Souboj o první příčky

6. 5. 2004 00:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Tomáš Daliman

Acer prohlásil, že se během následujících dvou až tří let chce stát třetím největším prodejcem výpočetní techniky ve světě. Že je tato vize reálná, potvrzuje fakt, že ve 3.čtvrtletí 2003 zaujímal Acer sedmé místo a během 1. čtvrtletí se probojoval až na páté.

V Evropě již nyní dosahuje v některých státech prvního až druhého místa mezi prodejci výpočetní techniky a vede v prodeji notebooků celkem v osmi zemích západní Evropy. Hlavní zbraní růstu by se měly stát desktopy. Právě ty v současnosti tvoří 30 až 40% celkového prodeje Aceru na světovém trhu. Během tohoto roku by chtěl Acer prodej desktopů zdvojnásobit.

Během 1. čtvrtletí je Acer na pátém místě s 3,3% podílu na celosvětovém trhu s výpočetní technikou. První je Dell s 18,6%, následuje HP s 15,5%. Třetí místo zaujímá IBM (5,5%) a před Acerem stojí na čtvrtém místě Fujitsu (4,5%).

V ČR si Acer již dlouho drží první příčku v prodeji notebooků. Podle předběžných odhadů se však v prvním čtvrtletí tohoto roku na Acer silně dotahuje HP. Acer v souvislosti se vstupem ČR do EU snížil záruční lhůtu na 1 rok pro firmy. Přitom u notebooků je délka záruky choulostivějším parametrem než u PC. Uvidíme, jak tato skutečnost zapůsobí na český trh v druhém čtvrtletí roku 2004.

Související články:
Záruka na notebooky po vstupu do EU

Krátké zprávy

Diskuse