RECENZE: Toshiba Portégé R500 - venku jako doma

20. 9. 2007 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Toshiba se rozhodla, že udělá opravdu mobilní notebook bez kompromisů, a zdá se, že se jí to povedlo. Portégé R500 má při váze kolem 1 kg 2 jádra procesoru, silnou baterii, integrovanou optickou mechaniku a pevný disk klasické notebookové velikosti 2,5 palce. To vše doplňuje displej s antireflexní vrstvou, která zlepšuje kvalitu obrazu, a venkovní slunce mu nevadí.

Toshiba Portégé R500 - venku jako doma

Základní popis

Vezmu to tedy pěkně postupně. Při rozbalení určitě zaujme, že celý vnější kryt notebooku je stříbrný. Působí to velmi příjemně. Stříbrné je totiž úplně vše s výjimkou rámu okolo displeje. Elegantní zaoblené hrany v kombinaci s minimální tloušťkou dávají jasně najevo, že tady nejde o žádnou hračku pro děti, ale o luxusní stroj. Vše podtrhuje chromovaný čelní panel a tlačítko pro zapnutí. Subjektivně řadím design tohoto notebooku ke špičce a jsem přesvědčen, že svému majiteli vylepší image bez problému.

Notebook působí poměrně pevně a je jasné, že při výrobě tak tenkého notebooku (20-25 mm) už není možné sázet jen na plasty. Výhrady mám snad jen k „pružnému“ víku displeje. Podobné pružení je dnes ovšem u většiny podobně velkých notebooků s LED podsvícením úplně běžné a ničemu nevadí. Stejně tak mě příliš netěší, že není možné otevřít displej ve větším úhlu než 135°. Pokud by při otevírání za displej někdo silně zabral, tak nevím, jak by klouby víka dopadly. Jak už je zvykem, tak víko není drženo žádnými zámky.

Je tedy čas se podívat, jak je na tom tento prcek s rozložením portů. Všechny konektory jsou rozsázeny na bocích. Vpravo postupně od uživatele naleznete čtečku SD/MMC karet, pod kterou je umístěna optická mechanika. Ta je tak tenká, že je to až k neuvěření. Za ní se nachází posuvný vypínač bezdrátového vysílače, jedno USB, port pro připojení do LAN a zdířka Kensington zámku. Při běžném ohledání to vypadá, že už tu toho víc není. Pokud se ale podíváte čistě ze strany, tak pod mechanikou najdete ještě schovaný slot na PCMCIA karty (který je momentálně u business notebooků v kurzu; krytý je záslepkou).

Na levé straně se postupně od uživatele nachází kolečko pro regulaci hlasitosti (velmi užitečný prvek, který Toshiba používá jako jeden ze svých charakteristických znaků), audio vstup i výstup, USB, úzký výdech chlazení, FireWire, další USB (tentokrát označené jako Power USB, takže by mělo snést i „žravější“ zařízení), VGA výstup a připojení napájecího adaptéru.

Tím je výčet kompletní. Ohledně rozmístění konektorů nemám žádné výhrady. Schází mi tu jen TV výstup, který se dá u podobně malého notebooku omluvit, a digitální výstup na externí monitor. Útěchou může být možnost dokoupit Slim Port Replicator II. Ten se připojuje přes dokovací konektor umístěný na spodku notebooku. Na replikátoru najdete VGA i DVI výstup (je možné používat dva externí monitory), čtyři USB a gigabitový LAN konektor.

Na chromovaném čelním panelu jsou umístěny všechny indikační prvky. Jsou realizované pomocí miniaturních podsvícených ikon. Lze z nich vyčíst základní údaje jako je-li notebook zapnutý (popřípadě v úsporném režimu), zda je připojený adaptér a nabíjí se baterie, jestli pracuje disk či zda je aktivní některá z bezdrátových technologií. Diody používají standardně modrou barvu. V určitých situacích některé umí svítit i oranžově.

