Lenovo ThinkPad Z61p - 2,3 miliónů pixelů v titanu

30. 4. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Nový ThinkPad z širokoúhlé řady Z potěší nejen grafiky pracující s CAD/CAM softwarem - jeho 15,4" displej totiž disponuje ohromným rozlišením a stojí za ním grafická karta od ATI s certifikací pro Open GL. Výkon navíc dokresluje procesor Core 2 Duo, 2GB RAM a nebo titanové víko. Celý notebook přitom váží ještě přijatelných 2,9 kg. Ovšem na cenovce uvidíte částku 67 500 Kč bez DPH.

Lenovo ThinkPad Z61p - 2,3 miliónů pixelů v titanu

Thinkpady byly vždycky téměř synonymem pro profesionální notebook pro firemní využití. ThinkPad Z61 se tohoto drží a je to na něm znát. Vzhledem k celkem konvenčním rozměrům i váze, ale obsažené nekonvenční grafice, se jedná o zajímavý kompromis mezi mobilitou a výkonem pro uživatele, kteří pracují s náročnými grafickými aplikacemi. První dojem z černého těla notebooku o rozměrech 357 x 262.5 x 37 mm je jednoznačný. Střízlivá elegance černé pracovní plochy a těla notebooku obohacená o luxus naznačující titanové víko displeje. K tomu hmotnost 2,95 kg.

Displej má sice úhlopříčku „jen“ 15,4‘‘, což pro profesionální grafiku může být někdy trošičku limitující, ale vynahrazuje to vysoce nadstandardním rozlišením WUXGA (1920x1200 pixelů). Další zajímavostí, byť vlastní téměř všem ThinkPadům, je zdvojené ovládání kurzoru. Jednak běžný dvoutlačítkový touchpad, ale navíc i trackpoint se svou vlastní sadou tří tlačítek.

V útrobách notebooku tepe na svých 2 GHz procesor Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), navíc díky čipsetu Intel 945PM je doplněn dedikovanou grafickou kartu, konkrétně ATI Mobility FireGL V5200. Jedná se o ATI Mobility Radeon X1600 se speciálním BIOSem a drivery certifikovanými pro profesionální OpenGL software. Má tedy vlastních 256 GDDR3 MB paměti, 12 pixel pipelines a podporuje kompletní Shader 3.0 modely. Připojena je pochopitelně pomocí PCI Express x16 sběrnice. Přestože tyto hodnoty svědčí o nemalé hrubé síle, optimalizována je karta především na práci s grafickými modely (CAD aplikace, 3D modelování apod.) a s některými náročnými hrami mohou být drobné potíže, byť netkví přímo ve výkonu. Další místo, kde je Z61p pěkně „nadupaná“, je systémová paměť. Přestože si nebude nic ukusovat grafická karta, nadělil nám výrobce hned 2 GB RAM ve dvou 1GB DDR2-667 modulech.

SATA disk má sympatickou kapacitu 100 GB, a i když už se toto stává dnešním standardem, pořád můžeme být spokojeni, a to i proto, že se jedná o 5400otáčkový model. I optická mechanika je na úrovni dneška, tedy Super Multi DVD vypalovačka. Baterie je jako obvykle Li-Ion (kdy už budou palivové články…) a s dodávaným šestičlánkovým modelem slibuje výrobce výdrž přes čtyři hodiny, což by vzhledem k užitému hardware bylo velmi dobré.

Propojitelnost je pochopitelně u notebooku pro profesionální nasazení docela zásadní kategorie. Z61p si nevede vůbec špatně. Pro připojení k síti je zde Wi-Fi Intel 3945 a/b/g a gigabitový internet, navíc i analogový modem (pro případ nouze  ). A nechybí ani obě možnosti pro bezdrátové připojení periferií, tedy jak Bluetooth, tak postarší infrared port. USB porty jsou na notebooku tři, což považuji za nejmenší přijatelný počet, usmiřuje mne přítomnost jednoho FireWire (IEEE1394) portu. Po dvojici portů je i pro „smyslová interface“, tedy zvukové (in, out) a obrazové (D-Sub a S-Video) porty. Přestože toto není vůbec špatná sestava, u profi grafického notebooku bych přeci jen rád viděl DVI výstup. Zapomenout ale nesmím na veledůležité port pro dokovací stanici, která nabídne řadu rozšíření, a také na čtečku paměťových karet (MMC, MS, SD, xD). Naposled zbývají sloty PC Card a ExpressCard, která na boku přístroje jsou také.

Přestože notebook se zaměřením směrem ke grafice nabídne i slušnou multimediální paletu, vzhledem ke korporátnímu nasazení je pro něj důležitější bezpečnost. Jejím základem je čtečka otisků prstů a ThinkVantage bezpečnostní systém. Nechybí ani ochrana pevného disku a samozřejmě běžná sada hesel.

Záruku poskytuje výrobce po dobu tří let, jen na baterii je pouze jednoletá. Operačním systémem jsou Windows XP Professional, ovšem i Visty zvládne tento ThinkPad bez nejmenších problémů. A dostanete i celou řadu dalšího software, jmenujme například Adobe Leader, Diskeeper Lite, InterVideo WinDVD a WinDVD Creator, Sonic RecordNow, PC-Doctor, Symantec Client Security a kompletní ThinkVantage nástroje a utility.

Doporučená koncová cena v ČR pro notebook Lenovo ThinkPad Z61p s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB DDR2-533 RAM, grafikou ATI Mobility FireGl V5200 s 256 GDDR3, HDD 100 GB, Wi-Fi, gigabit ethernet, Bluetooth, 3x USB 2.0, FireWire, Super Multi DVD a Win XP Pro je 67 490 Kč bez DPH (80 313 Kč s DPH).

Představení

Diskuse