Toshiba Satellite P10 - výkonný widescreen

14. 6. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

Notebook Satellite P10 je z vyšší výkonové i cenové kategorie a s dobrými multimediálními dispozicemi. Jedná se o solidně vybavený notebook se širokoúhlým displejem a kvalitní grafickou kartou, osazený procesorem Pentium 4 HT.

Toshiba Satellite P10 - výkonný widescreen

Velikostí se Satellite P10 zařazuje až na konec nabídky notebooků a rozhodně není určený pro časté transportování. S rozměry 363 x 275 x 39/43 mm a hmotností 3,62 kg může sloužit jako mobilní pracovní stanice (na kterou je velmi dobře vybaven) s možností přenášení z místa na místo, nebo snadný převoz na jinou lokalitu. Velikost korpusu umožňuje implementaci širokoúhlého displeje s úhlopříčkou 15,4 palců a vysokým rozlišením 1200 x 800 obrazových bodů. Navíc na sebe notebook Satellite P10 upozorňuje i svým designem a detaily - například kulatými reproduktory v přední části opěrek pro ruce. Jako polohovací zařízení je použit TouchPad.

Hardwarové vybavení notebooku Satellite P10 je orientováno především na masivní výkon, a tak nepřekvapí, že v něm nalezneme procesor Intel Pentium 4 podporující technologii HyperThreading. V české nabídce je taktován na 3,06 GHz, ale je možné pořídit i konfiguraci s frekvencí procesoru 3,2 GHz, nebo naopak i o něco "pomalejší". Pro práci používá procesor operační paměť o velikosti 512 MB nebo 1024 MB (opět závisí na konfiguraci notebooku), která může být zvýšena až na 2 GB. Pro ukládání dat slouží pevný disk s kapacitou 60 GB a notebook je vybaven i DVD vypalovačkou, která umí pracovat s formátem DVD-, nebo u vyšších konfiguracích s oběma DVD+ i DVD-. Velmi slibnou kapitolou je grafický výkon, zajišťovaný grafickou kartou nVIDIA GeForce FX Go5600 se 64 MB vlastní video paměti, alternativní konfigurace mají ve výbavě grafickou kartu ATI Mobility Radeon 9700 se 64 MB video paměti. V obou případech se ve spojení s velkým širokoúhlým displejem máme jistě na co těšit. Vzhledem k těmto parametrům však nelze čekat oslňující výdrž při provozu na baterie - podle oficiálních údajů by měl interní Li-Ion akumulátor udržet notebook v provozu po dobu cca. 2 hodin bez připojení k elektrické síti.

Vybavení porty u Satellite P10 je poměrně dobré a zahrnuje rychlé USB 2.0 porty a IEEE 1394 (FireWire), ale také video výstup (S-video) a SD Card slot. Volitelnou součástí notebooku je i modul bezdrátové sítě WiFi standardu 802.11 b/g.

Na noteboocích modelové řady Satellite P10 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP ve verzi Home nebo Professional a samozřejmě i sada utilit a ovladačů od Toshiby a navíc i další užitečný software, zahrnující programy pro přehrávání DVD-videa nebo sadu kancelářských programů. Na svůj výrobek poskytuje Toshiba 2-letou mezinárodní záruku.

Pro koncové zákazníky je k dispozici řada možných konfigurací. V nabídce distributora pro ČR najdeme notebook označený Satellite P10-792, který je osazen procesorem Intel Pentium 4 HT s taktovací frekvencí 3,06 GHz, operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem o kapacitě 60 GB, grafickou kartou nVIDIA GeForce FX Go5600, optickou mechanikou DVD-RW a operačním systémem Windows XP Home. Tato konfigurace je nabízena za doporučenou koncovou cenu 54.590,- Kč bez DPH.

Představení

Diskuse