Mobilita je u tohoto přístroje logicky na prvním místě. Tomu odpovídají špičkové rozměry 283 x 216 x 20-25 mm a váha 1,08 kg. Jedná se tedy o nejlehčí notebook s integrovanou mechanikou na světě. Adaptér patří k těm menším. Má 65 W a váží 457 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je stříbrná s černými popisky. Popisky klávesy Fn jsou tmavě šedou barvou. Všechny popisky kláves jsou kryté druhou vrstvou, takže by se neměly ošoupat. Vlastní klávesy mají jemný vzorek a jsou na přední straně zaoblené. Klávesnice používá rozložení s vysokým Enterem a klávesou navíc, která zkracuje levý Shift. Klávesa Fn je umístěna mezi levým CTRL a klávesou Windows (ta je jen jediná). Klávesa kontextové nabídky je mezi pravým Altem a CTRL. Horní řada kláves je na výšku zmenšená a není nijak dělena na části. Klávesy Home a End jsou umístěny v horní řadě. PgUp a PgDn jsou pod Enterem vedle pravého shiftu a stejně jako kurzorové šipky jsou na výšku také zmenšené.

Nevýhodu spatřuji v pomalé odezvě funkcí Fn klávesy. To je způsobeno předinstalovaným obslužným programem, který je tak "přeplácaný" grafikou, že má notebook občas problém s rychlostí spuštění. Škoda, že tento program nejde odstranit při zachování funkce všech Fn kombinací.

Toshiba používá šikovný mechanismus přepínání funkce numerického bloku pomocí dvou kláves. Jejich přepínáním lze nastavit jeden ze čtyř módů. Buď klávesy fungují jako čísla, nebo jako šipky. Dále numerický blok může fungovat v případě stisknutého Fn nebo i bez něj. Jeho funkci jasně indikují diody vestavěné do kláves F10 a F11 (tyto klávesy módy přepínají). Další šikovnou vychytávkou je zelená dioda indikující zámek CapsLock umístěná přímo na samotné klávese. Díky tomu je stále na očích.

Protože nejde o multimediální notebook, moc dalších ovládacích prvků kolem klávesnice nenajdete. Nad klávesnicí se kromě tlačítka na zapnutí nachází jen tlačítko pro spuštění aplikace na nastavení notebooku a tlačítko pro vypnutí podsvícení displeje. Dalšími ovládacími prvky už je pouze posuvný přepínač bezdrátového vysílače a kolečko na regulaci hlasitosti v operačním systému (funguje digitálně).

Touchpad je od výrobce Alps. Je dvoutlačítkový (mezi tlačítky je umístěna čtečka otisků prstů) a podporuje emulaci kolečka myši pomocí tažení prstu po stranách dotykové plošky. Samotná dotyková ploška není zapuštěná, přesto se mi nestávalo, že bych se jí omylem dotkl při psaní na klávesnici. Na touchpadech Alps jen nemám rád mírné zpoždění pohybu kurzoru.

Hlavní HW parametry

Notebook běží na čipové sadě Intel „Calistoga“ 945GMS. Jedná se tedy o verzi upravenou pro použití s nízkonapěťovými procesory. Vyznačuje se maximální rychlostí FSB 667MHz a maximální rychlostí paměti (pouze single-channel) 533 MHz. V našem případě byl osazen nízkonapěťový procesor Core 2 Duo U7600 běžící na frekvenci 1,20 GHz (FSB 533 MHz, 2 MB L2 cache).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 754
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 9027

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29 532
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 37 287

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 199
  • Rendering (Multiple CPU): 367
  • Multiprocessor Speedup: 1,85

Windows Vista – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 4,4
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,2

Výkon procesoru asi asfalt trhat nebude. O tom ale tyto procesory nejsou. Jde především o to, nabídnout co nejnižší spotřebu, což tyto procesory umí dobře. Poměřovat tedy výkon s plnohodnotnými Core 2 Duo procesory nemá vůbec smysl. Takové procesory ovšem kvůli chlazení do notebooku o váze 1 kg prostě vtěsnat nejde.

