Sasser - už jste ochránění?

5. 5. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Tomáš Daliman

Od víkendu se internetem šíří vir Sasser, který funguje obdobně jako vir Blaster, známý z minulého roku. Stejně jako u viru Blaster se nešíří v podobě příloh e-mailů, ale prostřednictvím internetu a opět využívá bezpečnostní chyby v operačním systému Microsoft Windows.

Chyba je ve službě Local Security Authority Subsystem Service, což je zřejmě největší překvapení pro samotný Microsoft, neboť právě na tuto službu byla nedávno vydána bezpečnostní záplata. Vir lze také rozpoznat častým restartováním infikovaného PC.

Vir se spustí při každém startu Windows a po načtení se podle svého vlastního algoritmu pokouší infikovat jak počítače s podobnou IP adresou, tak zcela náhodné IP adresy.

Microsoft o viru informuje na svých internetových stránkách, kde je možné si nechat počítač přímo zkontrolovat a stáhnout aktualizovanou bezpečnostní záplatu. Ohroženi jsou uživatelé připojení k internetu, kteří nepoužívají firewall a nemají nainstalovanou bezpečnostní záplatu č. 835732. Virus napadá pouze operační systém Windows XP a 2000.

Krátké zprávy

Diskuse