Toshiba Tecra A9 - business třída z Japonska

20. 8. 2007 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Janeček

Toshiba Tecra A9, nástupce řady A8, je nový business notebook střední velikostní a váhové kategorie postavený na platformě Intel Centrino (Santa Rosa) s integrovanou grafikou a důrazem na bezpečnost (fyzickou i informační). Nabízí vše potřebné za cenu okolo 35 000 Kč bez DPH.

Toshiba Tecra A9 - business třída z Japonska

Notebook na první pohled vypadá velmi solidně, je vyveden v kombinaci stříbrné a černé barvy s převahou stříbrné a šasi by mělo být dostatečně pevné i pro cestovní použití (Toshiba se chlubí důsledným testováním a konstrukcí Shock Protection Design, která chrání důležité komponenty v případě pádu). Rozměry notebooku jsou 366 \xD7 268 \xD7 30/38,9 mm a v základní výbavě váží 2,88 kg. Jedná se tedy o notebook střední velikostní kategorie, který má v zadní části poměrně vysoký profil, a jeho váha patří k průměru (ale moc často bych ho přenášet nechtěl).

Toshiba do tohoto modelu zvolila displej o dnes často vídané úhlopříčce 15,4". Toto LCD má velké rozlišení WSXGA+ (1680 x 1050) pixelů, což pro některé oči může být až příliš mnoho, ale pro práci to poskytuje příjemně velký prostor. Klávesnice má barvu černou, jednořádkový Enter, funkční klávesy oddělené po čtveřicích, klávesy Home, PgUp, PgDn a End ve sloupci při pravém kraji a klávesu Fn mezi levým Ctrl a Win. Výhodou je její odolnost proti polití. Kurzor myši lze ovládat touchpadem i trackpointem (systém zvaný DualPoint), obě zařízení mají k dispozici dvě tlačítka (nad a pod touchpadem). Po levé straně klávesnice pak jsou ještě další tlačítka.

Model A9 je postaven na platformě Intel Centrino Duo v jeho nejnovější generaci (Santa Rosa). Čipset Intel GM965 Express je doplněn procesorem Intel Core 2 Duo (800 MHz FSB), integrovaným grafickým čipem Intel GMA X3100 s až 358 MB sdílené paměti a standardně 2 GB operační paměti, kterou lze rozšířit až na 4 GB (ve dvou modulech). Podporovány jsou nejmodernější paměti DDR2 o efektivní frekvenci 667 MHz a dvoukanálový režim práce. Tato kombinace poskytne velmi vysoký výkon dostatečný pro běžné i náročnější pracovní využití a delší výdrž na baterie díky integrovanému grafickému řešení.

Pevný disk je chráněn proti ztrátě dat, a to v prvé řadě tlumením nárazů a v druhé řadě monitorováním polohy ve třech osách, kdy se v případě rychlého pohybu 'zaparkují' čtecí a zapisovací hlavy. Disk má kapacitu hezkých 160 GB, je připojen přes novější rozhraní Serial ATA a jeho plotny rotují rychlostí 5400 ot./min. Optická mechanika je typu DVD Super Multi s podporou čtení a zápisu na všechny typy CD a DVD médií včetně dvouvrstvých variant. Baterie je samozřejmě typu Li-Ion a má kapacitu nadprůměrných 5100 mAh (šestičlánková). V nabídce Toshiby lze zakoupit také baterie s vyšší kapacitou – devítičlánkovou 7050 mAh a dvanátičlánkovou 8800 mAh.

Komunikační výbava vypadá také velmi slibně. Zahrnuje standardní 56kb/s modem, gigabitovou síťovou kartu, Wi-Fi adaptér Intel 4965AGN podporující všechny režimy standardu 802.11, tedy a/b/g i návrh Draft-N, a Bluetooh modul. Co se týče multimediální výbavy, tak ta zahrnuje dva reproduktory umístěné nad klávesnicí, mikrofon, integrovanou zvukovou kartu HD Audio a čtečku paměťových karet 7v1 (SD, MS/MS Pro, MMC, xD, SD IO, Mini SD).

Na těle notebooku naleznete sériový port, tři vysokorychlostní USB porty, konektory modemu a pevné sítě (RJ-11 a RJ-45), výstup na reproduktory a mikrofonní vstup, výstup na externí monitor (VGA) a konektor pro připojení port replikátoru. Funkce notebooku můžete rozšířit pomocí karet do PCMCIA slotu, volitelně lze mít i ExpressCard slot. Protože řada A9 je cílena zejména pro podnikové uživatele, bylo myšleno i na bezpečnost. Ta zahrnuje snímač otisků prstů (na pravé straně pod klávesnici) a šifrovací čip TPM.

K notebooku dostanete také širokou softwarovou výbavu zahrnující Connectivity Doctor, Toshiba Bluetooth Stack, Toshiba Bluetooth Monitor, InterVideo WinDVD (softwarový DVD přehrávač), Toshiba Disc Creator (vypalovací program), obligátní Norton Internet Security 2007 (bezpečnostní balík s předplatným na 90 dní), balíček Toshiba Value Added, Toshiba Security Assist, Toshiba Assist, 60denní trial Microsoft Office Professional 2007, ConfigFree (správa připojení k počítačovým sítím) a konzoli pro správu od Toshiby. K tomuto modelu se jako operační systém dodává Windows Vista Business.

Ke všem konfiguracím modelu Tecra A9 náleží tříletá mezinárodní záruka, kterou lze dále rozšířit až na 5 let nebo zdokonalit o nadstandardní servisní služby. Konfigurace s procesorem Intel Core 2 Duo T7300 (2 GHz, 4 MB L2 cache), 2 GB operační paměti, 160 GB pevným diskem, integrovanou grafickou kartou Intel GMA X3100 a operačním systémem Windows Vista Business stojí 35 964 Kč bez DPH (42 797 Kč s DPH).

Představení

Diskuse