V notebooku jsou osazeny 2 GB paměti DDR2. Běží na frekvenci 533 MHz. Paměť je složena ze dvou částí. První polovina je integrovaná přímo na desce a druhá je osazena jako samostatný modul ve standardním SO-DIMM slotu (u nás osazený modul podporoval rychlost až 667 MHz). Paměťový subsystém dosáhl v programu HWiNFO32 propustnosti 1798 MB/s. Na malý notebook to není špatná hodnota. Běžné moderní notebooky mají rychlost někde kolem 2400 MB/s.

Velmi příjemným zjištěním je použití plnohodnotného 2,5" disku. Náš kus v sobě skrýval 160GB SATA-II disk Toshiba MK1637GSX. Ten má cache 8 MB, rychlost otáčení ploten 5400 ot./min a podporuje kolmý zápis. Díky tomu dosahuje výborné rychlosti srovnatelné s běžnými velkými notebooky. Konkurence u této kategorie notebooků používá téměř výhradně menší (fyzicky i kapacitně) a pomalejší disky o fyzické velikosti 1,8". Takové disky většinou silně degradují celkový výkon notebooku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 63,96 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 38,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,36 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 5,0

I přes tenký profil notebooku a jeho minimální hmotnost dokázal výrobce vtěsnat dovnitř optickou mechaniku. Vzhledem k tomu, že už se uvnitř ukrývá i 2,5" disk, tak opravdu žasnu, jak se to všechno do něčeho tak malého vůbec vejde. Optická mechanika Matshita DVD-RAM UJ-844S je připojena vnitřně přes USB (díky tomu je možnost ji pro šetření spotřeby vypnout) a umí zapisovat na všechna běžná DVD i CD. Výjimku tvoří pouze dvouvrstvá média. V případě dvouvrstvých DVD-R funguje pouze čtení. Dvouvrstvá DVD+R dokonce mechanika vůbec nepřečte.

Pro síťové spojení se světem poslouží silná dvojka od Intelu. Drátovou síť obstarává Intel PRO/1000 PL a bezdrátovou zas modul Intel 4965AGN PRO/Wireless (standardy A/B/G/draft-N). Pro komunikaci s menšími bezdrátovými zařízeními je tu navíc ještě Bluetooth. Překvapila mě absence analogového modemu. Na druhou stranu byla jen otázka času, kdy z notebooků začne mizet. Sám jsem analogový modem nepoužil už několik let.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej je v tomto případě jednou z věcí, které tento notebook nejvíc profilují, a to jak kladně, tak i záporně. Abych to tedy vzal nějak uceleně. Jde o displej s úhlopříčkou 12,1" a matným (anti-glare) povrchem s „transreflexní“ vrstvou. Negativní vlastností této vrstvy je zašedlejší a méně kontrastní obraz v místnostech se slabým osvětlením. Stejně tak pozorovací úhly jsou v tomto prostředí podprůměrné. Normálně bych takový displej asi odsoudil. Tady si to však nedovolím. Pokud totiž člověk vyjde s notebookem ven a začne pracovat za silného poledního sluníčka, objeví hlavní výhodu tohoto displeje. Tam, kde ostatní displeje končí, můžete s tímto dál směle pracovat.

Normální displeje jsou venku prakticky nepoužitelné. Lesklé displeje se zpravidla lesknou jako zrcadlo a jsou použitelné jen, když je nasměrujete tak, aby odraz směřoval na nějakou celistvou plochu. Matné displeje zpravidla nejsou použitelné vůbec, protože se dopadající paprsky rozloží a na displeji uvidíte jen šedou šmouhu. Zde jsem však měl pocit, že čím víc slunce praží do displeje, tím lépe. V případě, že je okolo světla dost, nic nebrání vypnutí vlastního podsvícení v notebooku. Díky tomu lze šetřit baterii a prodloužit si tak výdrž.

