Microsoft Works - 1. co umí jednodušší příbuzný Office

22. 10. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Microsoft Works je sada několika kancelářských aplikací nabízejících základní funkčnost. Jedná se o komerční alternativu pro běžné lidi k dražšímu a složitějšímu Office. A protože se Works dnes dodává k velkému množství notebooků již v základní výbavě, rozhodli jsme se jim podívat na zoubek.

Microsoft Works - 1. co umí jednodušší příbuzný Office

Works je balík kancelářských programů od Microsoftu. Asi každému se ihned vybaví spojení s Microsoft Office. Ano, dá se říci, že Works jsou jednodušší verzí Office. Nenabídne tolik programů, jednotlivé programy jsou jednodušší. Přesto se ale jedná o funkční řešení za výhodou cenu, které je navíc u velkého množství notebooků již předinstalováno, nebo je k němu dodáváno na instalačním CD či DVD.

Microsoft Works je zkrátka jednoduchý kancelářský balík, který za výhodnou cenu nabídne funkce, jež mohou většině uživatelů postačovat.

Sada Microsoft Works se skládá z databázového programu, kalendáře, textového editoru, tabulkového kalkulátoru a prohlížeče prezentací. Ano, pouze prohlížeče. To může být pro mnohé uživatele velkou nevýhodou, protože práce s prezentacemi je v dnešní době něčím naprosto běžným. Zde vidím jednu z největších nevýhod celého softwarového řešení. Works dokáží přistupovat a spravovat také adresář a nechybí jim základní možnosti synchronizace s kapesními počítači. Otevírání nativních dokumentů starších verzí Office není problém, Office 2007 již ano.

foto
Přehled programů, pro zvětšení klikněte

K jednotlivým programům můžete přistupovat dvěma způsoby. Jednak můžete jednotlivé programy vyvolávat samostatně přes zástupce v nabídce Start. Druhým způsobem, který je možné použít, je jakýsi rozcestník, v základu nazvaný “Spouštěč úloh Microsoft Works,” který se skládá z několika oddílů a zastřešuje všechny aplikace a funkce balíků do jednoduchého a přehledného prostředí. Více si o tomto rozhraní řekneme později.

V současné době je na trhu již k dispozici i nová, devátá verze Works. Tento článek a obrázky v něm pocházejí konkrétně z verze 8.5, rozdíly mezi těmito verzemi ale nejsou příliš důležité a postřehy ze starší verze je možné aplikovat i na verzi novější. Důležité také je, že s většinou počítačů, ke kterým jsou Works dodávány, dostanete právě tuto, starší verzi.

Pokud byste snad balík Works ke svému notebooku nedostali, a přesto byste měli zájem o jeho pořízení, tak vězte, že plná krabicová verze lokalizovaná do českého jazyka vás přijde na zhruba 1500 Kč včetně DPH, OEM verzi je pak možné pořídit za 250 Kč.

Spouštěč aplikací Microsoft Works
Spouštěč aplikací Microsoft Works je název pro jakési centrální rozhraní, portál, který sjednocuje všechny aplikace v balíku, je možné je odsud spouštět a nabízí i různé další podpůrné funkce pro tyto aplikace.

foto
Základní obrazovka rozhraní Spouštěč sady Works, pro zvětšení klikněte

Po spuštění vidíte základní okno, kde se ve větší části obrazovky nachází pohled na kalendář s možností přepnutí do adresáře, v pravé části obrazovky je panel snadného spuštění tří základních programů (textový editor, tabulkový kalkulátor, databáze), ve vrchní části se pak nachází pět kruhových ikon pro přepínání mezi jednotlivými módy. Ty jsou nazvány Domovská stránka, Šablony, Programy, Projekty a Historie a nyní si je postupně projdeme.

O pár řádků výše jsem již zmínil, že na první záložce, nazvané Domovská stránka, se nachází kalendář s přehledem denních, případně týdenních událostí, možnost přepnout se do adresáře a pak panel snadného spuštění základních aplikací. Nechybí zde možnost spustit stručnou prohlídku programem.

