Toshiba Portégé R400 - hořčíková a úsporná

10. 4. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba Portégé je řada lehkých tenkých notebooků a tabletů. A právě do druhé kategorie patří luxusní model R400. S otočným 12'' displejem s LED podsvícením a nízkonapěťovým Core Duo procesorem jde o opravdu mobilní lahůdku, s hmotností 1,7 kg můžete tento designový kousek z hořčíku nosit kamkoli. Doporučená cena pak činí 66 500 Kč bez DPH.

Toshiba Portégé R400 - hořčíková a úsporná

Tablety Portégé R400 jsou mířeny na špičku trhu s těmito přístroji, tomu pochopitelně odpovídá i cena. Pojďme se podívat, co za ni dostaneme. Povrch dává tušit, že jsme opravdu vysoko. Design R400 patří jednoznačně mezi několik nejhezčích přístrojů na trhu. Ostré linie, elegantní design, vyvážené kontrasty černočerné a stříbrné musí zalahodit snad každému oku. Konstrukce, byť design je na prvním místě, ovšem nezanedbává ani fakt, že jde o nejmobilnější nasazení – pouzdro notebooku je vyrobeno z odolných hořčíkových slitin, které jsou výrazně pevnější i tvrdší při zachování skvělé hmotnosti. Tablet totiž váží 1,72 kg při rozměrech 304 x 239,5 x 29,9-31,9 mm. To už je hmotnost, která Vám dovolí pracovat s notebookem jen v jedné ruce.

Rozměry poměrně věrně odpovídají použitému 12,1‘‘ displeji, ten má tedy jen tenký rámeček. Použitý je jeden nejlepších z firemní nabídky. A zde už můžeme zaznamenat první technologický šperk skrytý v R400, protože tento displej s rozlišením WXGA (1280 x 800 pixelů) a lesklým (glare) povrchem má LED podsvícení. Světloemitující diody mají mnohem lepší svítivost při nižší spotřebě –a to v terénu jistě oceníte. Kromě leštění je povrch displeje vybaven i antireflexní vrstvou (jako možná máte např. na dioptrických brýlích), která by měla rapidně snížit odlesky při nevhodných okolních světelných podmínkách. K ovládání kurzoru slouží jednak dvoutlačítkový touchpad, jednak digitální pero.

Portégé jako řada je navržena především pro mobilitu, a u R400 to platí dvojnásob. Nemůžeme tedy očekávat žádný přehnaný výkon, ale zde se ani s nějakým výkonovým nasazením nepočítá, notebook je optimalizován především pro práci s internetem, dokumenty nebo prezentacemi, a tomu je také přizpůsoben jeho hardware. Srdcem je nízkonapěťový ULV procesor Intel Core Duo U2500 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB, 9 W TDP), spřažený je celkem pochopitelně s GM variantou starého známého čipsetu Intel 945. To značí, že grafika bude integrovaná, tedy Intel GMA 950 s až 224 MB dynamicky sdílené paměti. To přesně odpovídá zaměření notebooku: nevelký, ale dostačující výkon s důrazem na energetickou nenáročnost. Paměť je ve dvou DDR2-533 modulech po 512 MB, každý si tedy spočítá, že má 1 GB RAM :-) Výhodou je zapojení do Dual Channelu, nevýhodou pak obtížnější budoucí upgrade.

U pevného disku Toshiba trochu šetří informacemi, na jejím webu lze dohledat pouze kapacita, a ta činí 80 GB, pokud se zapátrá hloub, zjistíme, že se jedná o nepříliš používaný superlehký 1,8‘‘ disk s PATA rozhraním a 4200 ot. za min. Optická mechanika je trošku slabinou tohoto počítače, nejenže žádnou nemá, ale chybí mu i FireWire port (nejrychlejší běžně dostupný) i nějaký firemní port pro docking station. Navíc disponuje jen dvěma USB porty, takže externí optika a myš a třeba flashka jsou už trochu hodně. Baterie je typu Li-Ion, a opakuje se situace jako u HDD – podle informací mimo web Toshiby by se mělo jednat o šestičlánkovou baterii s kapacitou 4700 mAh, a ač výrobce dobu výdrže neudává, určitě se bude pohybovat v řádu hodin, zcela osobně a subjektivně bych typoval, že díky extrémně úspornému CPU a LCD klidně i nad šesti hodinami.

Co se týče propojení a připojení, situace je "taková obojaká". Konektivita je perfektní, Wi-Fi a/b/g, Bluetooth a gigabitový ethernet. Starší zařízení jako modem či infraport už majitele R400 zajímat nemusí. Je-li to dobře či špatně nechám na Vás. Jednoznačně horší situace je ale mezi porty. I když rozumím tomu, že podobný stylový notebook s minimální hmotností a úzkou oblastí pracovního nasazení nemusí mít kdo ví co, pouze dva USB 2.0 porty a současná absence FireWire (a optické mechaniky) mi přijdou jako povážlivá záležitost (viz výše). Dále notebook disponuje už jen výstupem na externí monitor (D-Sub), dvojicí audiojacků a slotem PC Card. To je bohužel vše.

Naštěstí Portégé R400 nasbírá body v jiné, také důležité oblasti – totiž v zabezpečení. Je totiž na špičkové úrovni, obsahuje jak čtečku otisků prstů, tak TPM čip. Vedle tohoto má i další zajímavosti – třeba patentovaný kloub pro LCD nebo maličký sekundární stavový displej na čelní straně.

Už standardně je Toshiba dodávána s Windows Vista Ultimate Edition, tedy špičkou v ledovci Vist, a i další vybavení je na odpovídající úrovni: předně to jsou utility v Toshiba EasyGuard, které se starají o nastavení a zejména bezpečnost notebooku, dále dostanete InterVideo WinDVD, Toshiba Disc Creator, Norton Internet Security 2007 Trial, Connectivity Doctor a manager připojení ConfigFree. Záruka platí po dobu tří let mezinárodně a bez rozlišení uživatele.

Doporučená koncová cena v ČR pro Tablet PC Toshiba Portégé R400 s procesorem Intel Core Duo U2500 (1,2 GHz, 2 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 1 GB DDR2-533 RAM, grafikou Intel GMA 950, PATA HDD 80 GB (1,8‘‘),Wi-Fi, LAN 10/100/1000, Bluetooth, 2x USB 2.0, s Win Vista Ultimate Edition je 66 552 Kč bez DPH (79 197 Kč s DPH).

Představení

Diskuse