Asus F9E - vybavený a mobilní

5. 5. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Pokud hledáte extrémně mobilní notebook a přitom je pro vás nepřijatelné platit vysoké částky, nemusíte zoufat - mainstreamové ceny pronikly i mezi thin-and-light notebooky. Dnes představovaný Asus F9E má s úhlopříčkou 12'' hmotnost pod 2 kg, přitom obsahuje kvalitní procesor Intel Core 2 Duo osmičkové řady, 2 GB RAM, nadstandardní disk i integrovanou optickou mechaniku. Přitom cena bez DPH přesahuje hranici 20 000 jen velmi mírně.

Asus F9E - vybavený a mobilní

Asus F9E ukazuje, jak moc a rychle se mění poměry na trhu s notebooky. Je to totiž opravdu mobilní střízlík, ale nechybí mu ani výbava. Rozměry šasi jsou 310 x 223 x 27 – 34 mm, hmotnost je 1,9 kg, což znamená, že míra mobility je už dost vysoká a notebook se dá nosit s sebou prakticky bez přestání. Materiálem, ze kterého je notebook vyroben, jsou ve vztahu k uživateli bohužel, ve vztahu k ceně pochopitelně pouze tvrzené plasty. Barva je matná, šedočerná, takže notebook jen tak „neohmatáte“.

Protože se jedná o ultrapřenosný přístroj, volil výrobce z menších úhlopříček, nakonec vybral tu ze standardních nejmenší – 12,1''. Rozlišení je 1200 x 800 obrazových bodu čili WXGA, počítejte tedy s poměrně titěrnými písmenky či ikonkami, ale stále ještě vidět jsou. Povrch má leštěný, podá tedy výrazněji barvy a bude mít vyšší kontrast, cenou jsou odlesky a zrcadlový efekt při osvětlení pod špatným úhlem, třeba na cestách... K ovládání slouží dvoutlačítkový touchpad, který ovšem disponuje moc zajímavou funkcí. Kromě toho, že lze vypnout, což je celkem běžné, ho můžete přepnout do funkce číselného padu – touchpad se rozdělí na virtuálních šestnáct polí (čtyři v řádku i sloupci), deset polí je pro číslice a zbývajících šest pro matematické značky (plus, minus atd.) jako u běžných kalkulátorů.

Vybavení je na takhle malý notebook velmi dobré, pokulhává snad jen v grafice – ale uchladit tolik výkonových součástek už by asi bylo nad síly tohoto stroje, a navíc musíme myslet na cenu. Shrnu tedy: procesor Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), čipset Intel GM965 s integrovanou grafickou kartou Intel GMA X3100 (dost kancelářského výkonu, ve hrách a 3D výpočtech bída), 2 GB RAM ve dvou DDR2-667 modulech.

Pevný disk má naštěstí obvyklý notebookový rozměr 2,5'', výrobce si tedy nemusel pomáhat miniaturním a nevýkonným 1,8'' točítkem. Je připojený přes SATA, rychlost rotace je 5400 rpm a výkon bude dozajista na běžné úrovni, nikoli hluboko pod ní, jak to občas u „mrňousů“ bývá. Kapacita je velmi pěkných 250 GB. Optická mechanika je běžného typu Super Multi DVD DL, splní tedy všechny požadavky, ovšem žádné superfunkce už navíc nenabídne, ale není se co divit. Baterií je šestičlánkový Li-Ion akumulátor s kapacitou 4800 mAh, dobu výdrže výrobce neuvádí. Zde dlužno podotknout, že na výběr jsou ještě dvě další baterie, tří a devítičlánková, přičemž uváděná hmotnost 1,9 kg se týká právě sestavy s tříčlánkovým akumulátorem.

Oblast rozšiřujících portů patří přímo k chloubě F9éčka – WI-Fi a/g/n, LAN adaptér 10/100/1000 (tzn. gigabitový ethernet), Bluetooth 2.O+EDR i analogový modem. Tři USB 2:0 porty patří k průměru, následuje IEEE 1394 (FireWire) port, dvojice audiojacků i s podporou S/PDIF, D-Sub (ext. VGA) a S-Video port, velkou pochvalu uděluji za HDMI výstup a zmínit musím i CIR (infračervené) rozhraní pro dálkový ovladač. Vyjmenovat musím i ExpressCard slot a čtečku pamě\xB4tových karet 8v1 (MMC, MS, MS Pro, MS Duo, MS Pro Duo, SD, miniSD, xD). Co musím napsat jako nejlepší až na konec, některé konfigurace mohou být vybaveny i 3G modemem (HSDPA).

V oblasti zabezpečení je notebook na špici díky TPM čipu a čtečce otisků prstů, pro multimédia zase hovoří webkamera. Jako obvykle dostanete v ceně od Asusu i jednoduchou brašnu a optickou myš.

Na notebooku najdete nainstalovaný operační systém v podobě Windows Vista ve verzi Business nebo Home Premium, další software zastupuje AsusDVD, Nero Express, Symantec Norton Internet Security nebo Adobe Reader. Na notebook je dvouletá mezinárodní záruka, pouze na baterii platí pouze jeden rok.

Doporučená koncová cena pro Asus F9E v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T8300 (2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 2 GB RAM, integrovanou grafikou Intel GMA X3100, SATA HDD 250 GB 5400 ot./min., Wi-Fi , LAN 10/100/1000, 3x USB 2.0, FireWire, BT a s Windows Vista je 21 465 Kč bez DPH (25 617 Kč s DPH).

Představení

Diskuse