Acer Aspire 1660 - výkon za rozumnou cenu

12. 7. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Koncem června letošního roku představil Acer na českém trhu nový model Aspire 1660, který rozšiřuje nabídku firmy v oblasti notebooků střední třídy orientovaných spíš na výkon než na mobilitu a zaboduje především mezi uživateli hledajícími přenosnou pracovní stanici. V základní nabídce je vybaven procesorem Pentium 4, širokoúhlým displejem a pevným diskem s velkou kapacitou.

Acer Aspire 1660 - výkon za rozumnou cenu

Vzhled notebooku Aspire 1660 koresponduje se záměrem výrobce zavést nový design pro všechny notebooky Acer. Na první pohled je znát změna v barevnosti s důrazem na nové odstíny a metalické barvy, další rozdíly najdeme i v jiném umístění loga na krytu a dalších detailech. Rozměry korpusu jsou poměrně velké - 361 x 292,5 x 47,3 mm a s hmotností 3,6 kg je už Acer daleko za kategorií mobilních přístrojů, což ale vzhledem k užitým technologiím nepřekvapuje, a tak jeho užití lze očekávat nejspíše jako skladnou a přenosnou náhradu výkonného stolního PC. Tomu odpovídá i příjemná velikost širokoúhlého TFT displeje s úhlopříčkou 15,4 palců a rozlišením WXGA 1280 x 800 obrazových bodů.

Notebook Aspire 1660 je osazen desktopovým procesorem Intel Pentium 4 s taktovací frekvencí až 3,4 GHz. Navíc, u verzí s frekvencí 3,0 GHz a vyšší, tento procesor podporuje i technologii Hyper-Threading, imitující dvouprocesorový systém. Procesor je usazen na čipsetu ATI Mobility Radeon 9000 IGP a používá operační paměť o velikosti 512 MB až 2 GB (v závislosti na konfiguraci konkrétního notebooku). O zobrazování grafiky se stará grafický čip ATI Mobility Radeon 9700 se 64 MB vlastní videopaměti a pro ukládání dat má uživatel k dispozici pevný disk o kapacitě až 80 GB a také duální DVD vypalovačku podporující formáty DVD+RW i DVD-RW. Celkově je z této sestavy poznat orientace především na pracovní výkon a kapacitu počítače, nelze tedy čekat přílišnou výdrž při provozu na baterie - podle oficiálních údajů by interní Li-Ion akumulátor měl udržet notebook v provozu po dobu jen 1 a půl hodiny bez připojení k elektrické síti.

Vybavení komunikačními porty je u Acer Aspire 1660 celkem solidní, ovšem v základní nabídce postrádá bezdrátové technologie. Pro spojení se světem zůstává tedy jen modem a LAN 10/100, a pak řada dalších obvyklých portů, zahrnujících i USB 2.0, IEEE 1394 (FireWire) nebo výstup S-video.

Na noteboocích Acer Aspire 1660 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Home Edition v české verzi a pak i řada dalšího, doplňkového software, zahrnující např. antivirový program nebo programy pro přehrávání či vypalování CD a DVD. Na svůj výrobek poskytuje Acer standardně 1-letou mezinárodní záruku pro firmy a 2-letou pro fyzické osoby, kterou lze za příplatek rozšířit až na 3 roky.

V české nabídce má zatím Acer konfigurace, které nedosahují maximálních dispozic uváděných v tiskové zprávě a datasheetu. Levnější konfigurace, označená Aspire 1661WLM, je osazena procesorem Intel Pentium 4 2,8 GHz, operační pamětí 512 MB RAM a pevným diskem o kapacitě 40 GB a její doporučená koncová cena činí 39.990 Kč bez DPH, dražší verze Aspire 1662WLM je vybavená procesorem Intel Pentium 4 3,0 GHz, pamětí rovněž 512 MB RAM a větším diskem 60 GB celkem za 43.990 Kč.

Představení

Diskuse