Notebooky v roce 2008

9. 1. 2008 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Josef Šonka

Rok 2008 je před námi a s ním i řada nových technologií a notebooků. Na co vše významné se ve světě mobilních počítačů můžeme těšit určitě a na co už 'jen možná' se podíváme v tomto článku.

Notebooky v roce 2008

AMD Swift / Fusion

AMDAčkoliv firma AMD (i její grafická a čipsetová divize ATI) je v současné době v silné defenzívě a spíše paběrkuje, právě ona může v tomto roce výrazně promluvit do technologií a trendů, které se budou používat v nadcházejících mnoha letech. Platforma AMD Swift (dříve vyvíjena pod názvem Fusion) totiž může změnit notebooky i více, než nástup dvoujádrových procesorů před pár lety. Procesory (zde zvané APU) této generace totiž mají kromě dnes běžné dvojice výpočetních jader obsahovat rovnou i grafické jádro, v současnosti u většiny notebooků integrované v čipsetu. Dojde tak jednak ke zkrácení cesty mezi RAM – CPU – GPU, což by se mělo positivně odrazit na výkonu, a také k významnému zmenšení systémové logiky notebooků a snížení jejich spotřeby energie. Mělo by tedy dojít k zmenšení/odlehčení celých notebooků a současně ke zvýšení výdrže jejich provozu na baterie.

Řeší se i další možnosti, jako spolupráce nového APU s výkonnými ("herními") dedikovanými 3D grafickými kartami s možností okamžitého přepínání grafik za provozu nebo technologie modulární škálovatelnosti jader, kde by například kombinací dvou výpočetních a čtyř grafických jader mohlo snadno vzniknout herní monstrum.

AMD Swift by dle průběžných informací mohl být hotov již koncem tohoto roku a my můžeme firmě AMD i nám jen přát, aby se jí to podařilo.

Čtyřjádrové procesory

Intel Core 2 QuadNárůst výkonu nabral v minulých letech po dvou dekádách zcela jiný směr a namísto zvyšování frekvence se začal soustředit i na paralelizaci výpočtů. Dvoujádrové procesory se staly samozřejmostí i v levných noteboocích a postupně tak nutí vývojáře softwaru navrhovat nové verze programů, které jejich potenciálu dokážou opravdu využít. Lepšící se paralelizace softwaru je zpětně dalším odrazovým můstkem i pro výrobce hardwaru, a tak se v druhé polovině tohoto roku můžeme těšit na první mobilní čtyřjádrové procesory z dílny Intelu. Bude se jednat o CPU na jádře Penryn s TDP 45 W (současná dvoujádra mají 35 W) s 12MB L2 cache (2x 6 MB), která ale budou pravděpodobně potřebovat novou patici, a tak jimi neupgradujeme své stávající miláčky (což by většinou ani neumožňovalo chlazení).

4GB RAM v běžném notebooku

RAMSpolu se stabilně klesající cenou operačních pamětí nás výrobci notebooků ujistili, že v letošním roce se stane běžnou kapacitou i v novém mainstreamovém (nikoliv pouze hi-endovém) notebooku 4GB RAM. To přitom bylo nedávno nezvyklé i v serverech, natož noteboocích...

64-bit operační systémy

Windows VistaSpolu s nárůstem kapacity operační paměti stojí výrobci notebooků a hardware před nutností vybavit své notebooky 64-bit operačními systémy, jinak ze slibovaných 4 GB zbudou jejich uživatelům pouze 3 GB (strop OS s 32-bitovým adresováním RAM). Některé zvěsti sice hovoří o podpoře 36-bit adresování RAM v Service Packu pro Windows Vista (32), kterou disponuje např. Windows Server 2003, avšak pravděpodobně se jedná spíše o zbožná přání. Po mnoha letech strávených s 32-bitovými operačními systémy provozovanými na procesorech s podporou 64bitů se tak nejspíš dočkáme masivní invaze 64-bit OS.

WiMAX

WiMAXTechnologie Wi-Fi bezezbytku splnila požadavky na snadné a relativně levné bezdrátové připojení; avšak spíše v rámci kancelářských prostor, než jako spolehlivé spoje na větší vzdálenosti v terénu. V praxi se tak použití Wi-Fi v mnoha lokalitách stalo často jediným možným přístupem k internetu, ve městech ale díky snadné dostupnosti se mnohdy vše zvrhlo ve válku o přenosové kanály spojenou s bojem "silnější signál vyhrává, na povolené limity nehleďme". WiMAX by měl nabídnout spolehlivé bezdrátové připojení k internetu s praktickým dosahem v řádu desítek kilometrů (cca až 35 km) při udržení rychlosti několika Mb/s. WiMAX funguje v praxi již od roku 2005, letos však pravděpodobně dojde k jeho velké expanzi – Intel totiž hodlá dát bezdrátový adaptér s podporou WiMAX přímo do nové verze své všudypřítomné sady Centrino.

