Ultra Mobile PC u nás i ve světě

5. 9. 2007 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Markéta Sadílková

Čím dál více zákazníků si žádá opravdu mobilní zařízení, která mohou vzít téměř kamkoliv a při tom jim na rozdíl od PDA nabídnou pracovní použitelnost srovnatelnou s klasickým PC. Tuto podmínku nesplňovaly až do nedávna téměř žádné notebooky, a tak se zrodila nová třída - UMPC. Jejich vývoj jde dopředu a výrobci uvádějí stále nové a nové modely. Pojďme se tedy podívat, které z nich jsou již k sehnaní v ČR a jak je na tom nejznámější konkurence ve světě.

Ultra Mobile PC u nás i  ve světě

Co je to UMPC?

UMPC v překladu znamená ultra mobilní počítač. Jedná se o mini notebook s (na notebook) velmi nízkou hmotností, malým displejem, ve většině případů s dotykovou obrazovkou a hlavně s plnohodnotným operačním systémem. Ještě lepší definice UMPC říká, že je to kompromis mezi notebookem a komunikátorem s výhodami obojího. Hranice mezi notebookem, Tablet PC a UMPC je v dnešní době velice tenká, a proto mnoho zařízení můžeme najít zařazené ve více kategoriích.
Historicky je UMPC nástupce konceptu Origami PC od Microsoftu, Intelu a Samsungu. První zařízení tohoto typu se začala na trh dostávat v roce 2006 a rok 2007 pro ně znamenal poměrně velký boom.

UMPC prodávané v ČR

V České republice se zatím bohužel prodává poměrně málo UMPC zařízení. Jejich počet by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Jedná se Samsung Q1, Asus R2H, Mivvy UM400 a SONY VAIO UX1.

Asus R2H

Zařízení představené již v listopadu loňského roku bylo první opravdové UMPC prodávané oficiálně v České republice. Ačkoliv se spekulovalo, že cena bude příliš vysoká pro náš trh, opak se stal pravdou. Notebook jsme také jako jedni z prvních otestovali.
Základem Asusu R2H je 7“ WVGA displej s rozlišením 800 x 480 px. Zařízení nemá vlastní hardwarovou klávesnici a pro vkládání znaků na cestách je nutno používat stylus. Srdcem mininotebooku je procesor Intel Celeron o frekvenci 900 MHz doplněný o 512 MB RAM a 40GB disk. O komunikaci se světem se stará ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g a Bluetooth. Notebook disponuje porty 2x USB 2.0, TV out, konektory k modemu a ethernetu a FireWire. K dispozici je i čtečka paměťových karet.

Notebook je na rozdíl od svých kolegů prodávaných v České republice v základu vybaven GPS modulem. Operačním systémem je pak Windows XP Tablet PC. Hmotnost tohoto zařízení je 0,8 kg. Výdrž na baterii je pak necelé 2 hodiny, což je u takovéhoto zařízení opravdu málo.

Asus R2H se v ČR prodává ve více variantách v cenovém rozmezí od 19 000 do 26 000 Kč včetně DPH. Varianty se pak liší především operačním systémem, velikostí pevného disku a RAM paměti, případně příslušenstvím.

Ve světě se pak prodává ještě modernější verze ASUS R2HV s lepšími a výkonnějšími komponentami (větší instalovaná paměť, větší výdrž).


Asus R2H

Samsung Q1-SSD

Společnost Samsung uvedla toto zařízení již loňský rok a bylo to první zařízení založené na konceptu Origami PC. Model Q1 se ve světě prodává v poměrně velkém množství variant, u nás však jen v jedné. Nedávno Samsung přidal i inovovaný model Samsung Q1U a opět v několika variantách (více informací v této krátké zprávě)

Samsung Q1 má 7“displej s rozlišením 800 x 480 px. Stejně jako Asus R2H nemá vlastní hardwarovou klávesnici. To se však změnilo u modelu Q1U, který ji již má. Srdcem notebooku je procesor Celeron M s taktem 900 MHz doplněný o 1 GB paměti RAM. Jako úložiště vašich dat slouží 32GB SSD disk – nutno však poznamenat, že ve světě se většinou prodávají modely s klasickým diskem.

O komunikaci se stará 10/100 Ethernet, Wi-Fi 802.11 a/b/g a Bluetooth. UMPC nabízí 2x USB 2.0, VGA konektor a slot pro paměťové karty. Výdrž na baterie je lepší než u Asusu R2H a dosahuje 3,5 hodin. Hmotnost je 779 g. V ČR se tento mininotebook prodává s operačním systémem Windows XP Tablet Edition za cenu 66 164 Kč včetně DPH.

