HP Compaq 2510p - pírko pro manažery

17. 9. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Compaq 2510p je thin-and-light notebook s minimální hmotností a 12´´ displejem. Mobilita společně s odolností je jeho hlavní devizou, výkon je tomu podřízen, o čemž svědčí nízkonapěťový procesor od Intelu nebo pouze pomalejší disk, ale vyváženo je to například hořčíkovým šasi, integrovanou optickou mechanikou a plnou konektivitou. To vše za doporučených 39 409 Kč bez DPH.

HP Compaq 2510p - pírko pro manažery

HP učinilo rázný krok do oblasti nejmenších notebooků, kde mobilita a výdrž na baterie hrají prim a nad skóre ze syntetických testů uživatelé maximálně zakroutí hlavou. Koneckonců od 12‘‘ notebooku nikdo nečeká herní zážitek, tohle je opravdu pracovní nástroj, který můžete nosit v terénu i několik hodin a ani si toho nevšimnete, žehrat budete spíš na desky s dokumenty než na svůj HP Compaq 2510p.

Design nijak nevybočuje z celé řady – 2510p vypadá prostě jako zmenšenina prakticky kteréhokoli jiného Compaq – čistě černé matné šasi je velmi nenápadné, ale elegantní, je to přeci pracovní nástroj, ne módní doplněk. Ale první pohled neodhalí vše – šasi je totiž zpevněno hořčíkovou slitinou, takže by mělo vydržet i nějakou menší „nehodu“ na cestách. Má rozměry 282 x 213 x 25, to je prakticky menší než list A4. Hmotnost je výborných 1,3 kg.

Na displeji není na první pohled nic zvláštního, přesně zapadá do koncepce přenosného pracovního nástroje – TFT širokoúhlý displej s úhlopříčkou přesně 12,1‘‘ a rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů). Displej je matný, jak se u business notebooku očekává. Zpozornět bychom ovšem měli nad drobnou poznámkou o technologii Ilumi lite – tedy LED podsvícení, které při větším jasu spotřebovává méně energie. Polohovacími zařízeními jsou pak touchpad a trackpoint.

Co notebook „nahání“ na mobilitě, musí ušetřit na výkonu, to je bohužel téměř přírodní zákon. A tak se i v 2510p setkáme s celou řadou výkonových kompromisů, které ale jsou pochopitelné a pro dobro věci. Procesorem je nízkonapěťový Intel Core 2 Duo U7600 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB) a čipsetem „nový známý“ GM965 s nejnovějším integrovaným grafickým řešením GMA X3100, které sice neznamená kdovíjaký výkon na hry, ale také ne kdovíjakou spotřebu a pro práci naprosto dostačuje. A to je důležité. Se systémem může sdílet až 384 MB paměti. RAM je DDR-677, má kapacitu 2048 MB, ovšem pro případné rozšíření je k dispozici pouze jeden slot.

I na pevném disku je znát, že se od něj nečekají přehnané výkony, má kapacitu 100 GB, což není zlé, a zapojení je PATA, ovšem rychlost rotace datových ploten je pouze 4200 ot./min. Připravte se tedy na to, že počítač se občas „zamyslí“. Na druhou stranu je disk usazen v protišokovém slotu. Velkou pochvalu ode mě dostává HP za to, že do takto malého notebooku dostala i optickou mechaniku, navíc nijak „šizenou“, jde o plnokrevnou SuperMulti DVD vypalovačku.

Vzhledem k tomu, že jde o business notebook, byla značná pozornost věnovaná konektivitě. Starají se o ni Wi-Fi karta z Centrino sady Intel (a/b/g) a Bluetooth adaptér, dále gigabitový ethernet a ještě i analogový modem. USB 2.0 porty jsou na notebooku dva, což je na jeho velikost údaj přijatelný, ale rozhodně ne chvályhodný. Nechybí FireWire, externí VGA port (D-Sub) a dvojice audiojacků, slot PC Card I/II a čtečka paměťových karet SmartCard. Zabezpečení je pak realizováno kartami Secure Digital a čtečkou otisků prstů s TPM čipem, jde tedy o nejpokročilejší dnešní řešení. Aby k jeho použití vůbec nemuselo dojít, připoutejte si raději notebook někam pomocí lanka a zámku Kensington, který je k dispozici též.

Jako operační systém je předinstalován Windows Vista Business, HP pochopitelně nabízí i všechny potřebné ovladače a další utility pro zvýšení bezpečnosti (Disk Sanitizer - bezpečné mazání dat z disku), HP Client Manager Interface, Java Card Security a HP ProtectTools.

Doporučená koncová cena pro HP Compaq 2510p v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo U7600 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou GMA X3100, ATA HDD 100 GB 4200 ot., Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 2x USB 2.0, FireWire s Win Vista Business je 39 409 Kč bez DPH (46 897 Kč s DPH).

Představení

Diskuse