Toshiba Portégé R100 - malé a lehké dvojče

12. 5. 2003 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Tomáš Daliman

Toshiba představila svou novou Portégé R100, která vychází z přes rok staré Portégé 2000. Jde o jeden z nejmenších a nejlehčích notebooků na trhu, takže ho ocení hlavně ti, kteří často cestují a pro něž je důležitější mobilita, než výkon.

Toshiba Portégé R100 - malé a lehké dvojče

Oproti předchozímu modelu, využívá nová Portégé nízkoenergetické technologie Intel Centrino. Design je pak zcela totožný s předchozím modelem a je velice jednoduchý. Rozhodně se tu potvrzuje pravidlo: "v jednoduchosti je krása".

Portégé je celá v černém, pouze dotyková destička (touchpad) je stříbrně lemována. Klávesnice má 86 znakových, 18 funkčních a osm programovatelných kláves, tzv. Hot Keys. Tělo notebooku je vyrobeno z magnéziové slitiny, takže je odolné vůči poškrábání i teplotním rozdílům. Rozměry notebooku jsou velice kompaktní (286 x 229 x 14,9/19,8 mm) s až neuvěřitelně nízkou váhou 1,09 kilogramu! Vše, je ale hlavně na úkor displeje, který má velikost 12,1" a je vyroben polysilikonovou technologií. Jeho maximální rozlišení je 1.024 x 768 bodů a kontrastní poměr 150:1. Procesor pracuje s taktem 900 MHz a jak napovídá sám název Centrino, jde o nízkonapěťový procesor s čipovou sadou Intel 855PM.

Grafická karta nese značku Trident XP4, má 32 MB videopaměti typu DDR. Paměť RAM má v základu 256 MB s možností rozšíření až na 1.280 MB. Pevný disk nabízí dnes již běžnou kapacitu 30 GB, komunikaci s okolním světem může zajistit jedno z rozhraní typu Wireless LAN (Wi-Fi - 802.11b), Ethernet LAN 10/100 Mb/s či klasický, analogový modem (V.90). Kromě toho můžete využít USB typu 2.0, IrDa, SVGA výstup na externí monitor, sluchátkového výstupu, mikrofonového vstupu či slotu SD karty. Klasická mechanika PCMCIA je typu II (vzhledem k rozměrům notebooku není divu) a v tomto směru neudiví, ani absence jakýchkoli dalších interních mechanik. Žádná však není součástí dodávky, a to je vzhledem k ceně na pováženou.

O něco lépe, je na tom notebook s bateriemi, neboť s přídavnou, vydrží údajně skoro 6,5 hodiny a je rozhodně příjemné, že ji nemusíte dokupovat, neboť je součástí balení. Samostatná interní baterie má pak podle údajů Toshiby vydržet asi dvě hodiny provozu. Ovšem zarážející je, že výrobcem udané hodnoty jsou nižší než u předchozí varianty tohoto notebooku osazeného starším procesorem Pentium III-M ULV 750MHz. Z dosavadních dvou našich recenzí notebooků s procesorem Pentium-M se prokázalo, že technologie Centrino udělala skok k lepšímu ve spotřebě energie, proto jsem zvědav na skutečné hodnoty u tohoto notebooku.

Výrobcem doporučená cena je 89.900 Kč bez DPH (109.678 Kč s daní), poskytována je mezinárodní tříletá záruka, s výjimkou roční záruky na akumulátor. K notebooku mj. dostanete operační systém Windows XP Professional, polymerový akumulátor s kapacitou 1.600 mAh, resp. 3.600 mAh, návod a síťový adaptér.

Představení

Diskuse