Apple MacBook Air - nejtenčí superstyler

10. 3. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Apple to dnes s marketingem umí, a tak se MacBooku Air dostává pořádné porce pozornosti. A není divu, žiletkový styl je tak oblíbený u mobilů, proč by se mezi notebooky nechytil taky. Krom toho čistota a nápaditost stylu nemá dnes konkurenci a vizuální přitažlivost dělá své. Pokud se ovšem zamyslíme nad praktičností, 13'' thin-and-light notebook s pouhými třemi porty, Core 2 Duo procesorem a integrovanou grafickou kartou za cenu 39 944 Kč bez DPH zas takovým zázrakem není.

Apple MacBook Air - nejtenčí superstyler

Jak již naznačuji v úvodu, MacBook Air má dvě tváře, a to značně odlišné. Snad i proto se uživatelská veřejnost rozdělila na dva tábory. Jeden vychvaluje design a praktické i ergonomické „vychytávky“ a nápady, druhý kritizuje slabý výkon a nedostatečné možnosti rozšíření plynoucí z minimálního počtu portů. Vlastní názor si jistě uděláte sami, já bych jen připojil krátkou sentenci o cílovém zákazníkovi tohoto „jablíčka“.

Mezi thin-and-light notebooky je poměrně tlačenice, svého zástupce v něm mají snad všichni zásadní výrobci, špičku tvoří nejlehčí Toshiba Portégé R500 nebo ThinkPad X300. Apple se tedy rozhodl výrazně se odlišit, a to především na úkor techniky, jeho výrobek bych tedy viděl zejména v rukou uživatelů, kteří potřebují notebook jen na několik jasně definovaných činností (např. kancelářské aplikace, správa kontaktů a mail, prezentace…) a image a styl jsou pro ně důležitější. A jako naprosto neobvyklý stylotvorný prvek má cenu pořád přijatelně na nebo pod úrovní svých konkurentů.

Žádný popis zřejmě nemůže nahradit pohled na několik vybraných obrázků, například mně fotka zepředu lehce připomíná bokorys vesmírných lodí z hvězdných válek. Ač dojem z designu je téměř vždy subjektivní, nemohu zapřít, že mně se tento Apple opravdu líbí. Bílá barva sice potřebuje trochu větší důraz na udržování čistoty, ale jedná se o hliník, který na rozdíl od lesklých plastů není tolik náchylný na "ochmatance", každopádně s mikrovláknovou utěrkou to snad nebude problém. Rozměry šasi jsou 325 x 227 x 4-19 mm, takže Apple se nikde nezapomíná chlubit, že má nejtenčí notebook na světě (vzpomeňme na podobné závody na poli mobilních telefonů). S dalšími rozměry to ovšem vypadá hůře, jednak notebook přesahuje magické rozměry strany A4, za což může zejména široký rámeček kolem displeje, jednak hmotnost 1,36 kg je téměř dvojnásobná oproti nejlehčímu konkurentovi.


Apple nebo George Lucas?

Vedle designu je i displej parádní disciplínou Air – při úhlopříčce 13,3‘‘ má rozlišení WXGA (1280 x 800 pixelů) a podsvícení je realizováno diodami (LED), celek je tedy svítivější a tenčí při nižší spotřebě. Opravdovou radostí pak může být pro uživatele zvyklé na jeho používání touchpad – má neobvykle velké rozměry, protože je „multitouch‘, tedy rozeznává více dotyků najednou – velmi vhodné třeba při zvětšování oken nebo obrázků apod. Totéž platí o plnohodnotné klávesnici, která má krásné podsvětlení, navíc ještě, stejně jako obrazovka, s automatickým čidlem upravujícím intenzitu světla.

