Acer TravelMate 7720 - 17'' do podniků

10. 9. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

TravelMate 7720 je 17'' notebook s novým šasi ProFile, zaměřený především na podnikové uživatele. Za cenu kolem 28 tisíc Kč bez DPH disponuje platformou Intel Centrino Duo v její nejnovější generaci, numerickou klávesnicí a vším potřebným pro běžnou i náročnější práci. V nabídce jsou konfigurace s dedikovanou i integrovanou grafickou kartou.

Acer TravelMate 7720 - 17'' do podniků

Šasi notebooku má rozměry 400 x 290 x 30,3/43,3 mm a s osmičlánkovou baterií váží 3,8 kg. Tedy z hlediska mobility se jedná o vyšší váhovou a velikostní kategorii. Acer u tohoto modelu dal na úkor přenosnosti přednost příjemnější práci na větší obrazovce a vyššímu výkonu díky většímu prostoru uvnitř šasi. Je to notebook určený na práci na jednom pracovišti s možností přenesení v případě nutnosti, ale rozhodně není vhodný na každodenní nošení. Design šasi je společný pro celou řadu TravelMate, jmenuje se ProFile a obecně vypadá velmi solidně. Notebook je celý vyveden v antracitové barvě (černošedá) a vzhledově se do podniku opravdu hodí.

Displej je dominantou tohoto notebooku, má úhlopříčku 17,1" a širokoúhlé rozlišení WXGA+ (1440 x 900 pixelů). Pro pracovní využití byla zvolena matná varianta. Klávesnice je standardní, má černou barvu a bílé popisky. Podstatný je fakt, že je doplněna o numerickou část. Pod klávesnicí se nachází touchpad se dvěma tlačítky a prostředním čtyřsměrným rolovacím tlačítkem. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit čtyři tlačítka rychlého spuštění nad klávesnicí (prohlížeč, e-mailový klient, Empowering Technology a programové) a dva přepínače pro zapnutí bezdrátových sítí (Wi-Fi a Bluetooth) na přední hraně.

TravelMate 7720 je postaven na platformě Intel Centrino Duo (Santa Rosa) s čipsetem Intel PM965 Express nebo Intel GM965 Express s frekvencí FSB do 800 MHz. Procesorem tak je podle očekávání Intel Core 2 Duo se 4 MB cache druhé úrovně, konkrétně model T7300 s frekvencí 2 GHz. Paměť RAM typu DDR2 o frekvenci 667 MHz má maximum 4 GB, a to ve dvou paměťových modulech DIMM, zakoupit můžete konfiguraci s 1 nebo 2 GB RAM. Grafická karta se odvíjí od použitého čipsetu. S čipsetem PM965 dostanete dedikovanou grafiku AMD ATI Mobility Radeon HD 2400 XT, která disponuje 256 MB vlastní GDDR2 paměti a pomocí technologie HyperMemory si dokáže nasdílet dalších 768 MB paměti RAM (množství nasdílené paměti závisí na celkové kapacitě operační paměti). S čipsetem GM965 dostanete integrovanou grafickou kartu Intel GMA X3100 s až 358 MB sdílené paměti. Dedikovaná ATI podporuje nejnovější rozhraní DirectX 10, integrovaný Intel potom více či méně zvládá hardwarově akcelerovat funkce DirectX 9c. Obě grafiky postačují na 3D grafické rozhraní Aero operačního systému Windows Vista, nicméně pro náročnou grafickou práci nebo hraní nejnovějších herních titulů je vhodný pouze model od AMD.

O ukládání dat se stará pevný disk připojený přes rozhraní Serial ATA. Ten může mít kapacitu až 160 GB a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Data jsou chráněna technologií DASP (Disc Anti-Shock Protection), která v případě silnějších vibrací odstaví čtecí/zapisovací hlavy. Jako optickou mechaniku si můžete zvolit tradiční DVD Super Multi mechaniku s podporou čtení a zápisu na všechna dnes běžná média včetně dvouvrstvých variant a DVD-RAM nebo DVD/CD-RW Combo mechaniku s podporou čtení DVD médií a zápisu pouze na CD. O napájení se stará osmičlánková baterie, která by dle výrobce měla nabídnout výdrž až 3,5 hodiny (pravděpodobně pouze s integrovanou grafikou).

Komunikační výbava zahrnuje standardní 56 kbit/s modem, gigabitový Ethernet, Wi-Fi adaptér a Bluetooth 2.0+EDR modul. Adaptér pro bezdrátové sítě Wi-Fi si můžete zvolit. Buď to může být novější Intel Wireless WiFi Link 4965AGN s podporou Draft-N nebo starší Intel Pro/Wireless WiFi Link 3945ABG s podporou standardní trojice režimů a/b/g. Multimediální výbava je pouze standardní. Jsou to dva reproduktory, integrovaný mikrofon, integrovaná zvuková karta Intel High Definition Audio a webová kamera Acer CrystalEye umístěná v horní části víka displeje. Ta má rozlišení 0,3 Mpixelu.

Rozhraní notebooku zahrnuje ExpressCard/54 slot, PCMCIA slot (Type II), čtečku paměťových karet 5v1 (SD/MMC/MS/MS Pro/xD Picture Card), čtyři vysokorychlostní USB porty, zvukové vstupy/výstupy, infračervený port, FireWire, konektory LAN (RJ-45) a modemu (RJ-11) a dále potom grafické výstupy VGA, S-Video a DVI-D (DVI pouze s dedikovanou grafickou kartou). Přestože je TravelMate směřován do podnikové sféry, model 7720 nedisponuje možností dokování; to se ale u 17'' modelu, u kterého se neočekává žádné aktivnější přenášení, dá snadno pochopit. V oblasti bezpečnosti tento model nabízí pouze hesla BIOSu, fyzický zámek Kensington Lock, již zmíněnou technologii DASP a softwarové šifrování.

S notebookem také dostanete poměrně bohatou softwarovou výbavu. Ta zahrnuje utility od Aceru souhrnně nazvané Acer Empowering Technology (ovládání připojení k počítačovým sítím, power management, zabezpečení, záloha a obnova dat) a dále programy Acer GridVista (pokročilé ovládání oken pro efektivnější práci), Acer LaunchManager (ovládání spouštěcích tlačítek), Adobe Reader, CyberLink PowerDVD, Norton Internet Security, NTI CD Maker, NTI Shadow a trial Microsoft Office Ready 2007. Jako operační systém si můžete zvolit jednu z edic Windows Vista, a to Home Premium nebo Business.

Na českém trhu jsou dostupné dvě konfigurace, které se mírně liší, ale mají stejnou cenu 27 690 Kč bez DPH (32 950 Kč s DPH). Ta s označením TravelMate 7720 zahrnuje procesor Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz), 2 GB operační paměti (2 x 1 GB), integrovanou grafickou kartu Intel GMA X3100, 160 GB pevný disk, Wi-Fi adaptér s podporou Draft-N, DVD Super Multi optickou mechaniku a operační systém Windows Vista Business. Konfigurace s označením TravelMate 7720G se liší v grafické kartě (dedikovaná AMD ATI Mobility Radeon HD 2400 XT), kapacitě operační paměti (1 x 1 GB) a použitém operačním systému (Windows Vista Home Premium).

Představení

Diskuse