Wi-Fi 802.11g - legálně až po vstupu do EU?

23. 1. 2004 00:00    Rubrika: Ostatní    Autor: import starších článků

Některé firmy v ČR představily ve svém notebooku rychlejší modul bezdrátové sítě již v loňském roce. Minulý týden uvedl na světlo světa svůj nový modul s 802.11g také Intel. V souvislosti s tím jsem se dotázal výrobců, kdy můžeme očekávat nové Centrino v ČR. Získal jsem nakonec informaci, kterou jsem nečekal já a možná ani většina z Vás.

Wi-Fi 802.11g - legálně až po vstupu do EU?

15. ledna 2004 společnost Intel oficiálně oznámila, že uvedla na trh síťové rozhraní PRO/Wireless 2200BG vybavené pro bezdrátovou síťovou komunikaci standardu 802.11b a rovněž rychlejší variantou 802.11g. Toto rozhraní je určeno pro notebooky s mobilní technologií Intel Centrino.

V tiskové zprávě se také uvádí, že rozhraní se objeví v přenosných počítačích v prvním čtvrtletí tohoto roku. To je příjemná zpráva pro uživatele, kteří uvažují o pořízení nového notebooku s Centrinem a chtějí se bezdrátem připojovat rychleji. Proto jsem obeslal česká zastoupení jednotlivých značek s dotazem, kdy se nová technologie v podání Intelu dostane také do notebooků v ČR. Z většiny odpovědí vyplynulo, že v ČR můžeme rychlejší Wi-Fi pro Centrino očekávat nejdříve v květnu tohoto roku, a dost možná až v druhé polovině roku. Ze zkušeností s převážnou většinou nových technologií je zřejmé, že se dostanou ke spotřebitelům nejdříve v USA a západní Evropě, ale i tak mě zarazilo, že tentokrát bude časový rozestup tak velký.

Z dalších dotazů a odpovědí vyplynulo, že bezdrátová zařízení standardu 802.11g se vlastně v ČR ještě nesmějí používat. Z většiny vyhýbavých odpovědí se mi nepodařilo zjistit pravý důvod, ale problém zřejmě spočívá v tom, že 802.11g má vyšší vysílací výkon, než je v ČR ve volném pásmu 2,4 GHz momentálně povoleno. Co běžného uživatele zajímá zřejmě více, je fakt, že ze strany výrobců již byly vyvinuty patřičné iniciativy směrované k ČTU, ale zatím bezúspěšně. Situace by se měla změnit až vstupem české republiky do EU, kde jsou již zařízení s 802.11g schválena k provozu. Možná také proto jsou očekávány dodávky Intel PRO/Wireless 2200BG do ČR až v květnu.

Pokud nechcete s nákupem notebooku čekat tak dlouho a chcete být připraveni na rychlejší bezdrátovou komunikaci, máte již dnes možnost zakoupit notebook s integrovaným modulem 802.11g i v ČR. Takový notebook sice neponese označení Centrino a bude obsahovat jiný modul než PRO/Wireless 2200BG, ale může obsahovat procesor Pentium M, což je dle mého soudu stejně ta nejdůležitější část takzvaného Centrina. S použitím Wi-Fi 802.11g byste však podle informací některých výrobců měli správně ještě nějakou chvíli počkat.

- Viktor Péder -

Ostatní

Diskuse