Výkonová část našeho článečku by mohla být, při vší úctě ke všem zmíněným, téměř vystřihnutá z kdejakého lepšího entry-level notebooku z Tchaiwanu. I když při pozorném prohlédnutí některé odlišnosti najdeme. Intel Core2 Duo (1,6 nebo 1,8 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB) použitý v MacBooku je vyroben už 45nm technologií a speciálně na zakázku pro Apple je na mnohem menší desce, což umožnilo i zmenšit patici. Velikost samotného čipu je ovšem stejná jako u PC. K tomuto procesoru patří i čipset GM 965, který obsahuje známou integrovanou grafiku GMA X3100, starající se o veškeré grafické výpočty. Ze systémové paměti dynamicky sdílí až 144 MB, což v součtu žádný překvapivý výkon nenabídne, pro mnou výše zmiňované určení však vyhovuje dokonale. Systémové paměti na desce nalezneme 2 GB DDR2-667 paměti, MacOS tedy poběží bez jakýchkoli problémů, dlužno ovšem dodat, že paměti jsou k základní desce přiletovány napevno, nelze tedy provést žádnou změnu.

U pevného disku máte na výběr podle zvolené konfigurace, v té levnější je osazen 80GB 4200rpm PATA (!) disk, lepší (a výrazně dražší) volbou pak je 64GB SSD. O optické mechanice příliš mluvit nelze, neboť v notebooku žádná není, výrobce nabízí pouze příplatkovou externí USB mechaniku. Přesto k notebooku dostanete DVD. K čemu slouží? Obsahuje instalaci Remote Disc pro Windows i MacOS – stačí ji nainstalovat na libovolný počítač s DVD mechanikou a Wi-Fi modulem, a pak na svůj Air můžete cokoli libovolně instalovat ze vzdálené mechaniky bezdrátově. Podobná složitost je s baterií. Jednak je použit typ Li-Pol, neboť Li-Ion baterie jsou příliš tlusté. Druhým, podstatně větším problémem pro přenosný notebook může být fakt, že baterie není vyměnitelná uživatelsky, natož za běhu, takže nejdéle po výrobcem udávané době výdrže 5 hodin bude přístup k elektrické síti naprosto nezbytný.

Extrémně krátká bude dnes pasáž o portech a konektorech, neboť u Apple šli cestou až nezdravého minimalismu. Pro připojení k sítím je k dispozici pouze Wi-Fi adaptér se standardy a/b/g/draft-n, bezdrátově notebook ještě umí Bluetooth v aktuální specifikaci 2.1+EDR. To nejen v našich krajích třeba v hotelech může být docela problém, Wi-Fi signál v hustě vyzděných budovách je podstatně větší problém než např. v letištních halách. Porty jsou jen tři, i když schované za efektními vysouvacími dvířky. Jsou to jedno USB 2.0, jeden výstupní audio minijack a micro-DVI (s redukcemi na DVI a VGA v ceně, pro S-Video a kompozit příplatkově). Toto řešení považuji vyloženě za nešťastné (protože rád používám externí myš, disk, dvě flashky a zvukovou kartu, o samozřejmostech jako je tiskárna nemluvě…). Problém představuje podle mě i neexistence dokovacího konektoru. Výsledkem může být, že kolem vašeho superminimalistického notebooku se bude povalovat halda kabelů od adaptérů a USB hubu, což na eleganci tedy nepřidá, nemluvě o balení…

V oblasti zabezpečení si musíte vystačit se softwarovými hesly, multimedialitu podporuje vestavěný mikrofon a webkamera, sráží ovšem pouze mono reproduktor a absence věcí jako je optická mechanika, čtečka paměťových karet apod.

Použitým operačním systémem je MacOS X (10.5) Leopard, obsahuje Dashboard, Quick Look, Time Machine, Spaces, Spotlight, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, Xcode Developer Tools a balík programů iLife ’08 (iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, GarageBand). Záruka je pouze jednoletá, pro fyzické osoby nepodnikatele pak dvouletá podle zákona.

Doporučená koncová cena pro Apple macBook Air v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo (1,6 GHz, 4 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, GMA X3100, 80 GB PATA 4200rpm, Wi-Fi draft-n, 1x USB 2.0, BT s MacOs X Leopard je 39 944 Kč bez DPH (49 199 Kč s DPH). Za sestavu s Intel Core 2 Duo 1,8 GHz a SSD 64 GB 67 369 Kč bez DPH (81 835 Kč s DPH).

Představení

Diskuse