IBM ThinkPad R50 - odlehčená pracovní stanice

1. 3. 2004 00:00    Rubrika: Představení    Autor: import starších článků

Solidně vybavený notebook ThinkPad R50 je koncipován jako mobilní náhrada desktopového počítače. Jedná se o skrovnější alternativu pro vrcholný model R50p, přesto však poskytuje vysoký výkon, zajišťovaný mobilním procesorem Pentium M, slušné možnosti grafiky a velký displej s vysokým rozlišením.

IBM ThinkPad R50 - odlehčená pracovní stanice

Design i celé šasi ThinkPadu R50 nese všechny znaky typické pro IBM a neliší se od dříve představeného R50p. Samozřejmostí je matná čerň plastového korpusu, konzervativní vzhled a mnoho doplňků, zahrnující například žárovičku pro iluminativní osvětlení klávesnice nebo anténu zabudovanou do displeje. Rozměry notebooku jsou 332 x 269 x 37 mm a jeho hmotnost činí 2,8 kg (bez optické mechaniky; po jejím vložení hmotnost notebooku dosahuje 3 kg). Tato hmotnost je stále ještě přijatelná i pro časté transportování notebooku. Úhlopříčka displeje je 15 palců a disponuje rozlišením SXGA+, tedy 1400 x 1050 pixelů. Polohovacím zařízením je u R50 - stejně jako u R50p - tzv. UltraNav, jak IBM označuje kombinaci TouchPadu a TrackPointu.

Při srovnání s příbuzným modelem R50p se může R50 zdát chuději vybavená, přesto však disponuje stále vysokým výpočetním výkonem. Základem je dnes již téměř obligátní technologie Centrino s mobilním procesorem Pentium-M s taktovací frekvencí 1,5 GHz a modulem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless standardu 802.11b. V základní konfiguraci má operační paměť velikost 512 MB a lze ji rozšířit až do 2 GB. Interní pevný disk s rychlostí 4200 otáček za minutu má kapacitu 40 GB a pro ochranu před ztrátou dat v důsledku mechanického poškození je chráněn technologií IBM Active Protection System (ta dokáže predikovat nebezpečné situace a předejít poškození disku zaparkováním hlaviček). Doplňuje ho optická mechanika DVD/CD-RW, umístěná v zásuvce Ultrabay - v případě potřeby ji tedy lze nahradit za jiné kompatibilní zařízení (například DVD vypalovačku, druhý disk nebo náhradní baterii). Pro zobrazování grafiky slouží karta ATI Mobility Radeon 9000 se 32 MB video paměti. Výdrž interního Li-Ion akumulátoru při provozu bez připojení k elektrické síti uvádí IBM až 4 hodiny a tuto dobu lze přidáním náhradní baterie do Ultrabay zásuvky prodloužit až na 6,7 hodiny.

Možnosti konektivity jsou u R50 - stejně jako u R50p - poměrně široké, a tak zde mimo standardních portů, jako je USB verze 2.0 apod., najdeme i výstup S-video nebo IEEE 1394 (FireWire), které ocení uživatelé zpracovávající video, dále Gigabitový Ethernet, modul Bluetooth a již výše zmiňovanou bezdrátovou síťovou kartu. IBM také tradičně klade vysoký důraz na zabezpečení a ochranu dat, a tak je součástí notebooku technologie IBM ThinkVantage, která mimo jiné zahrnuje systémy pro zálohování a zpětné obnovení dat a bezpečnostní čip pro šifrování souborů s citlivými daty.

Na notebooku R50 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional v české verzi a balík dalšího software a systémových utilit, včetně programů pro obsluhu komponent ThinkVantage technologie (správa a konfigurování notebooku, ochrana dat), dále antivirový program, software pro přehrávání DVD videa aj. Společnost IBM také pamatuje na korporátní klientelu, a tak je image software shodný s R40, T41 a X31, což usnadňuje IT podporu. Na svůj notebook poskytuje IBM 1-letou záruční lhůtu, kterou lze po registraci prodloužit na 2 roky, nebo za příplatek až na 3 roky.

V současné době je na českém trhu dostupná konfigurace R50 s procesorem Pentium-M 1,5 GHz, operační pamětí 512 MB, pevným diskem o kapacitě 40 GB a kombinovanou DVD/CD-RW optickou mechanikou za doporučenou koncovou cenu 53.490 Kč bez DPH.

- Radek Pavlis -

Představení

Diskuse