Asus U6Sg - sporťák v kůži

31. 3. 2008 07:00    Rubrika: Představení    Autor: Jakub Pavlis

Máte-li rádi pohodlí a styl, neustále se pohybujete a při tom všem ještě potřebujete být neustále online, Asus U6Sg by vás mohl svým stylovým šasi s prvky z pravé kůže, procesorem Intel Core 2 devítkové řady, 12'' LED displejem, vestavěnou DVD vypalovačkou a velice přijatelnou hmotností zaujmout. Přitom DKC za tento thin-and-light notebook zůstává hluboko pod 40 000 Kč bez DPH.

Asus U6Sg - sporťák v kůži

Řada U6 patří u Asusu mezi ty nejvyšší, takže se můžeme těšit na opravdu hezký notebook. Model U6Sg má šasi kávově hnědé barvy, která určitě není mezi notebooky obvyklá, navíc podpěrka pro ruce, čelo notebooku a i část víka je potažena pravou kůží, která jednak krásně ladí s barvou, jednak vypadá velice stylově a hlavně zpříjemní práci na notebooku, ať už pocitem při opření rukou nebo díky lepší izolaci rukou od případného produkovaného tepla. Materiálem šasi je slitina hořčíku a hliníku na namáhaných místech (víko) a kvalitní plasty. Rozměry jsou 300 x 220 x 25,3 – 31,6 mm, to je jen o maličko více, než má list papíru A4. Hmotnost je 1,57 kg (se tříčlánkovou baterií), což už je oproti listu papíru o dost více, ale i na běžné nošení celý den to vadit nebude. Tam vám situaci bude komplikovat spíše výdrž na baterie, ale k tomu později.

Vzhledem k rozměrům a předpokládanému používání notebooku je osazen 12,1‘‘ lesklý displej s rozlišením WXGA (1280 x 800), vyšší rozlišení už by na tak malém displeji asi příliš příjemné nebylo. Displej je vybaven LED podsvícením, které umožňuje tenčí konstrukci víka, je úspornější a při tom i svítivější, navíc celá technologie ani není o mnoho dražší, takže se s ní určitě budeme brzy setkávat i v levnějších přístrojích. Polohovacím zařízením je touchpad se dvěma tlačítky a integrovanou čtečkou otisků prstů na pozici prostředního rolovacího tlačítka.

Tak jako drtivá většina notebooků od těch budgetových za pár tisícikorun z Tesca po high-end, i Asus U6Sg je postaven na technologii procesorů Core 2 Duo, vzhledem k ceně se ovšem výrobce musel trochu vytáhnout. A tak se zde setkáme s aktuálním procesorem T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2 cache a 800 MHz FSB) ve spojení s čipsetem PM965. V takto malém notebooku musím vyzdvihnout dedikovanou grafickou kartu, byť se jedná jen o absolutní low-end, ale zase poslední generace. Je to totiž NVIDIA GeForce 9300M s vlastními 256 MB paměti. Při hraní náročných 3D her můžete pociťovat lecjaká omezení, ale rozhodně to je výrazně lepší než s integrovaným čipem. Vlivem omezení z 32bit systému jsou osazeny dva rozdílné moduly RAM, jeden o velikosti 2 GB, jeden pouze 1GB, v součtu tedy 3 GB DDR3-667.

V notebooku je osazen SATA pevný disk s kapacitou 250 GB a 5400rpm. Optická mechanika se do jinak nevelkého těla vměstnala také, což u 12‘‘ kategorie už zaslouží pochvalnou zmínku. Jedná se Super Multi DVD vypalovačku, takže pro Asus další bodík k dobru. Poněkud složitá je situace u baterií, i když v konečném součtu jednoznačně pozitivní. Asus totiž dodává dvě baterie, jednu tří a jednu šestičlánkovou, vždy typu Li-Ion. Tříčlánková baterie má kapacitu 2400 mAh, dobu výdrže výrobce neudává (můj osobní odhad by byl do hodiny a půl), šestičlánková má kapacitu 4800 mAh a dobu výdrže udanou výrobcem 2 hodiny 20 minut.

Výbava pro komunikaci s okolím nebo pro rozšíření zahrnuje vše důležité včetně nějakého toho nadstandardu. K dispozici tak je Wi-Fi adaptér a/b/g/n a Gigabitový Ethernet spolu s analogovým modemem a Bluetooth modulem. Notebook má být připraven i pro zabudování 3G wireless modemu, ale prozatím v nabídce není. U takto malého notebooku zaslouží pochvalu i čtyři USB 2.0 porty, podobně i porty grafické, kde k obvyklému externímu VGAčku přibyl HDMI konektor. Následuje dvojice audiojacků (výstupní s podporou S/PDIF), slot pro ExpressCard a čtečka paměťových karet 8v1(MMC, MS, MS Pro/Duo/Pro-Duo, SD/miniSD, xD).

Z dalších funkcí musím zmínit vestavěnou webkameru (0,3MPix), TPM modul a připomenout i čtečku otisků prstů. Stejně jako se všemi ostatními Asusy obdržíte i brašnu a optickou myš.

V Čechách je notebook dodáván s OS Windows Vista Business 32bit. Dále jsou na notebooku předinstalovány programy AsusDVD, Power Director, MediaShow, Adobe Reader a Nero Essentials. Záruka je poskytována v délce 24 měsíců.

Doporučená koncová cena pro Asus U6Sg v sestavě s procesorem Intel Core 2 Duo T9300 (2,5 GHz, 6 MB L2 cache, 800 MHz FSB), 3 GB RAM, grafikou NVIDIA GF 9300M, SATA HDD 250 GB 5400 ot./min., Super Multi DVD, Wi-Fi a/b/g/n, LAN 10/100/1000, 4x USB 2.0, BT s Win Vista B je 37 710 Kč bez DPH (44 949 Kč s DPH).

Představení

Diskuse