Resumé je tedy následující. Displej je určen pro práci ve venkovním prostředí. Barevným podáním a pozorovacími úhly nenadchne a na grafiku bych ho určitě nedoporučil. Na psaní dokumentů a jinou podobnou práci však poslouží dobře. Displej používá LED podsvícení. Díky tomu má menší spotřebu a je tenčí. Stejně jako u jiných notebooků je i zde víko velmi tenké a pružné. Osobně ve mně nebudí příliš důvěry, ale výrobci to mají ošetřené tak, aby notebook v běžném provozu vydržel.

Na dlouhodobou práci v kanceláři je vhodné si pořídit dokovací stanici a externí LCD monitor.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: TN / Anti-glare / Transflective
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 80° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 300:1
  • Odezva: 50 ms
  • Podsvícení: LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním kuse (navíc ještě vzhledem k problematickému zjišťování nemusí být úplně přesné). Tím je Toshiba „TOS508A“. Není však zaručeno, že v jiném kuse bude použit stejný displej od stejného výrobce.

Grafická karta je integrovaná v čipové sadě a jde o Intel GMA950. Ta má HW podporu SM2 a DirectX 9b (vyjma TnL a Vertex Shader, které jsou řešené softwarově), používá sdílenou paměť a má základní výkon pro všechny běžné kancelářské aplikace a přehrávání HD videa. Měla by zvládnout i jednodušší scény v 3D modelovacích programech a méně náročné 3D hry. Tato verze čipové sady však má ještě o něco nižší výkon grafiky, takže je potřeba počítat s nižší rychlostí než u plnohodnotných GMA950.

Výstup přímo z notebooku lze realizovat pouze jediným způsobem. Tím je analogový výstup konektoru VGA (v případě připojení replikátoru portů lze použít i digitální DVI). Kvalita výstupu je velmi slušná. Při rozlišení 1680 x 1050 je možné bez problému pracovat a absence DVI přímo na notebooku tudíž nemusí tolik mrzet (i proto jsem ji neuvedl jako zápor dole pod recenzí). Notebook byl testován s 21" S-PVA LCD panelem Samsung SyncMaster 215TW.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 3065
  • 3DMark 03: 828
  • 3DMark 05: 382
  • 3DMark 06: -

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 2,0
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 2,8

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 231
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 409
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 532
  • OpenGL Speedup: 2,31

3D Mark 2006 se mi nepodařilo na notebooku spustit. Při spuštění systém skončil na chybové BSOD obrazovce a bylo nutné ho restartovat. Zkoušel jsem různě laborovat s nastavením a stejně jsem neuspěl.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimedia

Protože se nejedná o multimediální stroj, výbava je v tomto ohledu slabší (například žádná multimediální tlačítka). Na boku notebooku se nachází pouze dva konektory. Stereo výstup na sluchátka/reproduktory a vstup pro mikrofon. Výstup není kombinovaný, takže chybí i S/PDIF optika. Je použit zvukový čip Realtek HD Audio Codec (ve své nejzákladnější verzi ALC262).

Reproduktor je na notebooku umístěn pouze jeden a jeho miniaturní velikosti odpovídá i kvalita reprodukce. Krom toho, že není příliš hlasitý, má i problém přenášet střední a nižší frekvence. Díky tomu zní hudba spíše jako nějaké šustění. Regulace se provádí pro Toshibu typickým kolečkem, které už jsem zmínil v předchozích kapitolách. Mikrofon je naopak silný a je možné být od notebooku i dál. Výtku mám jen k tomu, že z notebooku přejímá některé zvuky (harddisk a případně ventilátor).

Zabezpečení

U notebooku této ceny a s určením do firem je jasné, že možnosti zabezpečení budou velmi rozsáhlé. Nechybí TPM čip, čtečka otisků prstů a možnost zaheslovat start počítače, setup BIOSu i harddisk (interní i externí). Pevný disk je chráněn proti otřesům pohybovými senzory. V případě otřesů se čtecí hlavy zaaretují. Toto chování lze nastavit pomocí předinstalované utility.

foto
Ovládací utilita.

