OpenOffice 1. - alternativní kancelář zdarma

12. 10. 2005 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jiří Pomazal

Mnoho dnešních počítačů (kancelářských, domácích) je vybavena některým z dostupných balíků kancelářských aplikací. Většinou je to některá z verzí MS Office. Pojďme se v následujícím seriálu podívat na alternativní kancelářský balík, který je navíc zdarma - OpenOffice.

OpenOffice 1. - alternativní kancelář zdarma

Začínáme
V prvním díle našeho seriálu o kancelářském balíku Openoffice (dále jen OO) si řekneme něco o jeho historii a vzniku a o několika zásadních odlišnostech od MS Office, jako je licenční politika, vydávání nových verzí, multiplatformnost nebo třeba kompatibilita s MS. Srovnávání je v tomto případě důležité, zvláště pokud aktuálně používáte některou z verzí balíku od MS a zvažujete přechod právě na OO nebo (a to spíše) prostě potřebujete kancelářský balík pro Váš nový notebook a MS Office je pro Vás příliš drahá.

Jaká verze OpenOffice je právě aktuální?
V době psaní tohoto článku je nejnovější dostupná (stabilní) verze nesoucí označení 1.1.5. Souběžně s touto verzí je volně ke stažení i nadcházející nová generace OpenOffice 2.0 ve stádiu RC1 (Release Candidate). V tomto stádiu se jedná prakticky o téměř hotový produkt a finální verzi lze očekávat (pokud vše půjde dobře) někdy ke konci roku 2005. Ještě na okraj bych chtěl poznamenat, že narozdíl od MS, OO nevychází v žádných speciálních edicích (standard, professional). Všechny balíky dané verze mají tedy naprosto shodné funkce a liší se jen podle operačního systému, pro který jsou určeny. Ale o tom až dále.

Jak tento balík získat? Jaké jsou licenční podmínky a kdo jej vydává?
V předešlém textu jste několikrát narazili na frázi „lze stáhnout“. Ano, OO je zcela volně dostupný produkt. Kdokoli, kdo o něj bude mít zájem, si jej může stáhnout buď z oficiálních stránek projektu (http://www.openoffice.org), nebo z jakékoli jiné stránky, kde se bude nacházet soubor volně ke stažení; velikost komprimovaného instalačního balíku činí 72,5 MB. Pokud nemáte přístup k internetu, nezoufejte. Lze jej najít i na přílohách CD/DVD tištěných počítačových periodik. Jak již bylo předesláno. Vše vychází z použité licenční politiky GNU LGPL - Lesser General Public License (Ještě nedávno se používalo více typů licencí, aktuálně je však OO dostupný jen pod touto. Pro koncového uživatele však tato změna nemá žádný dopad). Je založena na myšlence svobodného software. Kdokoli může software s touto licencí volně a zdarma stahovat, redistribuovat a upravovat. Ovšem jen za podmínky, že spolu se softwarem poskytne i kompletní zdrojový kód. Redistribuce je možná i za poplatek, ovšem aplikace musí být znovu dodána i s kompletním zdrojovým kódem. Samo sebou tento systém má i své nevýhody. Například autoři softwaru nenesou absolutně žádnou odpovědnost za případné poškození Vašeho systému v důsledku používaní jejich aplikace. S tím souvisí i negarantovaná technická podpora. To je ovšem řešeno velmi početnou komunitou, která na internetu zveřejňuje nejrůznější tipy a návody. Jinak řečeno, pokud se při používání OO dostanete do problémů, nikdy v tom nejste sami! Navíc aktuální verze mají velice propracovaný systém nápovědy v češtině. Nejste tedy pokaždé odkázáni pouze na světovou síť.

