Notebooky a spol v roce 2012 - co nás čeká a nemine?

11. 1. 2012 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: František Doupal

Rok 2012 přinese několik dlouho očekávaných novinek, které doufejme doplní i řada dalších zajímavých událostí. Těšit se můžeme na inovace na poli koncových zařízení, v hardwaru, softwaru i příslušenství.

Notebooky a spol v roce 2012 - co nás čeká a nemine?

Většinu z níže zmiňovaného nelze tentokrát brát jako absolutní novinky. Řada z postupných procesů totiž byla nastartována již v předchozím roce (případně dokonce letech), ale právě letošní rok by se mohl stát vyvrcholením těchto trendů. Řeč je zejména o novém Androidu, se kterým jsme se - byť na jednom jediném přístroji - mohli setkat již loni, taktéž vzrůst obliby ARM procesorů lze sledovat již delší rok, ale až Windows 8 by pro ně mohly znamenat skutečnou šanci, stejně tak není žádnou žhavou novinkou ani rozhraní Thunderbolt či začátek úpadku zájmu o netbooky. Doufejme však, že si pro nás výrobci a vývojáři připravili i něco, co pro nás všechny bude opravdovým překvapením. V tomto smyslu nám jistě hodně napoví blížící se veletrhy CES a CeBIT. Inu, uvidíme..

Intel Ivy Bridge

CPU Intel Ivy Bridge

Již během první poloviny letošního roku bychom se měli začít postupně setkávat s inovovanou procesorovou platformou společnosti Intel. Bude se jednat o první procesory společnosti vyráběné 22 nm výrobním postupem a stejně jako u předchozích generací se dá počítat s výrazným zvýšením výkonu při současném snížení spotřeby. Výrazně vylepšeno by mělo být také integrované grafické jádro, které bude podporovat DirectX 11. Za zmínku stojí také fakt, že nové procesory budou založeny na tzv. Tri-Gate (3D) tranzistorech, které po několika desítkách let nahradí stávající „dvourozměrné“ tranzistory.

Podrobněji ve článku Revoluční 3D tranzistory Intel Tri-Gate, základ pro Ivy Bridge.

Android 4.0

Android ICS

První telefon s Androidem Ice Cream Sandwich – Samsung Galaxy Nexus – se již prodává. V nejbližší době však na trh dorazí řada dalších chytrých telefonů a tabletů, které uživatelům přinesou veškeré výhody této nové platformy. Pravděpodobně nejzásadnějším vývojovým krokem je sjednocení systému, který je nyní možné v jedné verzi používat pro telefony i tablety (doposud bylo nutné používat dvě rozdělené odnože systému). Mezi nejdůležitější inovace dále patří přepracované uživatelské rozhraní a ovládání, optimalizace pro výkonný moderní hardware, podpora moderních technologií jako je NFC či Wi-Fi Direct, inovovaný internetový prohlížeč, řada změn uvnitř vestavěných aplikací, vylepšené rozpoznávání hlasu, odemčení přístroje pomocí obrazu tváře z webkamery apod.

Popis nejenom dalších novinek můžete najít ve článku Android 4.0 Ice Cream Sandwich - inovovaná platforma pro tablety i chytré telefony.

Windows 8

Windows 8

Další novinkou, která rovněž patří do softwarové kategorie, bude příchod nové verze operačního systému Windows 8. Po velmi úspěšných Windows 7 se však z některých směrů ozývají spíše rozporuplné reakce, které se týkají zejména přepracovaného konceptu ovládání „Metro,“ které vychází zejména z potřeby snadného ovládání na dotykových obrazovkách. Ano, na dotykových obrazovkách, protože Windows 8 budou optimalizovány kromě standardních x86 procesorů také pro procesory ARM využívané zejména na tabletech. Zda je koncept jednoho operačního systému určeného pro klasická PC a notebooky i tablety (zejména kvůli navzájem nekompatibilnímu softwaru pro ARM a x86 procesory) dobrým nápadem, ukáží až následující měsíce a roky.

