Toshiba Satellite P200-10C - stylový DTR

11. 6. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Toshiba Satellite P200 je nová generace DTR notebooků určená především pro domácí a multimediální nasazení. Díky dedikované grafické kartě od NVIDIA si na ní zahrajete i lecjakou náročnější hru, do další výbavy tohoto 17'' widescreenu patří také procesor Intel Core 2 Duo, 250GB harddisk, vše, co je potřeba ke kvalitní konektivitě, a také všudypřítomné Windows Vista. Výsledná cena pak přesahuje 40 000 Kč bez daně.

Toshiba Satellite P200-10C - stylový DTR

P200 je DTR notebook, jak má být. Technologicky sice není na samotné špici, ale kromě nejnáročnějších technokratů si stejně všichni přijdou na své. Design nijak zvlášť nevybočuje ze zaběhlých linií Toshiby, kombinuje černou barvu z vnějšku a na rámečku displeje, stříbrnou pak má pro klávesnici a okolní plochu. Rozměry notebooku jsou poměrně královské - 399 x 288 x 36-46,5 mm, což spolu s hmotností 3,27 kg dává tušit, že o malého drobečka zrovna nepůjde. Přestože více než tři kilogramy jsou pro přenášení už téměř naprosto nevhodné, nemám to tomuto notebooku za zlé. Pro časté přenášení ani určen není, ale pokud pojedete autem na chatu nebo i dovolenou, můžete si sebou vzít svůj počítač, který v sobě spojuje výhody ze světa mobility i desktopového výkonu.

TFT displej má, jak už napovídají výše uvedené rozměry přístroje, úhlopříčku 17‘‘, rozlišení je navíc celých 1440 x 900 bodů, jde tedy o širokoúhlou obrazovku vyrobenou TruBrite technologií, tedy s leštěným povrchem. K ovládání kurzoru slouží obvyklý touchpad, ale vzhledem k nasazení notebooku se většina uživatelů stejně asi spolehne na komfortnější myš.

U DTR přístrojů se očekává sice větší hmotnost či rozměry, ale musí být také vyvážena patřičnou dávkou výkonu. U Toshiby na to šli mazaně, zvolili kompromis mezi jedním z novějších procesorů řady Core 2 Duo, T7200 (2 GHz, 533 MHz FSB, 4MB L2 cache) a předposlední generací čipsetů – konkrétně Intel 945 Express, zde ve variantě PM, neboť i grafická karta je dedikovaná – to především kvůli výkonu. A je pravdou, že NVIDIA GeForce Go 7600 s 256 MB vlastní a dalším čtvrtgigabytem sdílené paměti už rozhýbe kdejakou hru. Systému disponuje 2 GB RAM, kterou tvoří dva 1GB moduly DDR2-667.

U paměťových médií se žádné velké překvapení nekoná, jedinou zvláštností je 250 GB kapacity pevného disku, ale u DTR notebooku to nic speciálního není, radostně bych mával rukama třeba nad dvojicí disků v RAID nebo něčím podobným, takto jen konstatuji, že se jedná o SATA disk, další údaje (rychlost otáčení ploten nebo rozměry výrobce neuvádí. A u optické mechaniky je to ještě jednodušší, Super Multi DVD vypalovačka je absolutním standardem. Bohužel poměrně skoupý na informace je výrobce u baterie, o které se dozvíme pouze to, že je lithium-iontová. Pokud bude v Čechách prodávaný model odpovídat i americkým specifikacím, šlo by o šestičlánkový 4000mAh akumulátor.

Možnosti konektivity jsou na úrovni doby, tedy intelovská Wi-Fi standardů a/b/g/draft-n, LAN adaptér je však bohužel pouze do 100Mbps. Přítomen je i adaptér Bluetooth a také modem, postarší IrDA port výrobce vynechal. Základem pro připojování periferií, jsou dnes už vždy USB 2.0 porty, zde jsou čtyři, což je i u DTR notebooku už přijatelný počet, navíc je k dispozici i FireWire (IEEE 1394). Dále oba klasické videokonektory (D-Sub a S-Video), ale digitální rozhraní už mi trochu chybí. Zapomenout nesmím ani na dvojici audiojacků, čtečku paměťových karet (MMC, MS, MS Pro, SD, SD-IO, xD) a na slot ExpressCard. Z multimediálních prostředků se pak sluší připomenout integrovanou webkameru a nebo třeba značkové reproduktory Harman Kardon. Naopak zabezpečení je pouze marginální, v podstatě se musíte spolehnout pouze na softwarová řešení.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows Vista Home Premium, přibalen je i další software, například InterVideo® WinDVD™ či Norton Internet Security™ 2007. Toshiba přidává ještě vlastní softwarová řešení pro rychlejší a pohodlnější práci v systému. Záruku poskytuje výrobce po dobu jednoho roku, pro fyzické osoby pak ze zákona po dobu let dvou.

Doporučená koncová cena v ČR pro Toshiba Satellite P200 v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T7200 (2 GHz, 4 MB L2 cache, 533 MHz FSB), 2 GB RAM, grafikou NVIDIA GeForce GO 7600 256 MB, SATA HDD 250 GB, Super Multi DVD, Wi-Fi, LAN 10/100, Bluetooth, 4x USB 2.0, FireWire s Win Vista Home Premium je 42 828 Kč bez DPH (50 965 Kč s DPH).

Představení

Diskuse