Apple hledá náhradu za čipsety Intel

1. 8. 2008 01:57    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Aleš Lalík

Podle posledních zpráv není společnost Apple spokojena s čipsety Intel a hledá za ně náhradní řešení. Vzhledem k tomu, že bychom se i v budoucích MacBoocích měli setkat s procesory Intel, nabízí se v podstatě dvě řešení této situace.

Apple hledá náhradu za čipsety Intel

Nejdříve kolovaly internetem zvěsti o plánech Apple navrhnout si vlastní čipset. Vzhledem k nemalé náročnosti, ať už finanční nebo časové, se zdají reálnější nové zprávy o údajné spolupráci s firmou NVIDIA. Ta se jak známo nezabývá pouze výrobou grafických čipů, ale také čipsetů pro procesory. NVIDIA by měla v současnosti dokončovat čipset s kódovým označením MCP79, podporující nejnovější Core 2 procesory včetně 1066MHz sběrnice a DDR3 pamětí.

MCP79 bude na jednom kousku křemíku integrovat všechny běžné prvky čipsetu, čímž se dosáhne úspor nejen při výrobě. V plánu je i nízkonapěťová varianta MCP79U nabízející stejné vlastnosti, jenom se soustředící na nízkou spotřebu. Její cíl u Applu je jasný - ultratenké notebooky MacBook Air. Po stránce grafického výkonu bude možné k čipsetu dodat navíc grafickou kartu NVIDIA Quadro, dvojici herních grafik zapojených ve SLI nebo využít technologie Hybrid SLI.

Nezbývá než si počkat na oficiální vyjádření Apple, zda-li jsou předchozí řádky skutečně pravdivé nebo vše bude nakonec úplně jinak.

Zdroj: electronista.com

Krátké zprávy

Diskuse