Toshiba Tecra A2 - nový manager

23. 8. 2004 06:00    Rubrika: Představení    Autor: Radek Pavlis

V polovině srpna se v nabídce Toshiby objevil nový přírůstek řady Tecra. S označením Tecra A2 se tak na náš trh dostává notebook vyšší střední třídy se solidní výbavou, velkým displejem a dobrým výkonem, který je zajištěn použitím technologie Centrino.

Toshiba Tecra A2 - nový manager

Jednoduchý, moderní design nezapře značku Toshiba a nepochybně u zákazníků vzbudí sympatie. Rozměry korpusu jsou přece jen trochu větší - s velikostí 338 x 274 x 27/38 mm a hmotností 2,7 kg už se nejedná o vysoce mobilní zařízení, a tak Tecra A2 najde své uplatnění nejspíš jako snadno přenosná a skladná náhrada stolního PC. Tomu odpovídá i implementace velkého TFT displeje s úhlopříčkou 15 palců a rozlišením XGA, tzn. 1024 x 768 pixelů. Jako polohovací zařízení slouží stejně jako u ostatních výrobků této značky klasický TouchPad.

Notebooky řady Tecra A2 jsou vybaveny kompletní technologií Centrino, což znamená osazení mobilním procesorem Intel Pentium M s jádrem Dothan (2 MB L2 cache) na čipsetu Intel 855GM a ještě doplnění integrovaným modulem bezdrátové sítě Intel PRO/Wireless 2200 standardu 802.11b/g. Alternativně - podle technické specifikace - může být ve výbavě Tecry A2 i procesor Celeron M, tato sestava však ještě v českém ceníku zahrnuta není. Pro zobrazování grafiky slouží integrovaný čip Intel 855 GME využívající sdílenou, dynamicky přidělovanou video paměť o velikosti až 64 MB, který pro provoz standardních kancelářských aplikací i méně náročná multimédia bohatě dostačuje. Ukousne si však část z operační paměti, která v základní sestavě má velikost 256 MB nebo u vyšších konfigurací 512 MB a za příplatek ji lze rozšířit až na 2 GB. Pro ukládání dat je notebook vybaven pevným diskem o kapacitě 40 GB nebo větší a dále disponuje i optickou mechanikou z široké nabídky zahrnující kombinovanou DVD/CD-RW mechaniku nebo duální DVD+/- vypalovačku. Interní Li-Ion akumulátor by měl být schopen udržet notebook v provozu po dobu až 3,7 hodiny bez připojení k elektrické síti.

O možnost připojit další zařízení k notebooku Tecra A2 je postaráno obligátními USB 2.0 porty a dnes již méně častým LPT (paralelním) portem a dále samozřejmě i zásuvkou klasické LAN a modemu. Nechybí ani modul bezdrátové sítě Wi-Fi standardu 802.11b/g.

Na notebooku Tecra A2 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Professional a dále i řada systémových utilit a doplňkového software, mezi kterým nalezneme např. programy pro přehrávání DVD videa nebo vypalování CD a DVD a další. Na tento notebook od Toshiby je poskytována dvouletá mezinárodní záruka.

V současné době je Tecra A2 v distribuci nabízena v konfiguraci s procesorem Intel Pentium M 715 (s frekvencí 1,5 GHz), operační pamětí o velikosti 512 MB, pevným diskem s kapacitou 60 GB, combo DVD/CD-RW optickou mechanikou a modulem Wi-Fi 802.11b/g za doporučenou koncovou cenu 54.990 Kč bez DPH.

Představení

Diskuse