lze zakoupit i další doplňující zařízení, a to vedle již zmiňované druhé baterie především dokovací stanici prodávanou pod označením IBM ThinkPad X3 UltraBase, kterou jsme také měli možnost vyzkoušet. Její výhody spočívají v integrované zásuvce UltraBay Plus, do které lze zasunout modul optické mechaniky nebo druhého harddisku, a dále v prostoru pro další baterii, která je identická s baterií dodávanou s notebookem. Oproti samotnému notebooku obsahuje dokovací stanice ještě sériový port a port PS/2 a v čelním panelu má integrovány dva stereoreproduktory, o kterých jsem se již zmiňoval.

V kategorii vysoce mobilních notebooků představuje IBM ThinkPad X31 zajímavou alternativu, charakteristickou výbornou výdrží a slušným výkonem. Možná se jedná o notebook s konzervativnějším vzhledem, než je dnes v módě, ale kvalita ergonomie a image IBM jsou na něm silně poznat, a tak jistě nebude mít notebook nouzi o příznivce. V současné době se ThinkPad X31 na českém trhu prodává za doporučenou koncovou cenu 49.225 Kč bez DPH, přídavná dokovací stanice Ultrabase za 6.570 Kč, combo DVD/CD-RW optická mechanika UltraBay za 10.311 Kč a druhá baterie za 6.180 Kč.

Klady: výdrž baterie, mobilita
Zápory: dokovací stanici a další příslušenství je nutné dokoupit

Technická data

  • Testovaná konfigurace: IBM ThinkPad X31
  • Instalovaný procesor: Pentium-M 1400
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: není (příplatek v dokovací stnici)
  • CD/DVD: není (příplatek v dokovací stnici)
  • LCD: TFT 12.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility RADEON 16MB RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k V92
  • LAN: 10/100, wireless LAN
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1], mono repro
  • Polohovací zařízení: TrackPoint
  • Software: Win XP Professional
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 27 min, +3600mAh celkem 8 hod 14 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 3x audio, dokovací konektor, 1x CompactFlash
  • Rozměry: 273x223x25 mm
  • Hmotnost (kg): 1,6
  • Záruka: 3 roky
  • Doporučená koncová cena: 49.225,- Kč bez DPH (25.09.2003)
Recenze

Diskuse