Fujitsu Siemens Lifebook P7010 - ultralight s optickou mechanikou

16. 8. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Dalším trumfem společnosti Fujitsu Siemens, se kterým přichází na český trh, je notebook modelové řady Lifebook P7010. Tento maličký a nesmírně lehký přístroj vybavený technologií Centrino na sebe upoutává pozornost nejen mimořádnou mobilitou, ale i pozoruhodnou výbavou zahrnující např. DVD vypalovačku nebo multimediální porty.

Fujitsu Siemens Lifebook P7010 - ultralight s optickou mechanikou

Design přístroje se blíží ostatním notebookům společnosti Fujitsu Siemens a je znát, že bylo nutné využít každý milimetr pro všechny zdířky a porty. Díky miniaturním rozměrům 261 x 199 x 32-35 mm a nizoučké hmotnosti 1,3 kg lze Lifebook P7010 pohodlně přenášet i v malé tašce nebo aktovce, a proto ho směle můžeme zařadit do kategorie ultralight přístrojů. Širokoúhlý LCD panel je bohužel u tohoto notebooku také maličký s úhlopříčkou pouze 10,6 palců, ovšem disponuje vysokým rozlišením WSXGA, tzn. 1280 x 768 pixelů, a má poměr stran 15:9. Pro pohyb kurzoru slouží nízko zapuštěný TouchPad doplněný rolovacím dvoutlačítkem.

Velmi slibné jsou i výkonnostní parametry notebooku Lifebook P7010. Stejně jako většina vysoce mobilních přístrojů v současné nabídce je postaven na technologii Centrino. Základem je čipová sada Intel 855GME a procesor Intel Pentium M ULV (Ultra Low Voltage) s taktovací frekvencí 1,1 GHz a pamětí cache druhé úrovně 1 MB, doplněný modulem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2200 standardu 802.11b/g. Operační paměť může mít velikost až 1 GB. Pro práci s grafikou slouží integrovaný čip Intel 855GME se sdílenou video pamětí o velikosti až 64 MB, jehož výkon v graficky náročnějších aplikacích bude spíše slabší, ale pro standardní provoz, internet a kancelářské aplikace více než dostačující. Na to, jak je notebook malý, je však velmi dobře vybaven pro ukládání dat. Standardně jsou dodávány pevné disky o kapacitě 60 GB s rychlostí 4200 otáček za minutu, nebo větší 80 GB disky s 5400 otáčkami za minutu. Optická mechanika je umístěna v modulární šachtě a v závislosti na konfiguraci se může jednat o kombinovanou DVD/CD-RW mechaniku nebo duální DVD+/-RW vypalovačku. Úctyhodná je také uváděná výdrž baterie - oficiálně se udává až 7 a půl hodiny provozu na interní Li-Ion akumulátor bez připojení k elektrické síti a tuto dobu lze údajně prodloužit přikoupením sekundární baterie až na 10 a půl hodiny.

Na to, že se jedná a miniaturní ultralight, je vybavení porty u Lifebooku P7010 velmi bohaté. Samozřejmě disponuje obvyklými USB 2.0 a IEEE 1394 porty, modemem i síťovým konektorem, dále však na něm najdeme i slot pro paměťové karty SD, MMC a MS a slot pro karty CF a multimediální možnosti ještě rozšiřuje výstup S-video a také konektor S/PDIF. Mimoto notebook disponuje již výše zmiňovanou integrovanou kartou Wi-Fi.

Na notebooku Lifebook P7010 je předinstalován operační systém Windows XP Professional a k němu i sada dalšího software a systémových utilit zahrnujících např. antivirový program nebo přehrávač CD a DVD.

Doporučená koncová cena pro český trh začíná na 64 tisících Kč bez DPH.

Představení

Diskuse