Sony Vaio VGN-SZ4X - dvě grafiky v karbonu

23. 4. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Vaio VGN-SZ4X patří ke špičce mobilního trhu a tomu odpovídá jeho výbava. Krom očekávatelného procesoru Core 2 Duo a 2 GB RAM se setkáme s tělem z uhlíkových vláken, TPM čipem zajišťujícím bezpečnost a LED podsvícením displeje. Specialitkou je pak dvojice grafických čipů. A přitom i s optickou mechanikou a 13'' displejem váží tento notebook jen 1,7 kg. A na cenovce zůstala hodnota 56 700 Kč bez DPH.

Sony Vaio VGN-SZ4X - dvě grafiky v karbonu

Vaio je bezesporu další designový přístroj se zaměřením na vysoký management, který v sobě spojuje jak nadstandardní výkon, tak technologické výstřelky a propracovaný design. Přístroj je celý v černé barvě, na víku má charakteristické logo, které hned napoví, že v ruce nedržíte lecjaký výrobek, naopak bude hezky ladit s kabelkou od Vuittona či klíčky od mercedesu :-). Tělo je vyrobeno z uhlíkového kompozitu, který zajišťuje podstatně větší tuhost, je lehčí a ještě lépe odolává poškrábání. Při rozměrech 315 x 234,3 x 21,8 - 32,6 má i s optickou mechanikou a baterií hmotnost 1,69 kg.

Úhlopříčka displeje má rozměr 13,3 palce, což je ještě velmi dobrý kompromis mezi velikostí těla notebooku a velikostí zobrazovací plochy. Rozlišení je klasické WXGA, tedy 1280 x 800 obrazových bodů. Krásnou technologií je použití diod (LED) pro podsvícení displeje – výsledkem má být vyšší svítivost a rovnoměrnější rozložení světla při nižší spotřebě a také menší tloušťce displeje, a tak i celého víka. Mimo to ještě musím říct, že displej disponuje technologií X-black, je tedy leštěný (glare). Polohovacím rozhraním je klasický dvoutlačítkový touchpad, na pozici třetího tlačítka je navíc čtečka otisků prstů.

Celý notebook je poháněn intelovském procesorem Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), který patří do nejvyšší řady, a tak nebude mít s žádným programem příliš mnoho práce. Použitým čipsetem je starý známý Intel 945GM, který obsahuje grafické jádro a může sdílet až 224 MB RAM. Je tu však jedno „ale“. Protože integrované grafiky se obecně vyznačují nedobrým výkonem, ale zato výbornou spotřebou, a jejich dedikované sestřičky to mají naopak, u Sony navázali na dobrou tradici a dali uživateli volnost při výběru aktuálně nejlepšího řešení. V notebooku je totiž instalována také grafika NVIDIA GeForce Go 7400 a mezi ní a integrovaným řešením uživatel může přepínat. Go7400 může celkově využívat až 335 MB paměti. Naštěstí je kde brát, protože tohle Vaio se jako jeden z mála notebooků už v základu dodává s 2 GB RAM, jde samozřejmě o 1GB DDR2-533 moduly.

Pevný disk je samozřejmě SATA, má nadprůměrnou kapacitu 120 GB a rychlost otáčení ploten je 5400 ot./min., takže uspokojí i při náročnějším použití. Velké plus ode mě dostává Vaio za optickou mechaniku, určitě ve vztahu k celkové hmotnosti. Jedná se o klasickou Super Multi DVD DL mechaniku, která si poradí se všemi druhy disků včetně DVD-RAM. Baterie je lithium-iontová, dalšími informacemi výrobce šeří, dokonce ani neslibuje, že se jedná o nevýbušný model ;-) Pouze slibuje 270 provozu minut při práci s integrovanou grafikou.

V rámci připojení k sítím je zde pro bezdrátový přenos dat Wi-Fi karta a/b/g a Bluetooth, po drátě pak můžete jak po starém modemu, tak podobně zastarávajícím 10/100 LAN adaptéru, přeci jen by bylo stylovější použít gigabitový ethernet. Situace u portů je naštěstí o něco příznivější, i když místo pro kritiku si najdu - i u nejmobilnějších přístrojů mi dva porty USB 2.0 přijdou málo, tři je podle mě minimum pro bezproblémové užívání. Zde se však musíte spokojit právě jen s tou dvojicí. Naštěstí je zde alespoň FireWire port, dvojice audiojacků, VGA výstup (D-Sub). Rozhraní ještě doplňuje čtečka paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD, xD) a PC Card slot stejně jako ExpressCard slot. Trochu chudší nabídku naštěstí zachraňuje port pro dokovací stanici, která může nabídnout další rozšíření.

Naopak silnou stránkou Vaia bude bezpečnost, kde se cení především kombinace TPM čipu a již zmiňované čtečky otisků prstů, ale jsou tu i všechna klasická hesla a navíc ochrana HDD a také Kensington lock. I v multimediích nasbírá VGN-SZ4X nějaký ten bodík, třeba díky vestavěné webkameře a mikrofonu, takže IP telefonii nic nebrání.

Záruka je standardně 24 měsíců. A abych nezapomněl na softwarovou výbavu, operačním systémem jsou Windows Vista Business, další přehršle programů jsou přiloženy: SonicStage, DVgatePlus, WinDVD, Adobe Photoshop Elements, DVD Easy Media creator, Adobe Acrobat Standard, MicrosoftWorks 8.5, Norton Internet Security, VAIO Recovery nebo Infineon TPM Professional Package.

Doporučená koncová cena v ČR pro notebook Sony Vaio VGN-SZ4X s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB), 2 GB DDR2-533 RAM, grafikou NVIDIA GeForce GO 7400 + Intel GMA 950, HDD 120 GB, Wi-Fi, LAN 10/100, Bluetooth, 2x USB 2.0, FireWire, Super Multi DVD a Win Vista Bussiness je 56 692 Kč bez DPH (67 463 Kč s DPH).

Představení

Diskuse