Acer Aspire 5920G - všechny novinky v jednom

21. 5. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

S novými technologiemi jako by se nám koncem jara roztrhl pytel, a Aspire 5920G jako by je pro všechny recenzenty světa shrnul do jednoho balíčku a tak jim usnadnil práci. Kompletní sada Centrino Santa Rosa, nová grafická karta od NVIDIA osmičkové řady, Windows Vista. Navíc by i pro český trh měla přibýt konfigurace s HD-DVD. Každopádně nejmarkantnější změnou je u tohoto přístroje s přijatelnou cenou pod 40 000 Kč bez DPH změna firemního designu.

Acer Aspire 5920G - všechny novinky v jednom

Přestože ještě čerstvý Aspire má tolik technologických novinek, na první pohled upoutá nejspíše nový desig. Acer ho pojmenoval Gemstone, což je přeložitelné asi jako drahokam. Oproti staršímu Folio designu se vyznačuje menším počtem linek, „čistším“designem se zaměřením spíše na plochu než na přechod materiálů – dokladem toho je striktní oddělení obou barev – bílá pro klávesnici, její okolí a rámeček displeje, šedočerná pro vnější strany. Na mě osobně působí výtvarné řešení sympaticky, uvidíme, jaká bude reakce trhu. Já předvídám dobrou 

Přes nejnovější technologie je Aspire 5920G zaměřen spíše na domácnosti, nejspíše na uživatele, kteří si s technologiemi tykají a svůj notebook používají ve všech možných oblastech, byť multimédia asi budou převažovat. Design Gemstone s 15‘‘ displejem má rozměry 364 x 270,2 x 30,8 - 43,7 mm a hmotnost rovné 3 kg (s osmičlánkovou baterií), což sice není zrovna chvályhodné, ale stále ještě přijatelné.

Displej je pochopitelně aktivní TFT, má výše uvedenou úhlopříčku 15,4‘‘ a dnes standardní širokoúhlé WXGA rozlišení (1280 x 800 pixelů), pro multimediální upotřebení pochopitelně leštěný, u Aceru tomu říkají CrystalBrite technologie.

V notebooku je „mladý známý“ procesor Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), jehož plný potenciál je rozvinut právě díky nové čipové sadě Intel 965PM, která umožňuje spolupráci s rychlejší sběrnicí. Přiznám se, že se těším, až k nám do redakce dorazí první kousek na testy. A přestože u Intel vložili nemalé úsilí i do vývoje grafického jádra, inženýři v Aceru se nachali přesvědčit všemi výhodami, jaké přináší samostatná grafická karta, a sáhli po NVIDIA GeForce 8600M GT, což je plnohodnotná DirectX 10 karta střední třídy, která by měla být pro většinu her naprosto dostačujícím řešením. Vedle inovované architektury čipu je tu totiž 512 MB videopaměti a díku TurboCache technologii může nasdílet karta teoreticky dalších 1792 MB se systémem. To by sice mohlo být použitelné u teoretických osaditelných 4 GB RAM, při aktuálních 2 GB ve dvou DDR2 modulech bych ale doporučil nároky grafiky v BIOSu trošku přiškrtit.

Doba, kdy SATA disky byly novinkou, je dávno za námi, a přestože se plánují technologie na zlepšení práce tohoto nejpomalejšího článku v řetězu PC komponent, zatím se musíte spokojit s nadstandardním standardem s kapacitou 160 GB a rychlostí otáčení datových ploten 5400 ot./min. Optická mechanika je Super Multi DVD vypalovačka, ale i pro ČR se počítá s volitelnou HD-DVD. Otázka je, která z obou konkurenčních technologií (druhou je Bluray) se prosadí. V základní výbavě naleznete osmičlánkový Li-Ion akumulátor, který také trochu vysvětluje vyšší hmotnost notebooku, podle výrobce s ním přístroj vydrží běžet až tři a půl hodiny, k mání je i menší a lehčí baterie šestičlánková.

Co mě na Aceru opravdu potěšilo, jsou možnosti konektivity. K novému čipsetu pochopitelně patří draft N Wi-Fi karta (Intel Wireless WiFi Link 4965AGN), která krom naznačených umí i standard 802.11b, gigabitový ethernet, Bluetooth 2.0+EDR a stále ještě i modem a infračervený port. Čtyři USB 2.0 porty ve spolupráci s jedním FireWire portem obslouží snad všechny běžné periferie, kromě nich tu také máme trojici audiojacků kompatibilní se S/PDIF, a díky grafické kartě také trojici videovýstupů, vedle běžných D-Sub a S-Video se Aspire 9520F pyšní i HDMI. Doplňte si ještě ExpressCard slot a čtečku paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD), Kensington lock a jsme kompletní.

Tedy téměř, vedle volitelné HD-DVD mechaniky si totiž také můžete přát hybridní TV tuner, potom vám ještě další jemu příslušející rozhraní přibudou. Díky tomuto a třeba také webkameře a VoIP telefonu plní Aspire i velmi vysoké multimediální nároky.

K instalaci je na výběr hned ze tří „distribucí“ Windows Vista – Home, Home Premium a Ultimate. Vedle toho se objeví na disku i řada dalšího běžného software – Adobe Leader, Cyberlink Power Producer, NTI CD Maker a pochopitelně i firemní utility.. Záruka je poskytována po dobu dvou let.

Doporučená koncová cena v ČR pro Acer Aspire 5920G v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce 8600M GT 512 MB, SATA HDD 160 GB 5400 ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 4x USB 2.0, FireWire s Win Vista Home Premium je 36 890Kč bez DPH (43 900 Kč s DPH).

Představení

Diskuse