Asus A3500N - kancelářský notebook s webkamerou

6. 9. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V dnešním článku přinášíme představení novinky A3500N od ASUSu, která se v ceníku distributorů objevila v první polovině srpna. Pohybuje se v nižší až střední cenové kategorii, ale díky technologii Centrino se tento notebook řadí o něco výš mezi kancelářské stroje střední třídy.

Asus A3500N - kancelářský notebook s webkamerou

Rozměry těla notebooku ASUS A3500N jsou 328 x 288 x 27-38 mm a umožňují tak implementaci jak menšího, 14,1" TFT displeje, tak i většího displeje s úhlopříčkou 15 palců. Hmotnost přístroje se liší v závislosti na velikosti displeje, u menšího je to 2,47 kg (včetně baterie), u většího hmotnost dosahuje až 2,75 kg, což už je příliš vysoká hodnota na to, abychom mohli notebook klasifikovat jako vysoce mobilní, možnost snadného transportu však stále připouští.

Po technické stránce je A3500N typický současný levnější notebook určený pro kancelářskou práci. V nabídce má Asus jednak levnější Celeron M, tak ve výkonnějších a samozřejmě i dražších sestavách je Pentium M a kompletní Centrino sada. Procesor může být buď starší verze s jádrem Banias, nebo i nové Pentium M s jádrem Dothan. Notebooky jsou osazeny chipsetem Intel 855GM s integrovaným grafickým čipem, kterému je podle potřeb dynamicky přidělována část operační paměti o velikosti až 64 MB. Grafika podle našich zkušeností bez problému zvládne kancelářský SW, práci s internetem i starší a méně náročné 3D hry. Samotná operační paměť RAM má v nejnižších konfiguracích velikost 256 MB a lze ji za příplatek rozšířit až do 2 GB. Pro ukládání dat je notebook A3500N vybaven pevným diskem z nabídky kapacit 40, 60 nebo 80 GB a dále optickou mechanikou, opět volně konfigurovatelnou, a to buďto DVD, kombinovanou DVD/CD-RW nebo duální DVD+/-RW. Slibná je uváděná výdrž notebooku při provozu na interní Li-Ion akumulátor - podle oficiálních údajů ASUSu by měl díky technologii Power4 Gear+ udržet notebook v provozu po dobu až 6 hodin bez připojení k elektrické síti, což snad již brzy ověříme v našem redakčním testu.

Vybavení porty u notebooku A3500N je celkem standardní, a tak vedle obvyklých USB 2.0 portů a rychlého IEEE 1394 zmíním už jen modul bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g a ještě integrovanou čtečku paměťových karet 4in1, která umí číst formáty SD, MMC, MS a MS PRO.

Jako polohovací zařízení slouží tradiční TouchPad, navíc jistě uživatelé ocení sadu tlačítek, které umožňují přehráváni audio CD bez nutnosti zapnutí notebooku a spuštění operačního systému. Mimoto je notebook vybaven i vestavěnou webkamerou s rozlišením 640 x 480 pixelů, která je svým umístěním ve víku displeje předurčena pro videokonference.

Na noteboocích řady A3500N je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional a k němu sada systémových utilit pro správu notebooku a také několik multimediálních programů. Výrobcem je na tento přístroj poskytována standardní 2-letá záruční lhůta.

Notebooky ASUS je možné i při nákupu jednoho kusu konfigurovat tak, aby co nejlépe odpovídaly potřebám zákazníka. Zde uvádím některé konfigurace, které jsou v současné době v ceníku distributora. Nejlevnější sestava s procesorem Intel Celeron M 1,3 GHz, operační pamětí o velikosti 256 MB, pevným diskem s kapacitou 30 GB, combo DVD/CD-RW optickou mechanikou, 15" TFT displejem a operačním systémem Windows XP Home je v nabídce za doporučenou koncovou cenu 28.499 Kč bez DPH. Vyšší sestava s procesorem Intel Pentium M 715 s taktovací frekvencí 1,5 GHz a pevným diskem o kapacitě 40 GB je dostupná za 35.014 Kč, nebo lze pořídit i konfiguraci s Intel Pentium M 725 o taktovací frekvenci 1,6 GHz, pamětí 512 MB, pevným diskem 60 GB, duální DVD vypalovačkou a Windows XP Professional za cenu 43.260 Kč.

Představení

Diskuse