Fujitsu Siemens E4010 - ochrana dat PIN kódem.

9. 2. 2004 00:00    Rubrika: Představení    Autor: import starších článků

Dnes si představíme notebook od společnosti Fujitsu-Siemens, který je zajímavou alternativou v kategorii středních notebooků. Prodává se pod označením E4010 a k jeho přednostem patří procesor Pentium M, modulární zásuvka umožňující snadnou záměnu externích médií, velký displej se slušným rozlišením a podpora pro zabezpečení dat.

Fujitsu Siemens E4010 - ochrana dat PIN kódem.

Rozměry elegantního korpusu světle modré barvy jsou 325 x 274 x 42 mm a jeho hmotnost (včetně optické mechaniky) činí 2,9 kg. Nejedná se tedy o žádné vysoce mobilní zařízení, ale ve své kategorii patří k těm lehčím a umožňuje relativně snadný transport. Díky rozměrům korpusu může obsahovat 15" TFT displej s rozlišením 1400 x 1050 pixelů, případně je možné pořídit i alternativní konfiguraci se 14" displejem a rozlišením 1024 x 768 pixelů. Pro ovládání pohybu kurzoru je E4010 vybaven TouchPadem s rolovacím tlačítkem. Za zmínku stojí malý stavový LCD displej nad klávesnicí, obvyklý u notebooků FSC, který nahrazuje běžné indikační diody.

O samotný provoz celého notebooku se stará již technologie Centrino s procesorem Pentium M s taktovací frekvencí 1,4 GHz nebo 1,6 GHz a modulem bezdrátové sítě Intel Pro/Wireless 2100 standardu 802.11b (pozn.: FSC nabízí i "odlehčenou" verzi E4010D, která integrovaný síťový modul Intel Pro/Wireless postrádá, a nejedná se tedy o plnohodnotné Centrino). Ve standardní sestavě obsahuje notebook 256 nebo 512 MB operační paměti RAM a její maximální velikost 2 GB je limitována možnostmi čipsetu Intel 855GM. Pro uživatele náročné na 3D grafiku je slabinou notebooku grafická karta - E4010 používá grafický čip integrovaný na základové desce s dynamicky přidělovanou sdílenou pamětí, takže podle našich zkušeností nelze čekat ohromující výkony v oblasti náročnějších multimédií a 3D her. Na DVD video a standardní provoz aplikací by však výkon měl bez problémů postačovat. V E4010 se dodávají pevné disky o kapacitě 40 nebo 60 GB a součástí notebooku je modulární zásuvka, do které lze pořídit různá volitelná zařízení zahrnující optické jednotky (CD, DVD nebo kombinovaná CD-RW/DVD), pevný disk nebo druhou baterii a jejichž velkou výhodou je možnost výměny za provozu. Interní Li-Ion akumulátor by díky technologii Centrino měl dosahovat slušné doby provozu bez připojení k elektrické síti - výrobce uvádí více než 4 hodiny, což zní i reálně, na rozdíl od mnoha jiných výrobců, kteří vehementně tvrdí 6 hodin a v reálném provozu dosahují podobných hodnot.

Na notebooku Fujitsu-Siemens E4010 je předinstalován operační systém Windows XP Professional a další užitečný software (např. programy pro přehrávání DVD videa nebo vypalování CD). Mimoto notebook poskytuje solidní možnost zabezpečení dat i samotného přístupu k notebooku, která zahrnuje vestavěný panel zabezpečení s kódem PIN, nebo podporu pro SmartCard (PCMCIA adaptér je však nutno dokoupit samostatně).

V současné době má Fujitsu-Siemens v nabídce dvě konfigurace E4010. Sestava s procesorem Intel Pentium-M 1,4 GHz, pamětí 512 MB RAM, kombinovanou optickou mechanikou DVD/CD-RW, pevným diskem o kapacitě 40 GB a 15" TFT displejem se prodává za doporučenou koncovou cenu 57.980 Kč bez DPH, alternativně lze pořídit vyšší sestavu s Pentium-M 1,6 GHz a větším 60 GB diskem, která však není dodávána s optickou mechanikou, a tak je nabízena za nižší cenu 56.580 Kč.

- Radek Pavlis -

Představení

Diskuse