VBI Compal HGL30-I4 - zabezpečení i grafika

19. 2. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Tento 14'' modulární widescreen splňuje ambice jak domácího hráče, tak přístroje určeného do firemní sféry nebo pro náročné klienty. Na jedné straně se tak zde setkáme s výkonnou grafikou od NVIDIA nebo webovou kamerou, ale i čtečkou otisků prstů a TPM čipem na straně druhé. A ani další komponenty na stylu neuberou: Core 2 Duo procesor sedmičkové řady, extra rychlý SATA disk i DDR2 paměti. A přitom zde velmi výrazně vysvítá největší přednost VBI notebooků - doporučená koncová cena je 26 510 Kč bez DPH.

VBI Compal HGL30-I4 - zabezpečení i grafika

Černo-šedá kombinace plastů s ostře řezanými liniemi ani na fotografiích nevypadá nijak nápaditě či „draze“, design na mě působí velmi konformně, což je zřejmě úlitba jak šířce zacílené tržní skupiny, tak stlačování nákladů. Na druhou stranu notebook splní asi vše, co má. Nikde ho příliš nepřebývá, rozměry 335 x 255 x 40 mm celkem kopírují velikost displeje, i když zejména tloušťka notebooku by mohla být znatelně menší.

14,1‘‘ displej má rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů), což je dnešní standard. Plocha obrazovky je leštěná, podá tedy lépe barvy a zvýší kontrast, ale může být plná nepříjemných světelných odrazů – problém spíše v terénu než v kanceláři. Hmotnost 2,8 kg už ovšem běžnou práci za pochodu vylučuje a na 14‘‘ notebook je přeci jen trošku velká. Na běžné přenášení v brašně však stěhováka potřebovat nebudete. Dvoutlačítkový touchpad je vyveden ve stříbře stejně jako vnitřní část počítače, obsahuje v sobě navíc i čtečku otisků prstů.

Body, které ztratil Compal při posuzování designu či mobility, má šanci nahradit v kategorii cena/výkon. A tady chytil příležitost za pačesy. Ve své cenové třídě patří jednoznačně mezi ty nejlepší. Procesor Core 2 Duo 7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB) patří mezi výkonnostní top třídu, spojen je s čipsetem 945PM a grafickou kartou NVIDIA GeForce Go 7600, což už je firemní střední třída a těšit se tedy můžete i na lecjakou 3D hru. Má vlastních 256 MB videopaměti a navíc si může pomocí TurboCache technologie po PCI-Express sběrnici ukousnout dalších 256 MB z paměti systémové. Tato RAM má v základu rovný 1 GB, navíc v jediném DDR2-667 modulu, takže druhý slot čeká na rozšíření.

Tak jako řada VBI notebooků, i HGL30-I4 má špičkový mobilní disk Seagate Momentus s kapacitou 100 GB a rychlostí rotace ploten 7200 ot./min, připojený pochopitelně přes SATA-150 rozhraní. U optické mechaniky nelze než utrousit slovíčko „standard“. Super Multi DVD DL vypalovačka je dnes samozřejmostí a zatím jen málokdo chce něco víc. Baterií je Li-Ion článek se šesti buňkami, který se nachází i v řadě dalších VBI notebooků, výrobce udává výkon 53 Wh, dobu výdrže ovšem neodhaduje.

Pojďme se podívat na možnosti konektivity či rozšíření. Co se prvního týče, je na tom tento Compal výborně. Obsahuje Wi-Fi (ovšem bez uvedení standardů) a Bluetooth a také gigabitový ethernet. A jako správně moderně uvažující zcela vynechává modem či IrDA port – jsou již zastaralé (ovšem takový modem vás může v nejhorších chvílích zachránit). Na prvním místě mezi porty samozřejmě stojí USB 2.0, ty jsou zde tři. Jim sekundují audiojacky a videovýstupy – D-Sub a S-Video. V řádce portů pak nalezneme ještě čtečku paměťových karet 4v1 (MMC, MS, MS Pro, SD) a Express Card slot. FireWire ani další „udělátka“ k dispozici nejsou.

Kvůli touze posunout tento notebook do vyšší třídy musel výrobce udělat něco i pro zabezpečení – a vyrovnal se s tímto úkolem na jedničku, protože vedle všech běžných hesel umístil do notebooku i TPM čip a spojil ho s čtečkou otisků prstů, což je dnes asi nejpokročilejší technologie zabezpečení.

Jak už je u VBI notebooků zvykem, o software se postarejte sami. Objednat lze zatím pouze OS Windows XP Home nebo Pro a antivirus AVG, ovšem za cokoli z tohoto si připlatíte. Záruka je na dva roky bez rozlišení uživatele (podnikatel/ fyz. osoba).

Doporučená koncová cena v ČR pro Compal HGL30-I4 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 1 GB DDR2-5667 RAM, grafikou NVIDIA GF Go 7600 512 MB TurboCache, SATA HDD 100 GB 7200 ot./min, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, Bluetooth, bez OS je 26 510 Kč (31 547 Kč včetně DPH).

Představení

Diskuse