Celeron M - jak to je a jak to bude.

16. 1. 2004 00:00    Rubrika: Ostatní    Autor: import starších článků

První informace o novém mobilním procesoru od Intelu jsme přinesli již v prosinci 2003. Oficiálně byl uveden na trh v lednu tohoto roku. Konstrukčně vychází ze současného procesoru Pentium M, ale byl trochu "ořezán", což se příznivě projeví na jeho ceně, potažmo na ceně notebooků. Kdy se první notebooky s novým procesorem dostanou do prodeje v ČR, jsme se zeptali přímo výrobců.

Celeron M - jak to je a jak to bude.

5. ledna 2004 společnost Intel Corporation představila procesor Celeron M pro mobilní počítače. Tato řada procesorů představuje novou generaci technologie společnosti Intel pro tržní segment cenově dostupných počítačů. Intel pro tuto produktovou řadu uvedl také novou značku a logo.

Procesor Intel Celeron M je založen na mikroarchitektuře navržené přímo pro mobilní počítače podobně jako jeho výkonnější vzor Pentium M. Vyrábí se 0,13mikronovou výrobní technologií společnosti Intel. První verze budou k dispozici s taktovacími frekvencemi 1,30 GHz a 1,20 GHz s provozním napětím 1,356 voltů a tepelnou spotřebou TDP (thermal design power) 24,5 wattů. Verze s velmi nízkým napětím (ultra-low voltage, ULV) disponuje taktem 800 MHz, používá napětí 1,004 voltu a má hodnotu TDP 7 wattů. Všechny tři verze procesoru Intel Celeron M používají 400MHz systémovou sběrnici a 512 kB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Podporují vyspělé řízení spotřeby včetně stavů Deep Sleep, jež minimalizují spotřebu energie procesoru během krátkých okamžiků nečinnosti uživatele, a umožňují tak dosahovat delší výdrže baterií. Procesory jsou kompatibilní s čipovými sadami řady Intel® 855 i s čipovou sadou Intel® 852GM.

Zeptali jsme se českých zastoupení jednotlivých značek, kdy a za jaké ceny začnou prodávat notebooky s novým procesorem Celeron M na českém trhu. Z malého průzkumu vyplynulo, že jako první se na trh dostanou značky notebooků, které se v ČR montují. Rychlost uvedení bude záviset především na schopnosti Intelu dodat nový procesor na montážní linky. UMAX předpokládá uvedení notebooku s Celeron M ještě v lednu v modelu VisionBook 835CX s Win XP Home. Předpokládaná cena nepřesáhne 35 tisíc Kč bez DPH. Pro notebooky Premio se očekává první dodávka procesorů 20.1.2004 a ihned poté by měla začít i montáž prvních notebooků. Z počátku se bude jednat o model 4020N, později se Celeron M dostane i do zbytku modelů, které v současnosti nabízejí Pentium M. Cenově na tom bude Premio asi následovně: Cel M 1.2GHz, Win XP Home, 256MB, 40GB, 15'' XGA TFT, brašna Dicota za doporučenou koncovou cenu 33.990,- Kč bez DPH. Za příplatek 2.500,- Kč bude možno získat stejnou sestavu rozšířenou o Win XP Pro a WLAN 802.11b. Asus plánuje, že začátkem února uvede model M2400N v konfiguraci Cel M 1.2GHz, 256MB, 30GB, Combo, WiFi, XP Home za předpokládanou cenu 36.990,- Kč bez DPH. Od poloviny února plánuje započetí dodávek také Fujitsu Siemens Computers jako volitelnou konfigurace pro LIFEBOOK C1110D. Cena zatím nebyla stanovena.

Ostatní velké značky nástup nových procesorů v ČR plánují až na jaro. HP bylo sice prvním výrobcem, který v ČR oznámil (prosinec 2003) prodej modelu s procesorem Celeron M. Jedná se o modernizovaný Tablet Compaq TC 1100, který bude obsahovat ULV verzi Celeron M 800MHz. První kusy budou však k dispozici až kolem března a dubna. Toshiba v ČR notebooky s těmito procesory určitě neplánuje do konce března. Co bude dál zatím není známo. IBM a SONY doposud přesnější informace neuvádí. Acer se k naší otázce nevyjádřil.

Doplněno 19.01.2004:
Acer uvede notebook s Celeron M na přelomu března a dubna 2004.

- Viktor Péder -

Ostatní

Diskuse