Chlazení a provozní hluk

Notebook využívá klasické vzduchové chlazení. Na spodku jsou otvory pro nasávání vzduchu. Ohřátý vzduch je vyháněn ventilátorem skrz malý výdech na levé straně. Způsob chlazení se dá nastavit pomocí čtyř předdefinovaných voleb. Díky tomu je možné si vybrat, zda se má ventilátor točit radši neustále, aby byl povrch notebooku perfektně chladný, nebo vůbec, aby déle vydržela baterie. Ventilátor je i za chodu velmi tichý. Hlučný mi připadal pouze v jednom případě, a tím bylo renderovaní obrázku s využitím obou jader procesoru v testu Cinebench. Pak jel ventilátor jako o život. V takových situacích hluk ventilátoru asi nebude nikdo zazlívat.

Teploty jsem naměřil s nastavením, kdy ventilátor jede téměř neustále. Teploty mi přišly tak nízké, že po dobu recenzování jsem používal jiný profil a dopřával si radši ticho.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,0°C
  • spodek maximum = 33,3°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,9°C
  • napájecí adaptér = 35,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,1°C
  • klávesnice vlevo = 39,3°C
  • klávesnice vpravo = 32,7°C
  • spodek maximum = 42,1°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,4°C
  • napájecí adaptér = 34,1°C

teplota okolí při měření: 22,0°C

Teploty jsou velmi nízké a notebook není problém používat na klíně po neomezeně dlouhou dobu. Pocity pálení jsem neměl ani s profilem, kdy je ventilátor vypnutý.

Baterie

Toshiba použila baterii o kapacitě 63 Wh (10,8 V * 5800 mAh). Jedná se tedy o poměrně velkou baterii, což je velmi pěkné vzhledem k nízké hmotnosti celého notebooku. V našem standardním* redakčním testu vydržel notebook v chodu plných 6 hodin a 42 minut. Takový výsledek u malých notebooků nebývá pravidlem a Toshiba tak plně podtrhuje celkovou vysokou mobilitu zařízení.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 47 W

BIOS

Protože jde o Toshibu pro pracovní nasazení, nenajdeme zde žádný standardní Phoenix/AMI BIOS. Toshiba do takových notebooků dává své vlastní BIOSy. Ty se vyznačují klasickou strohou setup utilitou (co já si pamatuji, tak už před deseti lety měly Toshiba notebooky úplně stejnou), do které se lze dostat stiskem (nejlépe opakovaným) klávesy ESC. Je v ní možné nastavit mnoho věci. Za zmínku určitě stojí přepnutí SATA řadiče do módu kompatibility, nastavení, na kterém displeji se má po startu aktivovat obraz či jestli se má na interním LCD obraz roztahovat na celou plochu. Nechybí samozřejmě ani možnost zapnout notebook v určitý čas nebo nastavit priority bootování.

foto
Nastavení BIOSu z prostředí Windows.

Příslušenství

K notebooku toho moc nečekejte. Kromě notebooku a napájecího adaptéru dostanete jen několik manuálů a CD s obnovou systému. Jako operační systém posloužil Windows Vista Business. Toshiba si dala velmi záležet s všemožnými utilitami na nastavení celého notebooku. Za zmínku stojí pěkná utilita na nastavení síťových prostředků a utilita na ztišení optické mechaniky. Z možností usnadnění je asi nejpodstatnější funkce „jedním prstem“ pro klávesu Fn. Pokud jde o normální programy, tak přehrávač DVD (Toshiba DVD Player) a vypalovací program (Toshiba Disk Creator) nechybí, takže je notebook použitelný hned od prvního vybalení.

Ceny a záruka

V současné době je dostupná pouze jedna konfigurace, a to ta, kterou jsme měli možnost otestovat – Toshiba Portégé R500-10J. Její doporučená koncová cena je 51 990,- Kč bez DPH (61 868,- Kč s DPH). Výrobce poskytuje 3 roky mezinárodní záruky s možností rozšíření na službu on-site. Začátkem listopadu by měla dorazit na sklady také konfigurace s 3G modulem a 64 GB SSD diskem.

