Rok 2009 v oblasti notebooků

23. 12. 2009 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Aleš Lalík

Končící rok 2009 přinesl pro segment notebooků několik zajímavých novinek, a proto si je pojďme na závěr roku přehledně zrekapitulovat. Za předchozích 12 měsíců se v této oblasti trhu totiž odehrály změny nejen pozitivní, ale také negativní.

Rok 2009 v oblasti notebooků

Na začátku letošního roku jste si mohli na Notebook.cz přečíst "předpověď" pro vývoj notebooků v roce 2009, popisující předpokládané důležité změny v této oblasti mobilní výpočetní techniky. Původní obsah naleznete v článku "Notebooky v roce 2009", nyní si pojďme shrnout, na kolik se vyřčené předpovědi vyplnily.

Architektura Intel Nehalem v noteboocích

procesor Intel 'Clarksfield'

Ani letos nevynechal Intel inovaci své mobilní platformu Centrino, tentokrát s kódovým názvem "Calpella", přinášející do notebooků mikroarchitekturu "Nehalem". Před uvedením panovaly obavy zejména z možného vysokého TDP procesorů, což se nakonec nepotvrdilo. Dva uvedené čtyřjádrové Core i7 sice mají TDP 45 W a nejvýkonnější Core i7 Extreme posunuje hodnotu až na 55 W, ale vzhledem k jejich výkonu se jedná o přijatelná čísla. Hodnoty ztrátového tepla (a cena) bohužel předurčují Core i7 spíše do velkých notebooků a mobilních pracovních stanic, kde jsou zejména dostatečné kapacity na uchlazení.

Zbývající třídy notebooků si musí nadále vystačit s procesory postavenými na starším jádře "Penryn". Jejich nabídka je na druhou stranu velmi bohatá, od nejlevnějších Celeronů a Pentií až po rozsáhlou řadu Core, dostupnou coby jedno-, dvou- a čtyřjádrové procesory. Nástupci Penrynu budou procesory s jádrem "Arrandale", postavené taktéž na upravené architektuře Nehalem, tentokrát s větší mírou integrace v podobě přesunutí grafického jádra na procesor. Arrandale se bohužel dostane do notebooků reálně až příští rok.

Velký rozmach zaznamenala nastupující úsporná platforma CULV pro velmi tenké notebooky, sestavená z dosavadních nízkonapěťových (ULV - Ultra Low Voltage) CPU. Zpočátku Intel dodával pouze jednojádrové modely, ovšem nyní se postupně začínají prosazovat i dvoujádrové varianty. Protože jsou ULV procesory založeny na jádře Penryn, navzdory nižší frekvenci dokážou výkonnostně překonat úsporný a levný procesor Atom.

AMD i pro velmi tenké notebooky

logo procesoru AMD Athlon Neo

Také v letošním roce nezaznamenalo AMD větší úspěchy na poli notebooků, zejména platforma "Yukon" pro velmi tenké notebooky zůstala prakticky bez povšimnutí výrobců a ve stínu konkurenční CULV od Intelu. Tuto situaci se AMD snaží změnit s novými platformami "Tigris a Congo", jejichž procesory jsou nyní (konečně) vyráběny 45nm procesem, a tudíž slibují delší výdrž při práci na baterii. Na jejich TDP to však není na první pohled znát, protože prakticky u všech procesorů zůstává na hodnotě 35 W.

Obměny se dočkalo i grafické jádro v čipsetu, označené nově jako ATI Radeon HD 4200. Oproti dosavadnímu ATI Radeon HD 3200 se jedná spíše o drobné změny, příjemné vlastnosti jako například dekódování videa zůstaly.

Pro velmi tenké notebooky AMD připravilo platformu "Congo", přinášející dvoujádrové procesory Athlon Neo a výměny se dočkal i letitý čipset s integrovaným grafickým čipem ATI Radeon Xpress 1250, nově nahrazený modernějším ATI Radeon HD 3200. Podle prvních náznaků od výrobců notebooků to vypadá, že se Congo dočká mnohem většího rozšíření nežli jeho předchůdce Yukon, což je z hlediska konkurence a širšího výběru pro zákazníky jen dobře.

Zvětšování mini notebooků

mini notebook Lenovo IdeaPad S10-2

Mnoho výrobců letos představilo další generace svých mini notebooků, které se povětšinou nesly v jediném duchu: zvětšování rozměrů. Standardem se stal displej o velikosti 10" a značná část novinek dostala do vínku větší 11,6" obrazovku, našlo se i pár výjimek s 12,1" LCD. Uvnitř mini notebooků se naopak neodehrály skoro žádné změny, prim na poli procesorů hraje pořád Intel Atom, případně kombinovaný s čipsetem NVIDIA 9400M coby platforma Ion.

