Hewlett-Packard Compaq nc4400 - bez optiky na cesty

12. 2. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud bude notebook opravdu mobilní a vydrží dlouho na baterie, jsou lidé, kteří hodně často cestují, ochotni prominout mnoho. A tento Compaq nejenže obojí splňuje, ale navíc mu musíte odpouštět jen velmi málo, prakticky jen chybějící optickou mechaniku. Jinak si užijete výkonu dvoujádrových procesorů - Core Duo jsou tou levnější variantou, pokud chcete víc, můžete mít i Core 2 Duo. K tomu SATA disk, nejrychlejší běžné paměti a hlavně hmotnost 1,8 kg. DKC činí 54 980 Kč bez DPH.

Hewlett-Packard Compaq nc4400 - bez optiky na cesty

Design nc4400 ctí tradici dlouhé řady Compaqů – střízlivou černí nelze nic pokazit. Navíc je praktická a dokonce i elegantní. Černou nikoho neurazíte, ale musíme si přiznat, že přes všecky výhody tomuhle designu, společnému pro celou řadu HP notebooků, chybí trošičku šmrnc – někomu to nevadí, někomu je to jedno a někdo to možná i přivítá.

Plastové tělo notebooku má rozměry 285 x 235 x 30 mm, což naznačuje, že by mohl být více než vhodný na cesty. Toto podporuje i hmotnost 1,8 kg (bez optické mechaniky) a 12‘‘ displej. Ten má rozlišení 1024 x 768 (XGA), což už dnes považuji za podprůměr, ale snad se to odráží v mobilitě. Je matný, ale to je pro displej určený k cestování, kdy se často mění zdroj světla či jeho směr (jízda vlakem ap.), spíše výhoda. A luxusem je senzor světla, který přizpůsobuje jas displeje okolí – praktické hlavně na cestách při provozu na baterie. Ovládání pak probíhá pomocí běžného dvoutlačítkového touchpadu.

Údaje o výkonových součástkách se popisují stále snadněji, i když v tom horším slova smyslu. Se svými Core procesory a Centrino Napa sadou Intel převálcoval veškerou konkurenci, a tak i dnešní odstaveček bude jako vystřižený ze spousty dalších. Pro český trh jsou připraveny tři modely, první s procesorem Core Duo T2400, druhý s T2500 (1,83 a 2,0 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz), třetí nejvýkonnější varianta má novější Core 2 Duo T5600 (1,83 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz). Zde také rozdíly končí. Všechny procesory jsou totiž kompatibilní s čipsety Intel 945, zde verze GM s grafickým jádrem GMA 950, které je zjevně nejlepší variantou do ultrapřenosného notebooku bez ambicí na provozování 3D her – na nc4400 se bude především pracovat! Grafická paměť je pouze sdílená, a to až 224 MB ze systémové RAM, které je ve všech variantách notebooku standardně 512MB a realizovaná právě jedním 667MHz modulem, druhý slot tedy zůstává volný.

Pevný disk je připojen přes SATA rozhraní, a přestože v datasheetu uvádí výrobce více možností, na trhu v ČR jsou všechny modely dodávány s 80GB disky s rotací o rychlosti 5400 ot./min. Jen málo vám mohu říci o optické mechanice – notebook jí totiž nedisponuje. Přesto máte možnost data na zrcadlové nosiče dostat, a to buď přes mechaniku umístěnou v příplatkové docking station, nebo přes externí multibay mechaniku, která navíc umožňuje používat vedle optiky i třeba další disk. S dodávanou šestičlánkovou Li-Ion baterií vydrží notebook v chodu dle údajů výrobce až 5,5 hodiny, s nejsilnější baterií byste se ale měli dostat až na úctyhodných 16 hodin!

Vzhledem k velikosti i určení notebooku výrobce na portech maličko šetřil, ale myslím, že pouze tam, kde to není na škodu. Týká se to především mutimédií, vynahrazuje to ale třeba zabezpečením. Navíc to nejdůležitější, tedy připojení k síti, je bezproblémové. Stará se o něj jak Wi-Fi a/b/g, tak LAN 10/100/1000 adaptér, navíc je k bezdrátovému připojení periferií k dispozici Bluetooth. Tři USB 2.0 porty jsou nezbytné, jeden určitě už kvůli externí optice, nestačí-li vám jejich přednosti, máte tu i jeden FireWire port. Dvojice adiokonektorů se stará o zvuk, klasické D-Sub a S-Video pak o obraz. Zbývá zmínit už jen PC Card slot a port pro dokovací stanici a kapitola portů je uzavřena.

Bezpečnost je vedle mobility druhou hlavní předností tohoto HP. Vedle samozřejmosti, jakou je Kensington Lock, zde najdeme jak patici Secure Digital, tak čtečku otisků prstů a zejména TPM čip. Více už pro bezpečnost z dnešního hlediska udělat nelze – snad jen co nejlépe proškolit uživatele ;-)

Softwarové vybavení notebooku je na úrovni své třídy a výrobce a nelze mu také nic vytknout – jako OS jsou použity Windows XP Pro a nechybí ani řada dalšího software: HP Wireless Assistant, HP Mobile Printing Driver, HP Backup and Recovery Manager, HP ProtectTools Security Manager, Sonic Digital Media, Intervideo WinDVD 5, Adobe Acrobat Reader, HP Help and Support, HP One-Touch Buttons, Symantec Norton Internet Security a HP OpenView Radia Management Solutions. Už v základu je navíc tříletá záruka na opravu včetně vyzvednutí a vrácení bez rozlišení podikatel/nepodnikatel.

Doporučená koncová cena v ČR pro konfiguraci Hewlett-Packard Compaq nc4400 s procesorem Intel Core Duo T24200 (1,83 GHz, 2 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 512 MB DDR2-667 RAM, integrovanou grafikou GMA 950, SATA HDD 80 GB 5400 ot./minbez opt. mechaniky, Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 3x USB 2.0, FireWire s Win XP Pro je 54 980 DPH (65 426 Kč s DPH).

Představení

Diskuse