IBM ThinkPad R50p - 7 způsobů konektivity

12. 1. 2004 00:00    Rubrika: Představení    Autor: import starších článků

Nová mobilní stanice ThinkPad R50p od IBM, oficiálně představená na podzim minulého roku a dostupná od ledna letošního roku, nabízí nevšední výkonnostní parametry i multimediální možnosti. Tento notebook vyšší třídy, který nahrazuje končící řadu A, je vybaven v současnosti nejrychlejším mobilním Pentiem, velkým TFT displejem a výkonnou grafickou kartou, mimoto také podporuje všechny klíčové standardy síťové i bezdrátové konektivity.

IBM ThinkPad R50p - 7 způsobů konektivity

Rozměry notebooku ThinkPad R50p činí 330 x 270 x 37-39 mm a umožňují tak implementaci velkého TFT displeje s 15-ti palcovou úhlopříčkou a výtečným rozlišením 1600 x 1200 pixelů. Hmotnost přístroje 2,77 kg je vzhledem k rozměrům korpusu příznivá a umožňuje dobrou míru transportovatelnosti. Design i celková koncepce opět odpovídá klasice, jak jsme u IBM zvyklí, včetně různých vylepšení (např. iluminativní osvětlení klávesnice apod.) Jako polohovací zařízení slouží tzv. UltraNav, čímž IBM označuje kombinaci TouchPadu a TrackPointu.

Největší inovace oproti předchozím modelům najdeme však u R50p uvnitř. Klíčová je implementace technologie Centrino s mobilním procesorem Pentium-M, taktovaným na nejvyšší dostupnou frekvenci 1,7 GHz. K dispozici má 512 MB paměti RAM (rozšiřitelné až do 2 GB). Tuto sestavu doplňuje grafická karta ATI Mobility FireGL T2 se 128 MB video paměti, která ve spojení s velkým displejem s mimořádným rozlišením slibuje nevšední možnosti videa i 3D grafiky, a myslím, že se máme na co těšit - jistě ne nadarmo IBM prezentuje R50p jako přístroj určený pro AutoCad aplikace. Pro ukládání dat lze vedle interního harddisku s kapacitou 60 GB použít i DVD-RW vypalovačku, která podporuje samozřejmě i CD-RW. Podle oficiálních údajů výrobce by interní akumulátor měl udržet notebook v provozu po dobu až 5,5 hodin bez připojení k elektrické síti.

Možnosti konektivity odpovídají nárokům na přístroje této třídy, a tak R50p disponuje všemi aktuálně používanými technologiemi. Vedle obligátního modemu standardně obsahuje Gigabitový Ethernet, součástí notebooku je také bezdrátová Wi-Fi síťová karta podporující standardy 802.11a/b/g (v závislosti na konfiguraci) a nechybí ani Bluetooth a infračervený port pro komunikaci s mobilními přístroji. Samozřejmostí jsou rychlé USB 2.0 porty. IBM také tradičně klade důraz na maximální ochranu uživatelských dat, a tak R50p obsahuje nedávnou novinku, systém aktivní ochrany disku ThinkVantage, který sleduje chování notebooku a umí v nebezpečných situacích včas vypnout disk, a tím jej ochránit před mechanickým poškozením.

Na notebooku ThinkPad R50p je předinstalován operační systém Windows XP Professional a další užitečný software a systémové utility, z nichž asi nejvýznamnější je systém pro zálohování a recovery systému. IBM poskytuje na svůj výrobek 3-letou záruční lhůtu.

V současné době je na českém trhu oficiálně dostupná pouze jedna konfigurace R50p s procesorem Pentium-M 1,7 GHz, 512 MB operační paměti RAM, pevným diskem o kapacitě 60 GB, DVD vypalovačkou, modulem Bluetooth a bezdrátovou Wi-Fi síťovou kartou standardu 802.11b za doporučenou koncovou cenu 112.840 Kč bez DPH.

- Radek Pavlis -

Představení

Diskuse