V našich končinách je u mini notebooků konkurenční platforma VIA prakticky neznámý pojem, setkat se s ní můžeme jenom v Lenovu IdeaPad S12. Přesto se jedná o zajímavou alternativu, porovnání vlastností a výkonu procesoru VIA Nano s Atomem jste si mohli přečíst v článku "Platforma VIA Nano - jak si stojí proti Atomu".

Velmi tenké notebooky rostou na oblibě

notebook Asus UL50A

Tak jako se mohl rok 2008 pochlubit masivním nástupem mini notebooků, pro letošek by se dal obdobně použít příchod velmi tenkých notebooků. Základem jsou úsporné komponenty platformy Intel CULV, podrobněji popisované výše. Nabídka těchto zařízení sahá od 11,6" modelů až po 15,6" varianty, zejména nejmenší zástupci se následně střetávají se stejně velkými mini notebooky, oproti nimž ale nabízejí mnohem vyšší výkon s rozumnou spotřebou.

Velmi tenké notebooky s 14" nebo 15,6" kombinují několik příjemných vlastností: od tradiční střední třídy notebooků převzaly díky větším rozměrům dobrou ergonomii, přesto zachovávají mobilitu na příjemné úrovni. To je dáno nejen tenkým tělem, ale zejména nižší hmotností, k čemuž přispívá také častá absence optické mechaniky. Malou energetickou náročnost zajišťují úsporné ULV procesory, některé notebooky se proto mohou pochlubit velmi dlouhou výdrží na baterie - důkazem budiž recenze Aceru Aspire 5810T.

16:9 LCD i pro firmy

notebook widescreen

Letošek jenom potvrdil očekávané rozšíření displejů s poměrem stran 16:9, jenž se dostaly prakticky do všech kategorií notebooků od základních až po multimediální kousky. Snižování vertikálního počtu obrazových bodů určitě není pro mnoho uživatelů příjemné, ale v tomto ohledu mají hlavní slovo výrobci displejů, kteří formátem 16:9 nahrazují dosavadní 16:10 obrazovky. Původně se sice předpokládalo, že business sféra zůstane ještě nějakou dobu ušetřena o tento formát LCD, ale první vlaštovky firemních notebooků s 16:9 displeji napovídají přesný opak.

Mnohem příjemnějším prvkem je masivní nástup LED podsvětlení, které již není výsadou drahých notebooků, ale dostalo se i do nejlevnějších cenových kategorií. Kromě vyšší svítivosti a nižší energetické náročnosti se příjemně zmenšila tloušťka displeje.

3D zobrazení na vzestupu

notebook Acer Aspire 5738DG

Technologie 3D zobrazení se pomalu, ale jistě začíná prosazovat i v noteboocích. NVIDIA představila svou 3D Vision, známou již ze stolních počítačů, kterou nedávno implementoval Asus do svého notebooku a příští rok se k němu přidají další výrobci. NVIDIA však není jediná společnost pracující na technologii 3D zobrazení, jiný způsob řešení je dostupný například od firmy TriDef, jenž si zvolil do svého notebooku Acer. Jak je na tom zobrazení TriDef v praxi jste si mohli přečíst v recenzi "Acer Aspire 5738DG - první notebook s 3D obrazem", krátké srovnání obou technologií nabízí článek "3D zobrazení v noteboocích - jak funguje?".

Windows posedmé

logo Microsoft Windows 7

Microsoft letos vydal mnohými očekávaný operační systém Windows 7, který nahradí nepříliš oblíbenou Vistu. Ačkoliv staví na jejich základech, Windows 7 je mnohem více optimalizovaný systém, tudíž si například vystačí s méně výkonným hardwarem, typicky mini notebooky postavené na Atomu. Kromě toho přináší také novinky, z nichž lze jmenovat lepší podporu SSD nebo přizpůsobení pro vícedotykové ovládání prsty. V prodeji je znovu několik verzí systému, lišících se vzájemně podporovanými vlastnostmi a samozřejmě cenou :) .

Novinky u výrobců notebooků

V letošním roce ukončila svou činnost společnost Fujitsu-Siemens, která přešla plně pod křídla japonského Fujitsu. Veškeré produkty lze proto nalézt nově pod tímto názvem, což se týká samozřejmě i notebooků. Samotné Fujitsu však s prodejem výpočetní techniky rozhodně nebude končit, a proto se do budoucna dočkáme dalších notebooků a mobilních zařízení pod touto značkou, kromě názvu se tedy skoro nic nemění.

Ostatní

Diskuse