Samsung Q1

Mivvy UM400

Nejnovější UMPC zařízení prodávané v ČR (prodává se od srpna 2007). Toto zařízení je z výše jmenovaných i cenově nejpřívětivější – rozmezí 19 000 až 23 000 Kč včetně DPH. V zahraničí se prodává pod názvy Gigabyte U60 či Medion RIM 1000.

UM400 na rozdíl od výše zmíněných disponuje hardwarovou klávesnicí. Ta je ukryta na vysouvacím mechanismu pod 6,5“ displejem. Displej má rozlišení 800 x 480 px a je podsvícen LED. Jádrem počítače je procesor VIA ULV C7-M o frekvenci 1 GHz. Tento procesor má oproti procesorům od Intelu velmi nízkou spotřebu. Procesor je doplněn 768 MB DDR2 RAM paměti a 30GB diskem. Notebook je vybaven Wi-Fi a Bluetooth, bohužel však chybí konektor pro ethernet, který je dostupný pouze v dokovací stanici. O další komunikaci se starají 2x USB port 2.0, VGA výstup, čtečka paměťových karet a dokovací konektor.

Notebook má výdrž až 5 hodin a váží pouze 720 g. K Mivvy UM400 lze připojit GPS modul či modul pro příjem TV. Dle zvolené konfigurace jsou na výběr operační systémy Windows XP či Windows Vista. V ČR je k dispozici 6 variant tohoto UMPC.


Mivvy UM400

Sony Vaio UX

Spolu s OQO jedny z nejpůsobivějších UMPC na trhu (také tuto recenzi najdete na našem serveru). Hlavně svým designem, ale i funkcemi a výdrží, nezůstává Sony Vaio UX stranou. Stejně jako UMPC od Samsungu i u Sony existuje mnoho modelů. Společným jmenovatelem všech modelů je 4,5“ displej s rozlišením 1024 x 600 px a vysouvací HW klávesnice. Jeho váha je pouze 520 gramů a výdrž chodu na baterii přes 4 hodiny.

UMPC Sony Vaio UX používá procesor Intel Core Solo doplněný 1 GB DDR2 RAM paměti. Ke komunikaci slouží Wi-Fi, Bluetooth a GPRS/EDGE modem a samozřejmě ethernet. Další zařízení můžete připojit do jednoho USB portu 2.0.

Cena tohoto zařízení začíná na \$2000 (jediná v ČR nabízená varianta stojí 90 000 Kč s DPH).


Sony Vaio UX

Fujitsu Siemens Lifebook P1610

Druhý zástupce této firmy trošku připomíná přerostlé UMPC nebo malý Tablet PC. Displej je 8,9“ s rozlišením 1280 x 800 px (většina UMPC má displeje do 7“). Váha tohoto notebooku je přesně 1 kg a výdrž baterie necelé 3 hodiny.

Prodejní cena začíná na 55 000 Kč s DPH.


Fujitsu Siemens LifeBook P1610

UMPC prodávané ve světě

Na rozdíl od České republiky se ve světě UMPC prodává mnohem více, a většinou i mnohem zajímavějších. Následující zařízení jsou pouze výběrem těch nejpozoruhodnějších modelů a nejvíce prodávaných. Ve výběru určitě nebudou všechna zařízení, a to i z toho důvodu, že někteří výrobci raději než označení UMPC volí Tablet PC. Stejné to ale může být i opačně, kdy zařadíme zařízení, které by podle vás definici UMPC nesplňovalo, ale od výrobce tak pojmenované je.

OQO Model02

Další notebook jehož předchůdci byli založeny na platformě Origami PC. Stejně jako Sony Vaio UX má i OQO hardwarovou klávesnici. Displej notebooku je 5“ s rozlišením 800 x 480px. Nejnižší model disponuje 1,2GHz procesorem a 512 MB RAM. Na vaše data musí stačit 30GB disk. Komunikovat se dá přes Ethernet, Wi-Fi 802.11 a/b/g a Bluetooth 2.0. OQO je vybaven USB portem, VGA konektorem, HDMI výstupem a konektorem pro dokovací stanici.

Váha tohoto přístroje je 0,46 kg a výdrž na baterie je okolo 3 hodin. Cena začíná na \$1500.


OQO model 02

Fujitsu Siemens Lifebook U1010

Toto zařízení se v zahraničí prodává jako U1010/U8240/U810 – dle dané lokality. Toto UMPC se na první pohled podobá spíše notebooku, to protože má klasickou klávesnici a otočný displej tak jako Tablet PC. Displej má 5,6“ s rozlišením 1024 x 600 px.

Notebook je založený na průmyslovém procesoru Intel A110 o taktu 800 MHz, který doplňuje 1 GB RAM paměti. Jako úložiště dat je použit 1,8“ 40GB HDD. Notebook komunikuje přes Wi-Fi a Bluetooth. Ethernet však v základu chybí a je řešen přes dokovací konektor. Hmotnost notebooku je 0,58 kg a výdrž baterie zhruba 4 hodiny.

