Přehled toho, co přinesl rok 2013 mezi notebooky

8. 1. 2014 08:00    Rubrika: Ostatní    Autor: Jan Konvalina

Uběhlo 365 dní a rok 2013 je za námi. Mezi notebooky přinesl pár novinek a pozoruhodných věcí, které stojí za to si shrnout a zrekapitulovat.

Přehled toho, co přinesl rok 2013 mezi notebooky

Srdce notebooků - procesory

Souboj na procesorovém poli se stále vyvíjí ve prospěch firmy Intel a ten si je toho moc dobře vědom. Není tlačen to překotného nárůstu výkonu, a tak se poslední procesory Intelu nesou v v podobě evolučních změn a vylepšení. Tento rok nám přinesl především novou architekturu Haswell. Jedná se už o čtvrtou generaci rodiny Core a Intel se zaměřil především na optimalizaci spotřeby a lepší provozní vlastnosti a účinnost. A to se skutečně povedlo, Haswelly mají výrazně nižší spotřebu, která se pohybuje kolem 30 W, nízkonapěťové varianty s označením U jsou na tom ještě výrazně lépe, příjemně kleslo i vyzařované teplo (TDP), což se pozitivně projeví především u Ultrabooků. Hrubý výkon se však zvedl jen kosmeticky a nepřekročí 10%, výrazně vyššího výkonu se ale dočkaly grafické části, které už zvládnou nějakou tu hru.


Jediná konkurence v podobě firmy AMD také nelenila a připravila APU Richland. Ten vychází ze starší architektury Trinity a přinesl především optimalizace a zvýšení výkonu. Vzhledem ke stejné 32nm výrobní technologii se na zvýšení výkonu podílela především grafická část. Ta dostala grafická jádra z „osmičkové“ generace grafických karet a grafický výkon se značně zvedl. Procesorový už o něco méně, ale AMD zase kontruje nízkou cenou, ta je důležitá pro uživatele, kteří prostě takový výkon nepotřebují.


Klesající prodeje klasických notebooků přinášejí experimenty s novými koncepty

Pro výrobce notebooků ani rok 2013 nebyl nijak slavný. Prodeje stále klesají nebo přinejlepším stagnují a dost z těch velkých, jako například Acer, se dostalo do ztráty. Proto se všichni snaží přicházet s novými a zajímavými modely. A tak se na trhu často objevují různé konvertibilní notebooky jako například Lenovo Yoga, Sony VAIO Fit nebo Sony VAIO Tap. U takových lze mít tablet, notebook nebo jen stojánek v jednom těle. U některých lze dokonce oddělit displej a ten používat samostatně. Komu se však daří dobře je Google se svými Chromebooky, ty za velmi nízkou cenu nabídnou prakticky vše, co nenáročný uživatel potřebuje - jednoduchý operační systém Chrome OS, podporu kancelářských aplikací, internetu a nějakých snazších her. Za cenu do 300 dolarů a díky dlouhé výdrži na baterii je o Chromebooky zájem i přes vlastnost, že samotný počítač má nanejvýš 16GB úložiště a veškerá práce funguje v online režimu.

Windows 8.1 aneb alespoň o něco intuitivnější slepenec dvou světů

Svou aktivitou neustává ani softwarový gigant Microsoft, ten se stále snaží protlačit osekanou verzi Windows 8 s označením Windows RT. Představil nové tabletonotebooky Surface 2, kterým však ještě bude trvat, než se k nám dostanou. Pro notebookový segment letos Microsoft přivedl na trh pouze service pack v podobě Windows 8.1. Ten měl přinést například tlačítko Start, to je ale, jak se ukázalo, pouze zkratkou do úvodní Metro obrazovky, která je silně neoblíbená. To by se mělo konečně změnit s příchodem verze 8.2, která už by měla skutečně nabídnout plnohodnotné tlačítko Start.


Lepší displeje standardem... zatím spíše nejsou

Jak jsme psali na začátku roku, očekávalo se využití lepších displejů s vyšším rozlišením a hodnotnějších materiálů. To se do jisté míry plní, ale bohužel ne dostatečně rychle. Už tedy není velká vzácnost sehnat notebook s úhlopříčkou 15“ a Full HD rozlišením nebo i vyšším, ale příplatek je často vysoký. Horší už je to s použitou technologií displeje a starou TN matrici budeme nacházet ve všech segmentech kromě nejvyšších ještě asi hodně dlouho. Stejně tak je to s hodnotnějšími materiály.

Další komponenty

Jen nemnoho nového se odehrálo i mezi dalšími komponenty a periferiemi, které jsme zvyklí v noteboocích potkávat. Vývoj grafických karet jde sice kupředu, ale touha trhu po nových modelech je tak velká, že si všichni výrobci bez rozdílu zvykli své čipy přeznačovat a jen minimální optimalizací provedení vytěžovat stávající technologie. Vývoj je přeci jen velmi nákladnou záležitostí a zdaleka nejde tak rychle ani levně, jak bychom jako uživatelé chtěli.

Setrvávajícím trendem je mizení optických mechanik, které proniká do stále větších notebooků. Již lze najít i 15'' notebooky bez optické mechaniky a i u větších notebooků stále častěji najdeme modulární šachty, protože řada uživatelů spíše ocení druhou pozici pro pevný disk. V podstatě jedinou věcí, která drží optiky naživu (a v noteboocích), jsou výprodejové filmy na DVD, distribuce softwaru i zálohování se přesunuly na internet a do cloudových úložišť. Digitální online distribuce ostatně boduje i u filmů a hudby, pirátské kopírování nepočítaje.

I u paměťových úložišť je situace setrvalá, díky stálému pomalému zlevňování pevných disků a jejich nepřekonatelné ceně za byte se SSD prosazují jen pomalu, přestože jde o zvládnutou technologii s řadou nepopiratelných výhod. Hlavní změnou je tedy výraznější rozšíření hybridních disků, kdy stačí jen malá, a tudíž levná flash paměť pro zrychlení odezvy systému, data jsou stále ukládána na točící se magnetické kotouče.

V souhrnu tak byl uplynulý rok především ve znamení nástupu nových konceptů, ke kterému pomohly úsporné procesory Haswell a (z části) dotykově zaměřené Windows 8.

Ostatní

Diskuse