Fujitsu Siemens AMILO Pro V1000 - nejlevnější z nabídky

8. 3. 2004 09:00    Rubrika: Představení    Autor: import starších článků

Čerstvým přírůstkem v české nabídce společnosti Fujitsu Siemens Computers je notebook ze segmentu nejlevnějších přístrojů, prodávaný pod označením AMILO Pro V1000. Přestože patří opravdu k těm cenově dostupnějším, stále nabízí zajímavé provozní parametry, zahrnující mobilní procesor Celeron a slušnou výdrž provozu na baterie.

Fujitsu Siemens AMILO Pro V1000 - nejlevnější z nabídky

Design notebooku je podle oficiálních fotografií poměrně střídmý a jednoduchý. Jako polohovací zařízení slouží klasický touchpad doplněný rolovacím dvoutlačítkem. Rozměry notebooku jsou 325,5 x 271,5 x 39 mm a jeho hmotnost dosahuje 3,2 kg. Na dobrou mobilitu je už příliš velký a těžký, ale stále ještě spadá do kategorie snadno přenosných přístrojů a už vzhledem k ceně nad tím můžeme přimhouřit oči. V základní sestavě je implementován 14,1-palcový TFT displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů, v datasheetu však Fujitsu Siemens uvádí i alternativní konfiguraci s úhlopříčkou displeje 15 palců, která zatím není v českém ceníku. V tiskové zprávě se hovoří o ergonomické klávesnici, ale na dostupných obrázcích vypadá, až na modrou barvu kláves, podobně jako většina ostatních notebookových klávesnic. Opravdovou ergonomičnost tedy prověří až redakční test.

Výkon notebooku AMILO Pro V1000 je zajištěn procesorem Mobile Intel Celeron s taktovací frekvencí 2,4 GHz, který oproti desktopovému Celeronu podporuje funkce pro snížení spotřeby notebooku. Alternativně je možné osadit i mobilní Intel Pentium 4 - M s frekvencí až 2,2 GHz. Operační paměť má v základní sestavě velikost 256 MB a za příplatek je možné ji rozšířit až do 1 GB. Grafická karta představuje jednoduché a levné řešení - jedná se o čip integrovaný na základové desce Intel i852GML s dynamicky přidělovanou sdílenou videopamětí o velikosti až 64 MB. V oblasti zobrazování 3D grafiky nelze tedy očekávat oslňující výkony, ale pro standardní kancelářské aplikace a Internet bude výkon bezpochyby dostačující. Pevný disk má kapacitu 30 nebo 40 GB (v závislosti na konfiguraci) a je doplněn integrovanou optickou mechanikou DVD nebo kombinovanou DVD/CD-RW (opět dle konfigurace). Disketová mechanika součástí přístroje není, je však možné dokoupit např. externí modul připojovaný přes USB port. Výdrž při provozu na baterie bez připojení k elektrické síti je podle oficiálních údajů výrobce solidní - uvádějí se přibližně 3 hodiny.

Kvůli minimální ceně je i přítomnost portů u AMILO Pro V1000 poněkud skromnější. Zastoupeno je 3x USB 2.0, 1x LPT a 2x PCMCAI. Na druhou stranu pro většinu dnešního příslušenství by to mělo bohatě stačit. Konektivitu ve standardu prezentuje integrovaný telefonní modem a LAN karta 10/100. Moduly pro bezdrátové spojení - bude-li je potřebovat – je třeba dokoupit samostatně (např. jako PCMCIA nebo USB).

Na notebooku AMILO Pro V1000 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Professional nebo Home a na přístroj se vztahuje celosvětová dvouletá záruka. V ceně je zahrnuta i užitečná cestovní brašna.

V současné době je v české nabídce FSC dostupné AMILO Pro V1000 v konfiguraci se 14,1" TFT, procesorem Mobile Intel Celeron 2,4 GHz, operační pamětí 256 MB, DVD optickou mechanikou, pevným diskem o kapacitě 30 GB a operačním systémem Windows XP ve verzi Professional za doporučenou koncovou cenu 29.990 Kč.

- Radek Pavlis -

Představení

Diskuse