$100 notebook již stojí $399

27. 9. 2007 03:06    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Branislav Brna

O dění kolem projektu OLPC, který si klade za cíl přinést informatizaci do rozvojových zemí třetího světa za pomocí zařízení s označením XO, Vás informujeme poměrně často – naposledy ve spojení s nárůstem výrobní ceny těchto zařízení. K tomu se váže i aktuální oznámení od konsorcia stojícím za celým projektem, které by mělo vyřešit groteskní situaci - zařízení XO, označované jako \$100 notebook, svou aktuální cenou atakuje hranici \$200.

$100 notebook již stojí $399

Řešení celé situace by měl poskytnout volný prodej těchto zařízení s myšlenkou ,,kup jeden, zaplať dva a za měsíce dostaneš vehikl (který, jak kolega trefně poznamenal, nemá ani tu slibovanou kliku), jenž bude dotovat výrobu právě pro země třetího světa". Zájemci o tento opravdu nezvyklý a teď již i značně předražený notebook si jej počínaje 11. listopadem budou moct objednat za cenu \$399. Aktuální termín doručení je stanoven na konec roku.

Sebevědomí podle všeho konsorciu nechybí. Oznámilo totiž, že do konce roku bude přijato pouze 25.000 objednávek a zbytek pak bude expedován až v novém roce.

Otázkou také je, zda právě tato situace nebyla od začátku marketingově připravovaným tahem, neboť dvouset (čtyřset?) dolarovému notebooku, který nikdo moc nechce, se pořád říká "stodolarový notebook" a ze setrvačnosti se o něm stále píše, ačkoliv zájem o něj příliš není. Navíc namísto slibovaných 100 dolarů je nyní potřeba platit čtyřnásobek, aby se XO dostal tam, kam původně měl – do chudých rozvojových zemí.

Zdroj: LaptopLogic.com

Krátké zprávy

Diskuse