Alienware umožní připojení desktopové grafiky k notebooku

30. 10. 2014 12:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

I přes stále pokračující vývoj grafických karet a stoupajícího výkonu nejsou mobilní grafické karty přímá konkurence desktopovým modelům, především kvůli vyzářenému teplu. Dell na to jde od lesa.

Alienware umožní připojení desktopové grafiky k notebooku

Alienware pod hlavičkou Dell totiž představil příslušenství, ve formě boxu pro desktopovou grafickou kartu, která po vložení půjde využít jako hlavní akcelerátor. Nabízí se tak možnost pořídit základní konfiguraci Alienware s 13 palcovým displejem disponujícím HD rozlišením 1366 x 768 pixelů a 8GB RAM a pomocí boxu zapojit svou domácí grafickou kartu pro plnohodnotný herní zážitek

Může se však vyskytnout pár nedostatků. V prvním případě cena, ta se v případě prázdného boxu vyšplhá na vysokých 300 dolarů, a dokáže uživit až 375W na příkonu. Druhý problém by mohl nastat v případě mobility, box s grafickou kartou a externím monitorem není příliš snadné s sebou přenášet. Zatím není ani jasné jak je box k notebooku připojen. Grafická karta vyžaduje velké přenosové rychlosti a tak se nabízí především řešení Thunderbolt od Intelu, nebo nějaké firemní řešení.

Podobné pokusy se tu již několikrát objevily. Například v podobě GamingDock od MSI nebo podobného řešení od dnes již neexistujícího Fujitsu-Siemens, či třeba mobilní grafické karty v ASUS XG Station. V každém případě se jedná o poměrně drahé řešení vhodné jen pro úzkou skupinu uživatelů. Pořízení notebooku, boxu a grafické karty se tak téměř vyrovná solidní konfiguraci herního počítače plus notebooku. Nápad je to však jistě zajímavý.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse