Acer Ferrari 1100 - karbonový monopost jako v F1

26. 11. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nemohu vám zaručit, že jako případní majitelé tohoto Ferrari se budete při pohledu do jeho 12'' displeje cítit jako při průjezdu La Rascasse v Monaku, ale musím připustit, že tento karbonový krasavec nenese název slavného auta bezdůvodně. Je lehký a díky nejvyšší verzi dvoujádrového Turionu X2 a 4 GB RAM také po čertech výkonný. S cenou se vejde do 50 000 Kč bez DPH.

Acer Ferrari 1100 - karbonový monopost jako v F1

U Aceru patří řada Ferrari notebooků k nejvyššímu segmentu, snoubí v sobě jak design, tak i výkon a výbavu, podobně jako sporťáky z Marannella. Šasi je vyrobeno z uhlíkových vláken a na rozdíl od svých předchůdců se Acer téměř úplně vzdal rudé barvy, ta září jen na podsvětlení spínacího tlačítka, jinak jde o kombinaci lesklejší černé a karbonově šedočerné, často s výrazným povrchovým dezénem. A samozřejmě se nezapomnělo ani na erb s černým ořem ve žlutém poli. Rozměry jsou skladné - 304 x 228 x 34 mm, hmotnost činí 1,95 kg „pohotovostní s náplněmi“, tedy včetně baterie, ale bez síťového zdroje. Mobilita je tedy na úrovni a myslím, že i práce v terénu bude celkem bezproblémová, u ještě vyšších nároků už by bylo třeba uvažovat o subnotebooku.

Displej má úhlopříčku 12,1‘‘, o mnoho větší by se do tak malého těla ani nevešel, i když dlužno podotknout, že snad v rámci většího bezpečí a tuhosti víka má přeci jen silnější rámečky. Jinak jsou jeho charakteristiky standardní, rozlišení WXGA (1280 x 800), CrystalBrite povrch, tedy leštěný, až tedy na podsvětlení, neboť o to se starají úspornější a přitom zářivější LED. Jako polohovací zařízení slouží dvoutlačítkový touchpad, vedle něj je pak umístěna čtečka otisků prstů.

Jak už je u notebooků Ferrari zvykem, i pro "jedenáctistovku" nedodal součástky oprávněný král procesorů, ale setkáme se zde s alternativou v podobě AMD + ATI součástek. Procesorem pochopitelně nemůže být žádný jiný model než dvoujádrový AMD Turion 64 X2 TL66 (2,3 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz HT), tedy současná špička firemní nabídky, což je přeci jen věc, která se v thin-and-light noteboocích zaměřených většinou na výdrž příliš často neobjevuje. I čipset dodá AMD a je jím (již přejmenovaná, dříve ATI) AMD M960T s integrovaným grafickým jádrem Radeon Xpress 1250 s až 960 MB sdílené systémové paměti, který se výkonem pohybuje na úrovni Intel GMA X3100 – tedy žádný převrat, ale přehršel výkonu v 2D a i starší hru na něm pustit lze. Jako jeden z mála notebooků je již osazením naplněn současný potenciál paměti: 4 GB ve dvou 2GB modulech znamenají osaditelné maximum a zároveň využíváte vyšší výkon plynoucí z Dual Cannel řadiče. A s rozšiřováním si ještě velmi dlouho nebudete muset dělat hlavu.

Pevný disk má na notebookové poměry královských 250 GB, připojen je pochopitelně přes SATA sběrnici, pouze rychlost otáček výrobce neudává. Optická mechanika mi připravila malinké zklamání tím, že se jedná „jen“ o úplně běžnou SuperMulti DVD DL vypalovačku, která podporuje všechny běžné formáty. Přeci jen už bych se pomalu u té nejvyšší třídy chtěl těšit na Blu-Ray a HD DVD disky. Ale budiž, výtka to není; na druhou stranu je integrovaná optická mechanika oproti předchůdci posun. Akumulátor má šest lithium-iontových článků s výkonem 65 W, podle jinak nespecifikovaných údajů výrobce má vydržet až 4 hodiny dodávat notebooku energii.

Na propojení a komunikaci se také vůbec nešetřilo, Ferrari má úplně všechno, co lze jen čekat: Wi-Fi a/b/g/draft-n, gigabitový ethernet, Bluetooth 2.0+EDR a dokonce i obě „předpotopní“ technologie – FIR (fast infrared) port a analogový modem. V oblasti hardwarových portů je situace už klidnější, najdeme zde, snad i kvůli prostoru, jen ty obvyklé – 3 USB porty, jeden FireWire (IEEE1394), externí VGA a S-Video výstupy, trojici audiojacků, jeden s podporou S/PDIF, čtečku paměťových karet 5v1 (MMC, MS, MS Pro, SD, xD), PC Card slot a také velmi důležitý port pro dokovací stanici. Jedinou výtku bych měl k chybějícímu DVI-D portu s tím, že určitou omluvou je fakt, že na dokovací stanici obsažen být může.

Pro nejvyšší třídu také jen nejvyšší třídu, operační systém je tedy Windows Vista v edici Ultimate 64bit. Ostatní softwarová výbava je stejná jako třeba u TravelMate notebooků, tedy Adobe Reader, CyberLink PowerDVD, Norton Internet Security, NTI CD Maker, NTI Shadow a trial Microsoft Office Ready 2007 a taktéž vlastní utility pro snadnou obsluhu notebooku - Acer LaunchManager, Acer GridVista a Acer Empowering Technology. Záruku poskytuje Acer na 1 rok + 1 rok rozšířená Acer Adventage bez registrace.

Doporučená koncová cena pro Acer Ferrari 1100 v sestavě s procesorem AMD Turion TL66 X2 (2,33 GHz, 1 MB L2 cache, 1600 MHz HT), 4 GB RAM, integrovanou grafikou Radeon Xpress1250, SATA HDD 250 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, BT, 3x USB 2.0 s Win Vista HP je 49 490 Kč bez DPH (58 893 Kč s DPH).

Představení

Diskuse