HP Compaq 6715s - s AMD pro podniky

30. 7. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

HP Compaq 6715s je notebook střední velikostní a váhové kategorie, který je určen pro nenáročné uživatele - do menšího podniku nebo případně na doma. Je postaven na technologiích AMD, má integrovanou grafickou kartu, dobré možnosti připojení k internetu a široké možnosti konfigurace. S procesorem AMD Mobile Sempron a Windows Vista Home Basic začíná na 15 000 Kč bez DPH.

HP Compaq 6715s - s AMD pro podniky

Šasi notebooku je velice dobře známé. Je vyrobeno z pevného plastu a celé je vyvedeno v tmavých barvách - černé a tmavě šedé. Jeho rozměry jsou 357 x 265 x 34 mm a celý notebook váží 2,7 kg. Jeho design je strohý, ale řekl bych osvědčený a elegantní. Pro domácí uživatele to není nic moc, naopak pro manažery je to výhodou.

Širokoúhlý displej o úhlopříčce 15,4" a rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů) je dodáván ve dvou variantách – matné a lesklé BrightView. Klávesnice má černou barvu a její popisky jsou barvy bílé nebo světle modré (funkce v kombinaci s Fn). Touchpad je také černý, disponuje dvěma tlačítky a při svém pravém okraji má vyznačenou rolovací oblast. Jiné ovládací prvky na šasi nenaleznete.

V modelu 6715s (označení 5 na konci označuje u HP platformu AMD) bylo tradiční Centrino nahrazeno alternativou od AMD. Tedy nejedná se o ucelenou platformu, ale nabídku jednotlivých dobře spolupracujících komponent. Základní deska je postavena na čipsetu AMD M690T a lze jí osadit jedním ze dvou procesorů z opačného výkonnostního spektra: AMD Turion 64 X2, což je vlajková loď od AMD se dvěma jádry, nebo Mobile AMD Sempron, jednojádrový procesor nabízející dobrý poměr cena/výkon. Oba procesory mají technologie AMD PowerNow!, která snižuje spotřebovávanou energii. Grafická karta je integrovaná AMD ATI Mobility Radeon X1250, která si dokáže nasdílet až 512 MB paměti. Je to grafická karta založená na již starších technologiích, ale přesto jistě dokáže podat dobrý výkon. Operační paměť může mít kapacitu maximálně 4 GB, které lze dosáhnout díky dvěma paměťovým slotům, resp. v nich umístěnými moduly. Jedná se o typ DDR2 o frekvenci 667 MHz. S výkonnější verzí procesoru a dostatkem RAM by notebook mohl podávat velmi dobré výkony. Méně RAM a procesor Sempron bude naopak lákadlem pro cenově orientované zákazníky.

Data lze ukládat na 80GB, 120GB nebo 160GB pevný disk, který je připojen přes novější rozhraní Serial ATA a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Optickou mechaniku lze také zvolit. Může to být combo mechanika DVD/CD-RW Combo nebo SuperMulti DL DVD+/-RW a nebo SuperMulti DL DVD+/-RW s podporou technologie LightScribe (vypálení obrázku v odstínech šedi na druhou stranu speciálního média). Baterie typu Li-Ion nabídne výdrž až 3 hodiny a 40 min (nebo až 7 hodin a 45 minut s HP Extended Life nebo až 11 hodin a 20 minut s HP Ultra-Capacity, hodnoty uvedeny dle výrobce).

Komunikační výbava rozhodně není špatná. Je složena ze standardního 56 kbit/s modemu, gigabitové síťové karty, Wi-Fi adaptéru Broadcom (buď s podporou režimů b/g nebo a/b/g) a Bluetooth modulu. Konektorová výbava zahrnuje dva vysokorychlostní USB konektory, zvukový výstup na reproduktory a mikrofonní vstup, dokovací konektor, PCMCIA slot a výstup na externí monitor (VGA). Multimédia byste v tomto stroji hledali marně. Pravděpodobně kvůli snížení ceny a hlavně proto, že nejsou pro dané použití potřeba.

Softwarové příslušenství zahrnuje software od HP (ProtectTools Security Manager a DriveGuard) a bezpečnostní balík Symantec Norton Internet Security. ProtectTools je modulární sada aplikací, pomocí které se dají snadno spravovat vestavěné i volitelné bezpečnostní vlastnosti notebooku. DriveGuard zase chrání data na pevném disku před otřesy a nárazy a snižuje možnost ztráty dat. Jako operační systém lze zvolit Windows Vista v edici Business nebo Home Basic, Windows XP Professional nebo FreeDOS (tedy varianta bez OS :) .

Model 6715s v konfiguraci RU655EA s procesorem Mobile AMD Sempron 3600+ (2 GHz), 1 GB operační paměti, 80GB pevným diskem, SuperMulti DL LightScribe optickou mechanikou a operačním systémem Windows Vista Home Basic stojí 15 480 Kč bez DPH (18 500 Kč s DPH). HP poskytuje standardně jeden rok záruku pro firmy a dva roky pro občany (lze ji rozšířit například na 3 roky NBD – s opravou u zákazníka do druhého pracovního dne).

Představení

Diskuse