A jak celý projekt OpenOffice vlastně vznikl? Velmi zjednodušeně řečeno se přihodilo toto. Na počátku vývoje stála společnost Sun Microsystems Inc. Jednoho dne roku 2000 se rozhodla uvolnit zdrojové kódy svého kancelářského balíku SUN StarOffice pod open source licencí. Ihned po tomto kroku se kolem volných zdrojových kódů začala vytvářet velmi početná komunita odborníků ze všech odvětví (programátoři, manažeři, obchodníci). Po dvou letech usilovné práce těchto lidí spatřila světlo světa první stabilní verze OpenOffice 1.0. Za zmínku stojí také fakt, že na StarOffice hodlá stavět i IT gigant Google, který by rád pronikl i na pole kancelářských balíků.

Pro jaké systémy si tento kancelářský balík mohu pořídit?
Zde se dostáváme k další velké devíze OO oproti MS. Skupina zabývající se vývojem totiž nemyslí jen na (stále nejpočetnější) skupinu uživatelů Windows, ale jejich produkt je dostupný na široké škále platforem a operačních systémů. Ať už používáte Windows, Linux, Solaris, FreeBSD či Mac OS, vždy je dostupná distribuce přeložená pro Váš konkrétní systém, a to včetně patřičné dokumentace.

Poslední dobou se ovšem množí zprávy, že Microsoft se s rostoucím odlivem zákazníků k otevřeným platformám nechce smířit a chystá se portovat svůj Office na GNU Linux! Uvidíme, jak se k tomuto kroku postaví uživatelé svobodného software. Ovšem něco mi říká, že pokud je to skutečně pravda, tak Office od MS nebudou mít na Linuxových systémech v přímé konkurenci s OO na růžích ustláno :x

Jaké aplikace v tomto balíku najdeme?
Nejpodstatnější na celém OO jsou aplikace, které obsahuje. Zde provedu jen stručný výčet. Podrobněji se jednotlivým aplikacím budu věnovat v jednotlivých dílech.

OO Writer je ekvivalentem MS Wordu. Tedy jedná se o textový procesor. Lze vytvářet textové dokumenty, vkládat obrázky, html, video. Další je OO Impress. Znovu jej přirovnám k ekvivalentu od MS, což je známý Powerpoint. Umožňuje tedy vytváření a projekci multimediálně bohatých prezentací. Po otevření OO Calc je hned jasné, že tento program má nejblíže k MS Excelu. Umožňuje zpracování posloupností dat, vytváření grafů atp. OO Draw si dovolím přirovnat k nástroji MS Document imaging. Ačkoli v porovnání s MS je OO Draw bezesporu výkonnější. Umožňuje vytváření jak vektorové, tak bitmapové grafiky. OO Math je velice výkonný nástroj pro vytváření matematických zápisů a vzorců. Tyto lze pak vkládat do dalších aplikací, třeba do Writeru. OO Base lze přirovnat k MS Accessu. Vytváří jednoduché databáze a dokáže číst data z jiných databází. Narozdíl od Accessu ale nabízí velice příjemnou možnost editace kódu databáze vytvořené například pomocí průvodce. Pokud tedy ovládáte MySQL či jiný jazyk, můžete se náležitě "vyřádit".

Všechny aplikace sady OO podporují velice snadný export do formátu PDF. Pro ukládání dokumentů je standardně použit formát XML (mimochodem Microsoft hodlá k tomuto formátu přejít v nadcházející verzi MS Office). Otevírání a ukládání do nativních formátů MS Office (.doc, .xls atd.) je také samozřejmostí, více se budeme kompatibilitou s daným formátem zabývat v dalších dílech. Verze 1.1.5 již také podporuje zcela nový Open Document Format, který je použit i u právě připravované verze OO 2.0. Co to znamená pro uživatele? Nic jiného než další zvýšení kompatibility a převoditelnosti dokumentů, zejména mezi OO a MS Office.

Tak a je to za námi! Ve stručnosti jsme si představili základní vlastnosti tohoto pozoruhodného kancelářského balíku. V dalších dílech se již podrobněji podíváme na jednotlivé aplikace.

Ostatní

Diskuse