Podniková prostředí a šeptanda o Windows 9

22. 8. 2014 16:39    Rubrika: Komerční sdělení

„Už nějakou dobu se lze sledovat množství střípků o termínu vydání a novinkách v připravované verzi Windows 9. V podstatě se mluví jen o nějakých novinkách ve Start menu (jako ostatně vždy) a nějakých dalších GUI vylepšeních. Chápu, že změny ve Start menu jsou něco, co nedává babičkám, maminám a strejdům, „co to s počítači umí“ spát, a už se těší, jak budou v elektronickém hitlermarketu obcházet a zvažovat jestli to koupit a utratit, nebo nekoupit a jít raději na pivo. A za rok zase. Prý chtějí vydávat novou verzi každý rok!

Podniková prostředí a šeptanda o Windows 9

Jenže je z toho patrná jiná věc, kterou pozoruji již delší dobu. Pro podnikové prostředí tahle nová verze zase nic extra nového nepřinese. Nejspíš. Množství zákazníků zaplakalo, že už skončila podpora Windows XP, které měli rozchozené na tisících počítačů, uměli je centrálně instalovat a pohodlně spravovat. Nakonec se smířili s desetiletým cyklem podpory, který Microsoft u svých operačních systémů garantuje, a přešli na Windows 7. Ty vyšly v roce 2009, takže do 2019 času dost. Windows 9 je jen consumer produkt? No jo, právě! Vaši zaměstnanci jsou ti konzuméři.

Ovšem na co se dá spolehnout, je jiná věc, která je vidět již od Windows Vista a Windows 2008. Microsoft tehdy kompletně předělal deployment technologii a výrazně celou automatizaci instalace, nastavení a distribuci usnadnil a vyšperkoval. A i s Windows 8.1 a Windows 2012 R2 to funguje pořád stejně. Tak se to naučte! A udělejte to tak, abyste mohli automaticky přelívat operační systém zaměstnancům, aniž by to způsobovalo podstatné výpadky. S technologiemi, jako je System Center Configuration Manager to zvládnete hravě. Při troše úprav stávajícího prostředí bude stačit naimportovat jen nové ISO. Tedy hned po tom, co zvládnete SCCM, který není až tak úplně hravým nástrojem :-)“

Říká Ing. Ondřej Ševeček - programátor, bezpečnostní analytik a konzultant, produktový manager a odborný lektor Počítačové školy Gopas

Ondřej Ševeček se jako jeden z přednášejících představí v rámci největší bezpečnostní konference pořádané v ČR – HackerFest. Letošní ročník pořádá Počítačová škola Gopas ve dnech 20. – 21. 10. 2014 v Praze. Podrobné informace o konferenci najdete na www.hackerfest.cz.

Komerční sdělení

Diskuse