Nejnovější procesory Intel i pro notebooky DELL, dvě varianty XPS 15 a jedno Vostro 15

11. 5. 2018 06:29    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

DELL oznámil aktualizované modely klasického notebooku XPS 15 a konvertibilního XPS 15 2v1. Další novinkou je model notebooku Vostro 15 7000. Společným jmenovatelem je dostupnost nejnovější generace šesti-jádrových mobilních procesorů Intel a dedikovaných grafických čipů NVIDIA. Dell se rozhodl zamířit svou pozornost na uživatele, kteří na noteboocích sledují video.

Nejnovější procesory Intel i pro notebooky DELL, dvě varianty XPS 15 a jedno Vostro 15

Pro propagaci vylepšeného sledování videa si u DELLu vymysleli příznačný zastřešující název DELL Cinema. Součástí DELL Cinema jsou další 3 marketingová označení: Cinema Color, Cinema Sound a Cinema Stream.

Největší smysl dává Cinema Color. DELL sice už dnes nabízí velmi kvalitní LCD (v top modelech), ale u některých LCD se stále dá co vylepšovat, respektive ty nejlepší technologie pravděpodobně dostanou více prostoru v nových modelech.

CinemaSound by také dával smysl, určitě je co vylepšovat v oblasti reproduktorů a z testování různých notebooků je jasně patrné, že rozdíly dokáží být obrovské, nicméně tvrzení DELLu, že "výsledkem je zvuk ve studiové kvalitě" je, mírně řečeno, přitažené za vlasy.

CinemaStream má za úkol upřednostňovat datové toky filmů, ovšem s pomalým ISP se může snažit sebevíc, rychlost připojení k internetu má v této otázce hlavní slovo. Dosavadní přenosové technologie (i bezdrátové) jsou pro přehrávání videa již dávno několikanásobně předimenzované.

DELL XPS 15 2 v 1
DELL XPS 15 2 v 1

Pojďme tedy k reálným údajům. Vlajkové modely DELLu, XPS 15 a XPS 15 2v1 nabídnou nově i nejnovější mobilní Intel Core procesory s 6-ti fyzickými jádry (až 12 logických, HT). Nejvýkonnější nabízenou grafikou je dedikovaný čip NVIDIA GeForce GTX 1050Ti, základ pro lepší/častější hraní 3D her. Nejlepším nabízeným dotykovým displejem je takzvaný InfinityEdge UltraSharp 4K (Ultra HD) s podporou 100% barevného rozsahu Adobe RGB (údaj výrobce). Za zmínku dále stojí volitelné umístění čtečky otisku prstu do hlavního vypínače, Thunderbolt 3 konektor (4 linky sběrnice PCI Express) a nejnovější HDMI 2.0. Celý 15,6" notebook v nejlehčí konfiguraci začíná na váze 1,8 kg.

Další novinka, notebook DELL Vostro 15 7000, který bude rovněž vybaven nejnovějšími procesory Intel Core 8. generace, dostane navíc i o stupeň lepší grafické čipy NVIDIA GeForce GTX 1060 ovšem s technologií Max-Q. Další maximální nabízené parametry jsou FullHD rozlišení pro displej, 1 TB pro klasický HDD, 512 GB PCIe NVMe SSD a 32 GB dosažitelné maximální operační paměti RAM, nové procesory umí až 64 GB. Více herně zaměřené Vostro 15 (oproti XPS 15) umožní i instalaci dvou úložných zařízení (HDD/SSD).

Nově oznámené modely mají být na českém trhu dostupné již tento měsíc (květen 2018).

Krátké zprávy . Představení . Monitor trhu

Diskuse