SSD

SSDAsijští výrobci NAND paměťových modulů v loňském roce zavětřili po rapidně se zvyšující poptávce po flash pamětech pro disky na jejich bázi (SSD) a začali mocně roztáčet své mamutí výrobní linky tímto směrem (například Toshiba končí s výrobou nejmenších pevných disků, aby uvolnila kapacity pro výrobu disků SSD). To vše povede k silnému poklesu ceny těchto úsporných, výkonných (a doposud pekelně drahých) záznamových médií, díky čemuž můžeme čekat jejich větší rozšíření.

Nová LCD

LCD matrixSpotřebitelé si již zvykli na širokoúhlá LCD s formátem 16:10 a výrobci tak mohou jít ještě dál. V minulém roce byly schváleny standardy pro displeje s poměrem obrazu 16:9. Příčinou není pouze "kino-nativní" rozměr, ale i vyšší výtěžnost výroby při tomto poměru stran. Jak moc se rozšíří i mezi notebooky není úplně jisté, zde rozměr LCD určuje i rozměry šasi notebooku a jeho praktickou použitelnost; podle náznaků výrobců se s nimi ale asi setkáme i zde.

S čím se u notebooků ale setkáme podstatně častěji zcela jistě, je LED podsvícení. Podsvícení LCD pomocí diod (LED) namísto standardní katodové trubice s vysokým napětím je energeticky úspornější s lepšími parametry obrazu. Výrobci LCD v minulém roce shodně konstatovali, že na mobilním poli postupně přebere nadvládu. Můžeme se tak těšit na větší kontrast i menší spotřebu displejů.

Levné, levnější, nejlevnější...

levný notebookI letos lze očekávat trend v klesání cen. Můžeme se tak těšit na častější atak hranice 10 000 Kč bez DPH za rozumně (byť minimalisticky) vybavený značkový notebook, více výkonnějších notebooků s dedikovanou grafikou pod 20 000 Kč bez DPH či třeba extrémně levné očesané ultraportably jako ASUS EEE PC s cenou okolo 5 000 Kč bez DPH. Vždy je však třeba mít na paměti, že naprostá minimalizace výrobních nákladů jde ruku v ruce s četnými kompromisy v kvalitě a/nebo výbavě.

HD-DVD a Blu-Ray

HD-DVD a Blu-RayOptické disky nové generace se stále nevymanily z války standardů jejich propagátorů. A tak SONY a spol. zuby nehty tlačí Blu-Ray (25 GB, technologie z roku 1995), zatímco Toshiba a spol. stejně sveřepě propaguje své HD-DVD s kapacitou sice jen 15 GB, ale zato podstatně lepší ochranou proti kopírování. Po několika letech tlačenice gigantů již výrobci optických mechanik a notebooků pochopili, že sjednocení či vítězství jedné strany nemohou v nejbližší době čekat, a tak "podle svých sympatií" pro jednu ze stran začali vybavovat své nejlepší multimediální notebooky optickými mechanikami s podporou jednoho z nových formátů. Díky tomuto rozjezdu se s novými optickými disky budeme setkávat čím dál častěji.

Technologie, které "zaručeně mají být"

Kromě novinek, které se do nových notebooků dostanou v tomto roce téměř jistě, jsou zde i technologie, které dle dosavadní zkušenosti nemají příliš velkou šanci na prosazení, ačkoliv se jedná o zajímavé nápady.

Typickou ukázkou jsou nové typy baterií, které by měly po letech ustrnutí na Li-Ion akumulátorech přinést podstatně větší výdrž provozu bez elektrické sítě. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o metanolových palivových článcích, které mají přinést i 10x delší výdrž, snadné "dobíjení" a podstatně delší životnost než současné akumulátory. Provází je však řada potíží, které se stále nedaří uspokojivě a levně vyřešit (například vysoká provozní teplota). Mnoho vývojových laboratoří a firem již slibovalo komerční nasazení této technologie na rok 2007, 2008... ale nezdá se, že by se realita tomuto přání blížila.

Dost možná se ani ve velkém měřítku nesetkáme s Intel Turbo Memory, zajímavou technologií na boost výkonu systému za použití rychlé flashpaměti. Turbo Memory totiž nemá prakticky žádný positivní výkonnostní efekt u notebooků s RAM od 2 GB a i její přínos u notebooků s menší operační pamětí zůstává otázkou, neboť pravděpodobně vinou softwarové implementace této technologie ve Windows Vista je výsledek 'poněkud diskutabilní'. Naděje, že vše vyřeší Service Pack 1 pro Windows Vista, asi Turbo Memory nespasí - protože i kdyby se mu to podařilo, v době jeho uvedení budou i levné notebooky disponovat velikou operační pamětí.

Ostatní

Diskuse