Fujitsu Forum 2012, nové produkty a návštěva továrny

21. 11. 2012 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jiří Zima

První listopadový týden proběhlo v Mnichově každoroční Fujitsu Forum - obří akce pro IT experty, na které vystoupil i evropský technologický šéf Fujitsu a nebál se volné diskuze s novináři na téma budoucnosti vlastní společnosti i konkurenčních produktů.

Fujitsu Forum 2012, nové produkty a návštěva továrny

Přechod od čistě hardwarové společnosti

Na rozdíl od jiných IT firem, které chtěly nebo i skoncovaly s divizí osobních počítačů, chce Fujitsu zůstat jako dodavatel hardware nejen pro průmyslová a zdravotnická zařízení a velké systémy, ale také pro segment koncových stanic v podobě klasických stolních počítačů a jejich mobilních variant.

Německo-japonský obr však nechce zůstat pouze jako hardwarová společnost a poslední roky pracuje na přechodu ke komplexním řešením zejména v nových odvětvích jako jsou cloudy a Big Data. Nebylo velkým překvapením, že právě kolem cloudů se točila velká část přednášek.

Klasické notebooky tentokrát zůstaly spíše v pozadí. Objevilo se sice několik konceptů, které ukazují vzhled modelů pro příští rok, ale více se mluvilo spíše o tabletech a konvertibilních zařízeních pro Windows 8.

“No bullsh*ting“ CTO

Zajímavým zpestřením pro novináře byla volná diskuze s evropským CTO (Chief Technology Officer) Fujitsu Dr. Josephem Regerem. Jde o energického staršího pána, který se nebojí dostávat nepříjemné otázky a dobře se orientuje nejen ve vlastních produktech, ale i nabídce konkurence. Již na začátku sdělil, že když nebude vědět, rovnou řekne, že neví, a nebude nás ničím „krmit“ (slušně řečeno).

Rozpovídal se o omezené cílové skupině pro multimediální brýle od Googlu a dlouhém času, který povede k dotažení konceptu, i o faktorech potřebných pro úspěch Windows 8. V případě nového systému od Microsoftu vidí jako stěžejní právě úspěch na klasických desktopech, neboť to je jediné místo, kde zatím pro Microsoft není dostatečná konkurence.

Přílišné tlačení celého prostředí do dotykového světa tak může být dvousečnou zbraní. Schizofrenní kombinaci desktopového a dotykového rozhraní však vnímá jako dlouhodobě neudržitelný stav.

Na bezpečnostní otázky kolem uživatelských dat Reger reagoval zmíněním dnešních aplikací zdarma pro mobilní telefony. Skrze ně už dnes mají výrobci dobrý přístup k různým osobním informacím. Otázka přijetí přesunu uživatelských dat „do mráčku“ už tak možná byla dávno u běžných lidí zodpovězena.

Nový vzhled notebooků Fujitsu

Příští rok by měl přinést řadu zásadních změn v portfoliu notebooků od Fujitsu. Klasické business modely by totiž měly být nahrazeny novými, které budou tenčí a dostanou nové unifikované dokovací stanice.

K nahlédnutí bylo několik konceptů, ze kterých bylo patrné, že se u Fujitsu konečně dočkáme podsvícených klávesnic a v business segmentu budou bez ohledu na tenké provedení přítomna některá klasická rozhraní jako VGA, DisplayPort a eSATA.

Mezi plně funkčními kousky byly současné tablety. Vedle klasického LIFEBOOKu T902 s otočným víkem (1600x900 IPS displej a plná výbava včetně optické mechaniky) se objevil také 10“ tablet s Core i3/i5 a nový konvertibilní 11,6“ model Q702 s odpojitelnou klávesnicí a stylusem.

Pozornosti by neměl ujít fakt, že všechny tyto tablety jsou kompletně matné, což by mohla být dobrá konkurenční výhoda v pracovním segmentu. Další výhodou by mohla být nadstandardní vybavenost - například LIFEBOOK Q702 má přímo na sobě dvě USB, výstup HDMI v plné velikosti a čtečku paměťových karet a modul s klávesnicí přidává další dvě USB, gigabitový Ethernet i klasické VGA. Zejména VGA je v této nové třídě spíše unikát.

Prohlídka továrny v Augsburgu

V rámci akce byli novináři pozváni do nedaleké továrny v Augsburgu, kde se navrhují a vyrábí některé z produktů Fujitsu. V Evropě už jde možná o poslední podobný závod, neboť většina takových již byla dávno odsunuta do Asie.

V továrně pracuje asi 1700 zaměstnanců Fujitsu, vedle kterých se vyskytuje ještě několik stovek zaměstnanců jiných firem. Před několika desítkami let továrna začínala coby výroba monitorů/terminálů pro tehdejší mainframy (sálové počítače).

Do vývojového centra se návštěvy bohužel nevpouštějí a nedostali jsme se ani k zajímavým mechanickým a teplotním testům produktů. Byla nám však ukázána laboratoř pro testování elektromagnetického záření (v galerii jde o místnost se stěnami z jehlanů), ve které se zjišťuje, zda zařízení vyhovuje platným normám a zda jej nemůže ovlivnit vyzařování z jiných zařízení. Tuto místnost Fujitsu propůjčuje také ostatním firmám a pro zajímavost - hodina měření zde stojí 300€.

V rámci výrobní linky bylo možné vidět především montáž základních desek pro desktopy a servery (výroba spojů, osazování součástek, pájení). U pájecích stanic se zaměstnanci pochlubili, že Fujitsu bylo první, které minimalizovalo použití olova v pájecích pastách kvůli zvýšení ekologie.

Méně tradiční přístup má Fujitsu ke kontrole komponent stolních i přenosných počítačů. U desek se například testuje pouze vizuální stav a zevrubné testy jsou prováděny až u složeného počítače ve finální konfiguraci. Díky tomu může Fujitsu ručit za stav každého konkrétního kusu. Jinde se obvykle komponenty testují průběžně a u počítačů se na testy bere vždy jen několik kusů ze série.

Umístění továrny v Německu má pro Evropany své velké výhody. Díky lince pro malosériovou výrobu zákaznických konfigurací lze získat počítače na míru relativně krátce od zadání požadavku.

Ostatní

Diskuse