Druhý panel, nazvaný Šablony, obsahuje mnoho nejrůznějších předpřipravených textových i grafických návrhů a podkladů pro zpracování zejména v textovém editoru. Šablony jsou rozděleny do základních kategorií (Dopisy a štítky; Bulletiny a letáky; Vzdělání a výzkum; Domácnost a finance; Události a plánování; Údaje o automobilu; Cestování; Sport a trénink; E-mail a Internet) a jednotlivé kategorie dále ještě do mnoha různých podkategorií.

foto
Ukázka šablon, pro zvětšení kliknětě

Nabídka šablon je opravdu rozsáhlá, najdete zde mnoho druhů různých písemností přes návrhy dopisů, předlohy pro tvorbu životopisu, různá přání, předlohy, deníky, seznamy akcí apod. Osobně musím říci, že jsem byl nabídkou šablon příjemně překvapen, a pokud si je uživatel zvykne používat, jejich praktický přínos se dokáže ihned projevit v podobě úspory času a zvýšení produktivity. Nehledě na to, že některé z šablon jsou velmi praktické i svým obsahem nebo grafickým zpracováním.

Třetí okno je nazvané Programy. V levé části obrazovky najdeme devět záložek, které buď směřují k jednotlivým programům nebo některým službám. Po kliknutí na první záložku, tedy textový procesor se nám ve zbývající části objeví možnost vytvoření nového dokumentu a nabídka nejčastěji používaných šablon a konceptů. Na stejném způsobu je založena i druhá a třetí záložka, které přistupují k tabulkovému kalkulátoru, respektive k databázovému programu. Čtvrtá záložka má na starosti správu kalendáře, umožňuje ho spustit, aktivovat vyhledávání událostí a rychlé přidávání nové akce. Pátá záložka vede pouze ke spuštění prohlížeče prezentací. Ze šesté záložky můžete spustit adresář nebo využít základní možnost jeho převodu do jiných formátů. Sedmá záložka, Portfolio sady Works, umožňuje spravovat souhrn textových a grafických souborů, ke kterým je možné následně rychleji přistupovat v rámci jednotlivých programů balíku. Osmá záložka, nazvaná MSN, je v podstatě jen rozcestník, jehož odkazy směřují ke spuštění internetových služeb MSN. Na poslední, deváté záložce se dozvíte, že kalendář a adresář můžete synchronizovat s kapesními počítači se systémem Windows Mobile a poměrně překvapivě také PalmOS.

foto
Náhled na oddíl programy, pro zvětšení klikněte

Dostáváme se ke čtvrtému, tedy předposlednímu panelu, který je nazván Projekty. Jednotlivé projekty nejsou v podstatě ničím jiným než seznamem úkolů, u kterých můžete určit datum dokončení a přidat název, poznámku a soubor typu textový dokument nebo internetový odkaz. Žádné větší funkční využití zde nečekejte. Pro mnoho uživatelů to ale jistě bude v kombinaci s kalendářem a adresářem velmi dobrá možnost pro organizování času a základních povinností. Jednotlivé projekty lze například využít pro dělení úkolů na osobní, služební apod.

Můžete založit buď nový projekt, nebo si vybrat některý z připravených. Nabídka připravených projektů je opět poměrně bohatá, na rozdíl od výše zmiňovaných šablon zde ale nevidím příliš praktický přínos. Současně otevřených projektů může být více, přesněji tři, a mezi nimi se můžete přepínat prostřednictvím záložek v horní části programu.

Pomalu, ale jistě se dostáváme k závěru dnešní části článku, který bude tvořen popisem pátého modulu, tedy Historie. Věřte, že se nejedná o nic jiného, než o seznam posledních otevřených textových souborů, tabulek a databází.

Závěr
V dnešní části článku jsme se tedy podívali na to, co Microsoft Works vlastně jsou a pro koho jsou určeny. Popsali jsme si také základní rozhraní aplikace, nazvané Spouštěč úkolů sady Works, který jednotlivé programy a funkce balíku sdružuje pod společné, nikterak složité rozhraní. V příštích číslech článku se budeme zabývat popisem jednotlivých aplikací.

Ostatní

Diskuse