Těžký boj na poli úsporných procesorů

NVIDIA Tegra

A možná i díky tomu, že budou Windows 8 kompatibilní i s procesory ARM, očekáváme i v tomto segmentu velmi zajímavé věci. Vedle dlouhodobě působících hráčů, mezi které patří společnosti jako NVIDIA, Qualcomm, Samsung nebo Texas Instruments, se totiž do této bitvy hodlá navíc vložit i společnost AMD, která se hodlá více zaměřit na tento segment drobných mobilních zařízení. Architektura ARM má výhodu zejména v nízké energetické spotřebě, která je výrazně nižší než u běžných CPU. Spolu s výkonnými grafickými čipy však dokáže nabídnout skutečně vysoký výkon vhodný i pro náročné aplikace a hry, jak dobře dokazují dnešní tablety. Třeba bychom se tak mohli dočkat i ARM notebooku, díky Windows 8 by to nemusela být až tak nepředstavitelná myšlenka.

O principu architektury ARM a jejích vlastnostech se více dovíte ve článku ARM architektura - nejen mobilní procesory.

Nástup rozhraní Thunderbolt

Thunderbolt

Univerzální rozhraní, které má potenciál v budoucnu nahradit řadu různých portů a konektorů. Vedle běžných (i když rychlých) datových přenosů je totiž schopné přenášet také obraz a zvuk a jako takové se tedy hodí pro připojování celé řady nejrůznějších periferií. Zdá se však, že poněkud předběhlo svou dobu, a ačkoli je k dispozici již delší čas, zatím jsme se s ním mohli setkávat pouze velmi zřídka. Někteří výrobci, kteří se jej přeci jen rozhodli využít, si jej navíc různě modifikovali podle svých potřeb. Neochota producentů osazovat tento port do značné míry vyplývá také z malé dostupnosti příslušenství, což by se však mělo postupně zlepšovat. Na USB 3.0 i DisplayPort jsme si již zvykli a nezbývá než počkat, zda si výrobci i zákazníci zvyknou také na tento standard.

Rozhraní Thunderbolt se podrobněji zabýval článek Thunderbolt - data i obraz poloviční rychlostí světla.

Úpadek zájmu o netbooky

Asus EEE

I tento trend je možné pozorovat již nějakou dobu, ale je velmi pravděpodobné, že právě v letošním roce se i díky masivnímu nástupu Ultrabooků a dalšímu šíření tabletů bude zájem o mini notebooky stále zmenšovat. Tato v posledních letech velmi oblíbená kategorie zabodovala zejména díky velmi nízkým cenám a skutečně mobilním rozměrům, což však s sebou přinášelo zároveň i celou řadu nevýhod. I zaběhlí výrobci tak postupně tento segment opouštějí a raději se zaměřují právě na výše zmiňované tržní segmenty. Zdá se tedy, že kategorii mini notebooků postupně dochází dech a uživatelsky atraktivnější a přitažlivější tablety a Ultrabooky je z velké části postupně nahradí.

O kategorii ultrabooků můžete načerpat více informací ve článku Ultrabook - splní se vize Intelu?

Závěr

Již z těchto několika stručných bodů je jasné, že rok 2012 by měl být z pohledu notebooků i další elektroniky opravdu velmi zajímavý. Těšit se určitě můžeme na řadu nejrůznějších novinek nejen na poli notebooků, tabletů, chytrých telefonů nebo jejich příslušenství. Posun určitě zaznamenáme také na poli jejich komponent, jako jsou procesory, grafiky, paměti nebo konektivita. A to vše doplní nové operační systémy v čele s Windows 8 a Androidem 4 Ice Cream Sandwich. Zkrátka a jednoduše – doufejme, že rok 2012 bude (samozřejmě nejen v kategorii notebooků) přinejmenším stejně povedený, jako ten uplynulý.

Ostatní

Diskuse