Závěr

Toshiba nám ukázala, jak by měl vypadat opravdu mobilní notebook pro lidi, kteří potřebují často cestovat bez jakýchkoli omezení. Díky speciální úpravě je možné displej bez problému používat za jakýchkoli světelných podmínek. Váha je naprosto ultimátní. Vtěsnat celý notebook do pouhého 1,08 kg je opravdu dobrý výkon, pokud vezmu v potaz, že se uvnitř nachází rychlý plnohodnotný 2,5" disk, optická mechanika a velká baterie. Jiné notebooky váží víc i s menší baterií, 1,8" diskem a bez optické mechaniky. Jediná nevýhoda je v slabších parametrech (barevné podání, pozorovací úhly) displeje v uzavřených prostorech. Tak je to ale vždy. Holt něco za něco.

Klady a zápory

+ displej použitelný pod přímým slunečním světlem
+ integrovaná optická mechanika (vzhledem k rozměrům notebooku)
+ dobrá výdrž na baterie
+ 2,5" pevný disk (konkurence používá u tak malých NB pomalejší 1,8" disky)

- slabé pozorovací úhly displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Portégé R500

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" :
  • "http: //www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
  • : </body>
  • <!-- ci_full_content $Revision: 1.12 $ -->
  • <!-- iso-date-content-generated: 2010-09-24 00:29:17 -->
  • <!-- CMS: DP::Publisher - ver. 1.20 (rev. 1.3 2007-10-30 15:48:47+01) -->
  • <!-- notebook.cz Content-Management-System production, supervision & copyright (C) 2004 - $Date: 2007-09-24 02:14:32+02 $, Daniel.Peder@Infoset.COM -->
  • <html lang="cs">:
  • <link rel="alternate" title="NOTEBOOK.cz RSS" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml" type="application/rss+xml">
  • NOTEBOOK.cz - Tiskové zprávy - AXA používá profesionální sluchátka Jabra:
  • %%C_180x80:
  • <table id="zone-top-head" border="0" width="1000" cellpadding="0" cellspacing="0">:
  • <tr>:
  • <td class="alias-logo" align="left" width="20%"> :
  • <a href="http: //notebook.cz/"
  • </td>:
  • <td class="alias-promo" align="center" width="50%"> </td>:
  • <td class="alias-shortcuts" align="right" width="30%"> :
  • <div class="item"><a href="/clanky/redakce/2005/kontakt/index.html">Redakce</a></div> :
  • <div class="item"><a href="/mailing.html" title="e-mail - novinky, news">Zprávy e-mailem</a></div> :
  • <div class="item"><a title="RSS 0.91 - novinky, news" href="http: //notebook.cz/aktuality/notebook_cz.xml">RSS</a></div>
  • </tr>:
  • </table>:
  • <!-- /zone-top-head -->:
  • <div id="zone-top-menu" class="main-div">:
  • [menu_v3]:
  • </div>:
  • <!-- /zone-top-menu -->:
  • </div>:
  • %%_banner_clanek_300:
  • <div id="ad-link-bottom-odkazy">:
  • %%_odkazy:
  • <div class="column-right-right" id="column-right-right">:
  • <!-- right BB banner .beg -->:
  • <!-- right BB banner .end -->:
  • <div class="column-master">:
  • <!--FULLTEXTSTART-->:
  • AXA používá profesionální sluchátka Jabra:
  • <H2> TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění</H2>:
  • <P>AXA používá profesionální sluchátka Jabra</P>:
  • <P>Společnost GN Netcom, přední výrobce inovativních náhlavních souprav prodávaných pod značkou Jabra, oznámila, že její náhlavní soupravy Jabra GN 2000 USN NC mono, budou používány v Zákaznickém centru a Helpdesku Finanční skupiny AXA. Náhlavní soupravy Jabra poskytnou pracovníkům příjemné a pohodlné požívání, vyšší produktivitu práce a společnosti ušetří finanční prostředky.</P>:
