Lenovo ThinkPad X61s - prcek na cesty

15. 10. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

Lenovo ThinkPad X61s je subnotebook 12'' formátu s hmotností pod 1,5 kg, který je určen pro profesionály vyžadující spolehlivé vybavení na cestách. Vychází z modelu X60, omlazeného o nejnovější platformou Intel Centrino Duo (Santa Rosa). Nabízí nízkonapěťový procesor, integrovanou grafiku, dobré možnosti konektivity a důležité bezpečnostní funkce, to za cenu okolo 40 tisíc Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad X61s - prcek na cesty

Design a šasi notebooku vycházejí z klasické koncepce IBM, tedy pro někoho 'nevzhledná krabice', pro jiného 'užitečná krása'. Šasi je vyrobeno z černého tvrzeného plastu, navíc je uvnitř vyztuženo magnéziovým rámem RollCage. Víko displeje je pak vyrobeno z magneziové slitiny, což zaručuje jeho dostatečnou pevnost, která se u tak malého notebooku vždy hodí. Rozměry těla jsou 265 x 211 x 20 mm a váží 1,33 kg, tedy z hlediska mobility lehký a tenký přístroj.

Jako zobrazovací zařízení slouží 12,1" displej o rozlišení XGA (1024 x 768 pixelů). Ten má matný povrch, který je pro práci vhodnější, a kdyby vám přišel obraz příliš malý, lze ho klávesovou zkratkou jednoduše zvětšit. Černá klávesnice s bílými, respektive modrými popisky samozřejmě musela být zmenšena, nicméně dle našich zkušeností ze staršího modelu X60 se na ní píše velmi dobře. Její uspořádání, typické pro IBM (dnes Lenovo), netypické pro ostatní notebooky, se snaží alespoň částečně nahradit desktopovou klávesnici (např. oddělené Home, PgUp, PgDn, End) a její ovládání je tak intuitivní. Jedinou vadou snad může být jen umístění klávesy Fn až na okraj. Z ostatních ovládacích prvků lze zmínit zejména TrackPoint, který se nachází mezi klávesami G, H a B. Ten nahrazuje častěji používaný touchpad a je doplněn o trojici tlačítek (levé a pravé myši, prostřední rolovací). Nad klávesnicí jsou pak tlačítko Power, tlačítka ovládání hlasitosti a tlačítko ThinkVantage pro spuštění správy nebo obnovy systému.

Po hardwarové stránce je Lenovo ThinkPad X61s postaveno na platformě Intel Centrino Duo. Jako procesor slouží nízkonapěťový model Intel Core 2 Duo L7300 o frekvenci 1,4 GHz, který běží na 800 MHz FSB. Doplňuje ho 1 GB operační paměti typu DDR2-667, který lze rozšířit na maximální 4 GB ve dvou slotech. Grafická karta je integrovaná v čipsetu, jedná se o model Intel GMA X3100, která si dokáže nasdílet až 256 MB hlavní paměti. Celkově by tedy výkon měl stačit na všechny běžné pracovní úkony a zároveň bude notebook dostatečně úsporný pro dlouhou výdrž na baterie.

Pro ukládání dat slouží 2,5" pevný disk o kapacitě 160 GB, který je připojen novějším rozhraním SATA a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Data na něm jsou chráněna technologií Active Protection System. Ta byla jednou z prvních svého druhu a data ochraňuje monitorováním pohybu notebooku a případným odstavením čtecích/zapisovacích hlav (aby nepoškrábaly záznamové médium). Optická mechanika se do těla subnotebooku nevešla, ale lze ji doplnit připojením dokovací stanice ThinkPad X6 UltraBase. Tato dokovací stanice disponuje šachtou Ultrabay, do které lze vložit buď zmíněnou optickou mechaniku (Combo nebo DVD Super Multi), pevný disk nebo přídavnou baterii. Stanice je navržena tak, aby ji bylo možné nosit s notebookem sebou. Práci bez připojení k síti umožňuje čtyřčlánková Li-Ion baterie, která by dle údajů výrobce měla umožnit přes tři hodiny práce.

Komunikace a zabezpečení jsou jedny z nejdůležitějších parametrů pracovního nástroje, jakým subnotebook ThinkPad X61s jistě je. Vybaven je standardním 56 kbit/s modemem, Gigabit Ethernetem (Intel PRO/1000), Wi-Fi adaptérem podporujícím režimy 802.11 a/b/g (Intel 3945) a Bluetooth modulem. To jsou všechny dnes běžné a možné komunikační technologie. Bezpečnost byla vždy silnou stránkou notebooků ThinkPad a výjimkou není ani tento model. Základem bezpečnosti je šifrovací čip TPM (Trusted Platfrom Module) a snímač otisků prstů pro autentizaci uživatele. Toto základní vybavení je dále podpořeno velmi kvalitním balíkem bezpečnostního softwaru pro nastavení šifrování, autentizace a zálohování.

Naopak multimédia jsou v tomto stroji zbytečná, a proto v něm naleznete jenom zvukovou kartu s výstupem a mikrofonním vstupem a jeden (mono) reproduktor. Portová výbava zahrnuje tři vysokorychlostní USB porty, FireWire, dokovací konektor, paralelní port (dnes již velmi málo vídaný), VGA výstup na externí monitor a PCMCIA slot pro rozšiřovací karty.

Jako operační systém se k tomuto subnotebooku dodává Windows Vista Business. Další podporované operační systémy jsou Windows 2000, Windows XP Home Edition, Windows XP Professional, Windows Vista Home Premium a DOS 2000 (pouze limitovaně). Softwarová výbava je bohatá a zahrnuje užitečnou sadu různých utilit pod souhrnným názvem ThinkVantage. Tyto utility vám umožní nastavit různé součásti počítače, spravovat ho a zajistit jeho bezpečnost a ochranu dat.

Konfigurace Lenovo ThinkPad X61s (UK427XX), která na našem trhu stojí 41 280 Kč bez DPH (49 123 Kč s DPH), zahrnuje procesor Intel Core 2 Duo L7300, 1 GB DDR2 operační paměti, integrovanou grafickou kartu Intel GMA X3100, 120 GB pevný disk a operační systém Windows Vista Busines. Standardní záruka je 3 roky Carry-in, ale tu lze samozřejmě rozšířit a připlatit si za nadstandardní služby.

Představení

Diskuse