Acer Aspire 4520 - střízlík na doma

6. 8. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Aspire 4520 je menší a přenosnější notebook v novém designu Gemstone. V neokoukaném těle najdeme 14'' displej, platformu AMD (Turion X2), nechybí slušný SATA disk, DDR2 paměti a na takto malý notebook i překvapivá řádka portů a dobrá konektivita. Zajímavé jsou i multimediální schopnosti notebooku, za hlavní přednost však považuji poměr cena/výkon, neboť tento drobek má DKC málo nad 17 000 Kč bez DPH.

Acer Aspire 4520 - střízlík na doma

Design Folio je už u Aceru nějakou chvilku minulostí, a tak se dnes podíváme na zajímavý kousek v designu Gemstone. Přestože notebook má celou řadu zajímavých vlastností, první mě zaujal zmiňovaný poměr cena/výkon, při bližším pohledu pak fakt, že jde o notebook, který se svým způsobem snaží vmáčknout do jedné z mezer na trhu. 14‘‘ displeje jsou přeci jen doménou spíše Thin-and-light notebooků určených do firemní sféry, a obvykle i do trošku jiné cenové hladiny. Aspire 4520 je ale zaměřen svou výbavou spíše do domácností či na multimédia. Uvidíme, jak si povede na trhu. Pokud vám nejde o firemní výhody (zabezpečení apod.), ale trváte na lepší mobilitě (velmi dobře bych si ho uměl představit třeba v batůžku vysokoškolského studenta), mohl by Vás tento Aspire oslovit.

Design Gemstone již asi není třeba příliš představovat, připomenu tedy „čistší“ linie, proti Foliu také možná jednodušší eleganci. Vcelku je tahle stránka notebooku bez jakýchkoli výhrad, podobně i rozměry 342 x 247 x 35 - 38 mm jsou úměrné menšímu displeji, určité výhrady bych měl k hmotnosti 2,5 kg, ale vzhledem k jisté netypičnosti zaměření (a také ceně) notebooku je stále ještě dobrá, rozhodně už umožňuje běžné přenášení v brašně i na větší vzdálenosti.

14‘‘ displej je u domácího přístroje nezvyklý, ale své kvality má. Aktivní technologie je dávno samozřejmostí, rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů) hezkým standardem. Navíc je displej leštěný (CrystalBrite), což je vlastnost, kterou oceníte spíš u shlížení filmu než při práci v terénu. O polohování se stará třítlačítkový touchpad v šedomodré barvě počítače.

Nejspíše kvůli stlačení ceny se Acer rozhodl pro alternativní řešení a procesorem se stal dvoujádrový model od AMD, Turion TK 53 (1,7 GHz, 2x256 kB L2 cache, 1600 MHz HyperTransport, 31 W TDP), čipset je pak (možná malinko překvapivě) od NVIDIA – 630M. Ten obsahuje i integrovanou grafiku NVIDIA 7000M, což sice opět na žádné „pařby“ nevypadá, ale myslím, že oproti třeba konkurenčnímu Intel to krůček kupředu je. Nahrává tomu i to, že grafika má pouze pro sebe alokováno 256 MB paměti, navíc může dynamicky sdílet dalších 640 MB se systémem. V nabízeném modelu je v základu 1 GB RAM ve dvou modulech DDR2.

Přes SATA sběrnici je připojen pevný disk o kapacitě 120 GB, své plotny roztáčí na běžných 5400 otáček za minutu. Optická mechanika je opět standardní SuperMultiDVD vypalovačka, o které toho nelze moc napsat, snad jen to, že vás nijak omezovat nebude, zvládá všechna běžná media. Jako obvykle drží výrobce pod pokličkou informace o baterii, takže prozradí pouze to, že jde o Li-Ion akumulátor se šesti články, nijak nespecifikovanou dobu výdrže určuje na 2,5 hodiny.

Možnosti konektivity jsou na tom přijatelně, snad jen u Wi-Fi je škoda, že podporuje pouze standardy b/g, ale jsou to ty nejpoužívanější, vedle toho je zde jak gigabitový ethernet, tak analogový modem. Bohužel Bluetooth tu nehledejte, je nahrazen jen obstaróžním infraportem. Zato při své velikosti velmi příjemně tento Aspire překvapil počtem portů. Čtyři USB 2.0 už jsou téměř přepychem, sekunduje jim i FireWire (IEEE1394), dále tu jsou oba klasické porty pro rozšíření obrazových možností – externí VGA a S-Video. Dále dvojice audiojacků, Slot PC Card a také čtečka paměťových karet 5v1.

V oblasti zabezpečení se musíte spokojit pouze se softwarovými řešeními, jinak je k dispozici pouze zdířka pro Kensington lock, zato v multimédiích na tom počítač je o poznání lépe. Nejprve vypočtu již zmíněné věci: lesklý širokoúhlý displej, čtečka karet, optická mechanika i externí zobrazování. A vedle toho musím připsat také vestavěnou webkameru (0,3 MPix) a mikrofon.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium, vedle toho dostanete i řadu dalšího, převážně firemního, software a utilit (Acer Gridvista apod.) Záruka platí po dobu 24 měsíců bez rozlišení nakupujícího (tedy pro fyzické i právnické osoby).

Doporučená koncová cena v ČR pro Acer Aspire 4520 v sestavě s procesorem AMD Turion X2 TK53 (1,7 GHz, 512 kB L2 cache, 1600 MHz HT), 1 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 7000M 256 MB, SATA HDD 120 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, FireWire s Win Vista Home Premium je 17 590 Kč bez DPH (20 932 Kč s DPH).

Představení

Diskuse