  • <P>Finanční skupina AXA, přední poskytovatel životního pojištění, penzijního připojištění, podílových fondů a nově i poskytovatel bankovních služeb, vybavila své zaměstnance Zákaznického servisu a Helpdesku náhlavními soupravami Jabra GN 2000 USB NC mono. Učinila tak z důvodu udržení vysokého standardu péče o zákazníky, kterých je takřka 1,5 miliónu v rámci České a Slovenské republiky. Efektivní a účinná péče o klienty a partnery je nepostradatelnou součástí vysokého standardu poskytovaných služeb. Proto bylo rozhodnuto zvolit sluchátka špičkové kvality - značku Jabra. </P>:
  • <P>Jabra GN 2000 USB NC mono je drátová, snadno použitelná a lehká náhlavní souprava, která uživateli zajistí komfort a pohodlí i při hodiny trvajících hovorech. Jsou proto vhodná zejména do kontaktních center. Mikrofon náhlavní soupravy obsahuje technologii Noise cancelling (NC), která filtruje nežádoucí šum, například rušivé zvuky z okolí či hovor kolegů, a tak zvyšuje kvalitu přenosu zvuku. Komfortní používání zajišťují také vyměnitelné polštářky a různé způsoby nošení, které vyhovují individuálním volbám uživatelů. </P>:
  • <P>&#8222;Výběrem správných sluchátek jsme se zabývali delší dobu. Chtěli jsme naše zaměstnance vybavit zařízeními, která zvýší nejen efektivitu práce, ale budou také líbivá, příjemná na nošení a hlavně dlouho vydrží. Jako pojišťovna komunikujeme se zákazníky převážně telefonicky, proto na kvalitu zvuku tolik dbáme. Chceme předcházet omylům, jež vytvářejí šumy a ruchy z okolí. Je pro nás důležité zajistit zákazníkům ten nejlepší možný servis,&#8220; řekl Tomáš Satek, Head of Customer Contact Centre AXA.</P>:
  • <P>Ke konečnému rozhodnutí výběru náhlavních souprav přispěl také velmi sofistikovaný nástroj Jabra. Představuje jej ROI kalkulátor, který je přístupný všem zájemcům na stránkách www.jabra.com/ROI/cz a pomocí kterého AXA spočítala vynaložené náklady a s nimi spojené úspory. ROI kalkulátor je jednoduchým a přívětivým nástrojem, který umožňuje vypočítat finanční výhody a nárůst produktivity při zavedení náhlavních souprav do provozu. Umožňuje přesně vypočítat počet dnů návratnosti počáteční investice i roční a denní úspory nákladů. &#8222;Možnost použití ROI kalkulátoru nám pomohla při finálním rozhodnutí.&#8220; dodal Tomáš Satek. Za největší výhodu považují zaměstnanci skupiny AXA pohodlné používání, odolnost a funkci Noise cancelling.</P>:
  • <P>&#8222;Se sluchátky Jabra jsem velmi spokojena, a to hlavně z důvodu lepší srozumitelnosti při komunikaci se zákazníky. Od doby, co používám náhlavní soupravu Jabra nemusím zákazníkům informace příliš často opakovat,&#8220; uvedla Tereza Zornová ze Zákaznického servisu AXA. V rámci servisních služeb specialisté Jabra zaručují pomoc v každé situaci týkající se používání náhlavních souprav a řešení Jabra a jsou finanční skupině AXA trvale k dispozici.</P>:
  • <!--FULLTEXTSTOP-->:
  • <br clear="all">:
  • <a target="_blank" href="http: //notebooky-forum.notebook.cz/viewforum.php?f=21" title="Notebooky forum">
  • Diskuse k článkům (notebooky forum):
  • </a>:
  • <p><center><div id="hp-banner">%%C_komerce_dole</div></center>:
  • </div><!-- main-div -->:
  • :
  • <!-- bottom ad .beg -->:
  • <!-- bottom ad .end -->:
  • <!-- page footer .beg -->:
  • <!-- page footer .end -->:
  • </html>:
Recenze

Diskuse