Víte, kdo skutečně vyrobil váš notebook?

8. 10. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

V nadpisu položená otázka může znít na první pohled zbytečně - přeci se podívám na logo na víku notebooku a mám jasno. Apple, HP, Lenovo, Acer, Sony ... Pravda je ale jiná. Většina výrobců totiž výrobu outsourcuje - tedy nechá si notebooky na zakázku vyrábět zcela jinde. Pojďme se tedy podívat, kdo za vším stojí ve skutečnosti.

Víte, kdo skutečně vyrobil váš notebook?

Drtivá většina velkých a známých společností si nechává svoji produkci vyrábět u jiných, méně značkových firem. Co je k tomu vede? Zejména výrobní náklady. Většina těchto výrobců totiž sídlí v zemích jižní a jihovýchodní Asie, tedy zemích, které se vyznačují levnou pracovní silou.

Na druhou stranu je i v těchto zemích dostatečné množství velmi chytrých a kvalifikovaných pracovníků, často školených například v Japonku, ve Spojených státech či Evropě, kteří jsou schopní držet nad celou výrobou dohled. Není tak nutné mít obavy z nižší kvality výrobků - jednak si to nemohou dovolit ani výrobci, ani značky, pod jejich křídly nakonec notebooky vyplují na trh a také veškeré návrhy pochází přímo od zadavatelů.

Tito outsourcoví výrobci, kteří se zabývají produkcí počítačů (ale nejenom těch - i mnohé jiné elektroniky a jiných produktů), se podle stylu zakázek dají rozdělit na dvě kategorie:

První z nich se nazývá ODM (Original Design Manufacturer) - sem většinou patří největší výrobci, kteří se zabývají produkcí konkrétních modelů na zakázku pro velké hráče - prodejce (např. pro Dell, HP, Acer...) podle jejich vlastního návrhu.

Pro druhou možnost stylu výroby se používá označení OEM (Original Equipment Manufacturer). Znamená to produkci univerzálních šasi, která od výrobců kupují menší (většinou lokální) prodejci, osadí si je komponentami podle vlastního uvážení a pak je distribuují pod svojí značkou. V České republice se jedná například o značku UMAX.

Tabulka s poměrem výroby ODM/OEM výrobců

Nejvýznamnější ODM výrobci

Od ODM pochází valná většina (přes 80%) všech notebooků. Mezi nejdůležitější ODM výrobce patří čtyři společnosti (tzv. "Big Four") - konkrétně Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron a Inventec. Nyní se na ně podíváme podrobněji.

Výroba ODM/OEM, tentokrát graficky

Quanta
Společnost Qunta byla založena před 20 lety, přesně tedy v roce 1988, na Tchaj-wanu. Dnes má ale pobočky i v jiných zemích. V současné době se jedná o leadera jak v oblasti počtu produkovaných výrobků, tak v oblasti technologií. Quanta v současnosti zaměstnává více jak 30 tisíc lidí, z toho je více jak desetina zaměstnaných v oblasti vývoje. V roce 2006 byla podle časopisu Fortune zařazena mezi 500 nejdůležitějších světových společností.

Logo Quanta Computers

Quanta vyrábí notebooky pro mnoho různých značek, z těch nejvýznamnějších jmenujme Apple, HP, Acer, Fujitsu, Dell nebo Sony.

Společnost Quanta se rovněž podílí na projektu levného notebook pro rozvojové země nazvaném „One Laptop Per Child,“ pro který vyrobila jeden milion počítačů.

Compal Electronics

Compal FL90, v ČR ho můžete koupit u VBI

Compal je druhým největším výrobcem notebooků na světě. V současné době zaměstnává přes 20 tisíc pracovníků. Ředitelství společnosti je na Tchaj-wanu, pobočky jsou ale také v Číně, Jižní Korey, Velké Británii a Spojených státech.

Logo Quanta Computers

Compal vyrábí notebooky pro společnosti Dell, HP a Toshiba.

Wistron
Wistron je poměrně mladá společnost, založena byla až v roce 2001 a původně se jednalo o divizi Aceru. Nyní zaměstnává přes 30 tisíc lidí, po celém světě má více jak 20 továren.

Logo Quanta Computers

Wistron vyrábí notebooky pro HP/Compaq, Dell, IBM, NEC, Acer a Lenovo.

Inventec
Inventec je poslední hráč "velké čtyřky". Sídlo společnosti opět leží na Tchaj-wanu, další pobočky jsou také v Číně a jinde ve světě. Společnost zaměstnává více než 23 tisíc pracovníků, z toho jsou asi 3 tisíce inženýři ve vývoji.

Logo výrobce Inventec

Inventec vyrábí notebooky pro společnosti HP, Toshiba, Acer a Fujitsu-Siemens.

OEM výrobci

OEM výrobců je celá řada (a jako OEM může působit i kdokoliv z "velké čtyřky"), zde si shrneme jen ty nejdůležitější.

AsusTEK

Logo Quanta Computers

Začněme společností AsusTEK, s jejímž zařazením to ale není vůbec jednoduché. AsusTEK má totiž velmi široký záběr produkce (vedle notebooků také grafické karty, LCD, servery, mobilní telefony, PDA, ..), což by nás ale z hlediska našeho článku nemuselo až tak příliš trápit, podstatnější je ale to, že AsusTEK část své výroby prodá jako OEM, část pod svojí značkou Asus a pouští se dokonce i do ODM výroby, kde je jeho nejvýznamnějším partnerem Apple.

Notebook AsusTek S96J, v Čechách jste ho mohli zakoupit např. u VBI

Clevo

Logo Quanta Computers

Clevo je splečnost založená na Tchaj-wanu v roce 1983 a v současné době se vedle ostatního zabývá výrobou barebone notebooků, se kterými se následně můžeme setkávat pod značkami VoodooPC, Eurocom nebo pro české uživatele zřejmě nejznámější z těchto společností, UMAX.

Například Clevo M570RU se v ČR se prodává pod jménem UMAX VisionBook M570TU.

Clevo M780, v ČR známý jako Umax WXR7900

ECS

Logo Quanta Computers

Se společností ECS se můžeme setkat také pod názvem Uniwill. Vedle samotné výroby se zaměřuje také na vývoj a implementaci nových technologií.

MITAC

Logo společnosti MITAC

Mezi společnosti zabývající se OEM výrobou notebooků, můžete zařadit i společnost MITAC. Jako “již téměř obvykle” má sídlo na Tchaj-wanu, pobočky pak i v jiných asijských státech.

Zdroj: Wikipedia, Google, webové stránky jednotlivých výrobců

Ostatní

Diskuse