Otestovali jsme mobilních 43,2 Mbps s Vodafone

10. 2. 2012 19:10    Rubrika: Ostatní    Autor: Viktor Péder

Budoucnost LTE v ČR je zatím nejasná a tak se Vodafone připravuje na alternativní možnosti zvyšování rychlosti datových přenosů mobilní sítě. Využívá k tomu současných 3G vysílačů na nichž testuje technologii HSPA+ Dual Carrier DC 43.2 Mbps.

Otestovali jsme mobilních 43,2 Mbps s Vodafone

Testovací provoz probíhá na třech vysílačích Vodafone v Berouně. 43,2 Mbps je teoretická maximální rychlost v ideálních provozních podmínkách. Reálně by mělo jít dosáhnout rychlosti 25 až 30 Mbps stahování dat. Rychlost je závislá také na aktuálním vytížení sítě ostatními uživateli. Při našem krátkém testu se nám v kavárně poblíž centra Berouna podařilo naměřit 20,85 Mbps download a 3,13 Mbps upload.

Modemy, na kterých je možno takové rychlosti dosahovat, by podle aktuálních cen vycházely cca na 2.500,- Kč. Pro testovací provoz byly přivezeny z Německa a na otestování je dostala spolupracující firma z Berouna. Technologie na příslušných buňkách je přístupná i pro veřejnost, takže kdokoliv se do sítě připojí s modemem podporujícím potřebné technologie, může si uvedené rychlosti také zkusit.

Vodafone momentálně pokrývá cca 60% populace 3G signálem. Konektivitu 3G zabezpečuje cca 2000 vysílačů, z nichž již cca 40% pracuje s rychlostmi do 21,6 Mbps. Zbytek vysílačů pracuje s rychlostmi 7,2 nebo 14,4 Mbps. Povolená rychlost v daných lokalitách je dána také kapacitou páteřní sítě propojující vysílače. V Berouně je dostupnost páteře odpovídající, a proto byl vybrán k testování. Pokud se provoz osvědčí, je možné, že Vodafone rozšíří rychlost 43,2 Mbps i do dalších měst v ČR.

Mobilní sítě LTE - blízká budoucnost rychlých dat

Ostatní

Diskuse