Co nás čeká v roce 2013 mezi notebooky

23. 1. 2013 07:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jan Konvalina

Není pochyb o tom, že i v roce 2013 nás výrobci budou velmi intenzivně přesvědčovat, proč a za co utratit naše peníze. Pojďme se společně podívat, co nás tento rok nemine a zaslouží si pozornost nejen našich peněženek.

Co nás čeká v roce 2013 mezi notebooky

Procesory úsporné a chladné

popisek

Ve světě procesorů letos Intel plánuje vydat nové modely pod kódovým označením Haswell. Jedná se už o čtvrtou generaci procesorů Intel Core. Modrý gigant se podle všeho bude soustředit hlavně na optimalizaci spotřeby a minimalizaci ztrátového tepla. Příliš se neočekává, že by se výpočetní výkon zvyšoval o více než 10 - 20 procent. Jiné už to bude v případě výkonu grafického. Nejvýkonnější integrované grafické jádro (IGP) by se mělo vyrovnat Geforce GTX 650M od NVIDIA. To už je výkon dostatečný i pro hraní náročnějších her a výrobci grafických karet mají důvod se obávat. Intel také připravuje přeznačení grafických jader na GT2 a GT3, opustí tedy známé HD xxxx. Čipy by měly být uvedeny na přelomu května a června roku 2013, ale Intel se přesně nevyjádřil, a tak se zatím jedná hlavně o předpoklady.

AMD bude i tento rok pokračovat především ve vývoji mobilních a úsporných APU. Jako nástupce low-endových jader Brazos 2.0 se letos představí Kabini. Změn v čipech bude poskrovnu, zvyšovat se bude hlavně frekvence a výkon grafické části. Zde AMD slibuje až 50 procent grafického výkonu navíc. Ve vyšším segmentu dodnes figurovalo jádro Trinity, které bude letos nahrazeno novou revizí Richland. Výkon by měl stoupnout o 20-40 procent a grafická část bude vybavena už novou generací Radeonů HD 8000. Konkrétně HD 8510G a HD 8650G. To vše ale při velmi příjemné spotřebě a TDP pouze 25 W. Nedá se očekávat, že by tento rok mobilní APU doznali nějaké revoluce, a proto se budou čipy pohybovat výkonem pouze v nižší střední třídě. Konkurencí by mohla být nižší řada Core i5.

Ani AMD a Intel si nechtějí nechat ujít zisk z prodeje tabletů a podobných ultramobilních zařízení. Oba však zvolili cestu úsporných x86 procesorů a s nimi chtějí tento rok získat významnější podíl na trhu. AMD proto letos představilo procesor s jádrem Temash. Při spotřebě do 5 W by se mělo jednat tento rok o nejvýkonnější x86 procesor pro tablety. Intel ale nechce zůstat pozadu, a proto na CES ukázal čip s jádrem Clover Trail+. Zatím ještě není jasné, jak si budou procesory po výkonové stránce konkurovat. To bychom se ale měli dozvědět již v druhé polovině roku.

ARM na vzestupu dělá Intelu vrásky

popisek

V oblasti úsporných ARM procesorů už jeden z významných hráčů vyložil karty. NVIDIA už v lednu představila Tegru 4, neponechala nic náhodě a připravila velmi kvalitní čipovou sadu, jak se můžete přesvědčit v našem článku.
Z konkurentů vyložil karty ještě Qualcomm. Uvedl novou generaci mobilních čipů Snapdragon 800 a 600. Řada 800 je procesor složený ze čtyř jader Krait 400, kde každé jádro lze provozovat až na 2,3 GHz. To je dosaženo především přechodem na modernější 28nm výrobní proces. Přesto skoro s jistotou takto vysoko taktované procesory nakonec v koncových zařízeních nasazeny nebudou, především kvůli spotřebě. Přesto by procesory měly dosahovat až o 75 procent vyššího výkonů s poloviční spotřebou. Změn doznala také grafická část Adreno 330. Další řada Snapdarogon 600 bude také čtyřjádrový čip, ale s nižšími frekvencemi a mířený hlavně do středního segmentu.

Samsung zase ukázal, že čtyři jádra nejsou konečné řešení a představil osmijádrový procesor Exynos 5 Octa. Čip by se měl objevit v nových smartphonech a tabletech. Zatím není známo mnoho podrobností.

Uživatelé stále více přicházejí na chuť dotykovým zařízením

popisek

Trend z minulého roku bude mít ještě radikálnější průběh a už letos by měl prodej tabletů překonat prodej klasických notebooků. Důvodů je několik. Uživatelé pořád méně potřebují kompletní hardwarovou klávesnici ke konzumaci webového obsahu a mnoho stránek jim vychází vstříc. Tablety už navíc disponují dostatečným výkonem k jakékoliv činnosti, ať se jedná o HD filmy, náročné internetové stránky nebo graficky stále dokonalejší hry. V neposlední řadě je zde značně přívětivější velikost a hmotnost pro časté přenášení a zpravidla mnohem vyšší výdrž na baterie.

Microsoft navíc letos po vlažně přijatém tabletu Surface s operačním systémem Windows RT začne prodávat Surface Pro s plnohodnotnými x86 kompatibilními Windows 8. Tablet nabízí hardwarovou klávesnici, která zároveň slouží jako kryt displeje. Podstatné je ale to, že na tablet půjdou nainstalovat klasické aplikace, které každý zná z klasických Windows, a přitom se zařízení fyzicky nebude příliš odlišovat od tabletu se všemi jeho výhodami.

Displeje jsou konečně brány za důležitou část notebooků

popisek

Konečně se začíná zdát, že výrobci po letech, kdy o rozšiřování IPS displejů do levnějších notebooků jen mluvili, pochopili, že je na čase jednat. Stejné je to také s rozlišením, kdy jediná možnost u dostupných počítačů bylo už značně zastaralé a nedostatečné HD ready, tedy 1366 x 768. Stále častěji se už objevují přístroje, které kombinují kvalitní IPS displej s Full HD rozlišením 1920 x 1080 nebo alespoň 1600 x900. Trend nastolil zejména Apple se svým Macbookem s retina displejem a v neposlední řadě i Microsoft s Windows 8. Dotykové ovládání požaduje určitou přesnost, a té se nedá dosáhnout s nízkým rozlišením. Tento rok by podle vyjádření výrobců měla až pětina notebooků na trhu obsahovat IPS displej nebo alespoň TN s dostatečným rozlišením.

Rok 2013 se ponese rozhodně ve znamení pokroku a příchodu mnoha zajímavých technologií a pokroků. Trend velí ukončit války o pozici výkonového krále a začít zase myslet na komfort uživatele a provozní vlastnosti. Prostoru pro zlepšování je víc než dost.

Ostatní

Diskuse