Cena začíná na \$1200 a v nejbližší době by se měl dostat do Evropy.


Fujitsu Siemens LifeBook U1010

Via nanobook (Packard Bell Easynote XS)

O tomto notebookovsky vypadajícím zařízení se 7“ displejem jsme vás informovali v krátké zprávě.


Packard Bell Easynote XS

Kohjinsha SA1F

Výrobek japonské společnosti prodávající se převážně v Asii a USA. Stejně jako UMPC Fujitsu Siemens vypadá i SA1F na první pohled jako notebook. Má 7“ otočný displej a plnohodnotnou klávesnici. Procesorem je netradičně AMD Geode LX800 taktovaný na 550 MHz. K dispozici je dále 512 MB RAM a až 100GB HDD. Ke komunikaci slouží tradiční Wi-FI a Bluetooth stejně jako ethernet.

Váha touho miniPC je 960 g a výdrž baterie něco přes dvě hodiny. Velmi příjemná je cena, která začíná na \$754.


kohjinsha SA1F

Raon Digital Everun

Jedná se o miniPC s vlastní klávesnicí a 4,8“displejem. Svou další výbavou se podobá ostatním UMPC zařízením. K lepšímu využití chybí dnes podstatná rozhraní (USB, VGA, Ethernet). Cena začíná na \$1099.


Raon Digital Everun

Amtek T700

Společnost Amtek má v kategorii UMPC zařízení hned několik zástupců. V tomto článku Vám představíme asi nejprodávanější z nich. Amtek T700. Jedná se 7“ UMPC zařízení bez hardwarové klávesnice s procesorem VIA C7 taktovaným na 1 GHz. Tento procesor je doplněn 256 MB RAM paměti a 40GB diskem. Zařízení má pouze dva USB porty a ke komunikaci slouží Wi-Fi a Bluetooth.

T700 váží 860 gramů a nabité baterie vydrží lehce přes 2 hodiny. Zařízení se prodává v nejnižší konfiguraci od \$975.


Amtek T700

TabletKiosk eo v7110

Společnost TabletKiosk se zabývá v první řadě výrobou Tablet PC, ale to neznamená, že by se nepustila i do UMPC. Vybraný model je nejlevnější variantou jejich ultramobilního počítače. Zařízení obsahuje 7“ displej, bez hardwarové klávesnice. Srdcem počítače je procesor VIA C7 spolu s 512 MB paměti. Zařízení obsahuje 40GB pevný disk. Ke komunikaci slouží Wi-Fi, Bluetooth a ethernet. Jako rozhraní můžete použít dva USB 2.0 porty a port pro připojení dokovací kolébky.

Cena tohoto zařízení je \$899 a za ní dostanete 0,9 kg těžké zařízení s výdrží až 2,5 hodiny. Toto zařízení se prodává v bílé a černé barvě.


TabletKiosk eo v7110

Na co se můžeme těšit

Nakonec se podíváme na dvě zařízení, která poměrně dost hýbou světem UMPC a mají být dána do oběhu v nejbližší době.

Asus EEE 701

Údajně 200dolarový notebook z dílny Asusu. Asus se pokusil (podle předběžných zpráv) udělat opravdu levný mininotebook. Bude mít 7“ displej, klasickou konstrukci a hlavně pouze flash kartu jako disk, a to o velikostech 2-16 GB.
Pokud cena zůstane takovou, jakou ji Asus avizoval, můžeme se těšit na zajímavé zařízení. Na trh by se měl dostat během září 2007.


Asus EEE 701

HTC Shift

Původně první oznámené UMPC postavené přímo pro Windows Vista. Má mít 7“ dotykový displej a hardwarovou klávesnici. Procesor by měl být A110 o taktu 800 MHz doplněný 1 GB paměti a 40GB diskem. Bez zajímavosti nezůstává ani to, že zařízení bude obsahovat dva operační systémy - Windows Vista a Windows Mobile 06.

Cena bude někde kolem 2000 dolarů a k dispozici by měl být ve 3. čtvrtletí tohoto roku.


HTC Shift

Závěr

V tomto přehledu jsme pro vás shrnuli hlavní zástupce rychle se rozšiřující rodiny UMPC zařízení. Cena těchto (některých) UMPC začíná být velmi zajímavá a v kombinaci se svými primárními vlastnostmi (téměř plně použitelné PC s minimální hmotností) se tak stávají zajímavou alternativou k subnotebookům, a v některých případech i PDA. Do budoucasti se můžeme jen těšit na další vylepšení (především vyšší výkony a také delší výdrže na baterii, tedy vlastnosti, které zrovna nejdou ruku v ruce) a širší oficiální dovoz těchto zařízení do České republiky.

Ostatní

Diskuse